Близько 30 робіт львівського іконописця і живописця Данила Мовчана представлені на виставці у галереї Туристичного інформаційного центру.

Допомогу в організації виставки надала ГО "Культпрожектор", яку на відкритті представляла співробітниця Львівської галереї сучасного іконопису ІконАрт Олена Сидорова. У цьому закладі культури виставляють роботи Данила Мовчана. Сама Олена запоріжанка, але зараз її сім'я мешкає на два міста.

Данило Мовчан народився у Львові, займається іконописом і живописом. Його твори знаходяться в церквах та приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Фінляндії, Італії, Франції, Канади та США.

"Тривога, біль, сум, відчай, плач, очікування... Немає таких кольорів на землі, щоб передати цю трагедію. Біль всього тіла не можливо описати. Життя в стані війни принесло великий неспокій в мій світ. Я почав шукати способи поділитись цим з людьми. Пережити свою історію цих подій. Образи війни почали творити в моїй уяві ці композиції. Я відклав малювання ікон... Немає в душі миру, щоб продовжити сакральну творчість", - так 17 березня 2022 р. визначив новий етап у своїй творчості Данило Мовчан.

За його словами, з 26 лютого почав переживати в своїх роботах нову реальність.

"Виконавши понад 100 робіт в акварельній техніці - бачу, що в них розкривається багато тем чи подій важких днів російського вторгнення. В них звертаюсь до особистих відчуттів, що хвилюють громадянина України тепер.

В іконописі я не міг реагувати на складні реакції війни чи інших процесів в супільстві. Тому вираження почав шукати в акварельних роботах. Де суспільне життя та події дуже тісно переплелися з моєю творчістю", - так означив митець суть своїх робіт воєнного часу, які складають виставку.

 Олено Сидорова розповіла, що раніше виставка "Розмивання" перебувала в Києві.

- Одну з робіт, улюблену, я привезла зі Львова, - розповіла журналістам Олена. - Оскільки частина робіт продається, то експозиція доповнюється. Її тема - все, що пов'язано з відчуттями художника, його рефлексіями на події, що відбуваються в країні з початку повномасштабного вторгнення рф.

Кожен день відбуваються події, які залишають у душах українців якісь рефлексії. Мені здається, що ця виставка саме про них".

Конкретно Запоріжжю, на відміну від Одеси, жодна робота не присвячена. Але практично про кожну з них можна сказати, що вона про наше місто і незламних запоріжців, які живуть під постійними повітряними тривогами та періодичними ракетними ворожими атаками.

На частині малюнків - вода, повінь, руйнування, розмивання...

"Після підриву Каховської ГЕС почав серію робіт про розмивання, де переважають різні відтінки синього та показую різні аспекти руйнувань. Ми побачили як вода швидко змінює краєвид та все руйнує. У двох акварелях розмивання тронсформує сакральні споруди та розп'яття.

При втраті матеріальних надбань ми не повинні втрачати основні орієнтири духовного життя. В інших звертаюсь до теми смерті, що принесла ця катастрофа на українські землі", - цитують Данила Мовчана у Туристичному інформаційному центрі.

Відкриваючи виставку "Розмивання", директор ТІЦ Олексій Каніщев в першу чергу подякував захисникам України за можливість працювати та долучати запоріжців і гостей міста до сучасного мистецтва.

І Олена Сидорова почала свій виступ зі слів вдячності оборонцям країни. Представниця ГО "КультурПрожект" подякувала Данилу Мовчану, який надав свої роботи, завдяки чому відвідувачі галереї ТІЦ зможуть долучитися до сучасного мистецтва, і команді Туристичного інформаційного центру, яка оформлювала експозицію.

  • Приходьте! Виставка триває до 16 серпня. Вхід вільний.
  • Туристичний інформаційний центр (пр. Соборний, 151) працює щоденно, 9:00 - 18:00.

Фото автора  та Сергія Личкатого