Кабінет міністрів України на засіданні 31 травня схвалив рішення про встановлення єдиної фіксованої ціни для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год. Цей тариф діятиме з 1 червня цього року і до 30 квітня 2025 року.

При цьому «нічний тариф» (при встановленому відповідному двозонному лічильнику) складатиме 2,16 грн за кВт*год.

Впродовж опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год (при споживанні до 2000 кВт/год на місяць).

- Підвищення тарифу – це складний, але необхідний крок. Мета – не залишитись без світла, втримати систему. Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об'єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо задіяти усі можливі ресурси, – сказав Герман Галущенко, міністр енергетики України.

Він також додав, що якби росія систематично не руйнувала енергетичну інфраструктуру України то тарифи поки що залишились би незмінними.

Міністр також додав, що держава нині не може утримувати наднизьку пільгову ціну для всіх споживачів (наразі вона складає 2,64), але й не може підвищити до ринкової (майже 7,5 грн/кВт*год) під час дії воєнного стану.

За середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт*год, платіжка за електроенергію зросте на 285 грн.