Сергій Басанський відсторонений від виконання обов'язків директора КП "Облводоканал" ЗОР на час службової перевірки.

Як розповів на брифінгу голова Запорізької ОДА Іван Федоров, причин такого кадрового рішення кілька.

"Це - ряд проблем на підприємстві: від непрозорих тендерів до відсутності водопостачання в населених пунктах прифронтового регіону", - зазначив Федоров.

"1.Непрозорі публічні закупівлі. Влітку 2024 робоча група «Прозорість і підзвітність» облдержадміністрації виявила можливі порушення по 4-х тендерах облводоканалу на понад 100 мільйонів гривень. При цьому керівництво облводоканалу систематично не допускало представників Держаудитслужби та Запорізької облради до аудиту на підприємстві.

2. Провал із водопостачанням прифронтової Кушугумської громади у пікові місяці літа 2024. Облводоканал завчасно не перевірив готовність мереж до весняно-літнього періоду. А під час відсутності води у Кушугумі, Балабино та Малокатеринівці з населенням 17,5 тис. людей самоусунувся від вирішення проблеми. Влітку була репетиція блекауту. Облводоканал її не витримав. Маємо краще підготуватися до зими.

3. Борги за воду на 88 мільйонів гривень", - перерахував причини для кадрового рішення по керівнику КП "Облводоканал" ЗОР Федоров у своєму телеграм-каналі

За його словами, Державна аудиторська служба України за останні півтора року тричі намагалася провести перевірки, але їй відмовляли.

Після того, як влітку облводоканалу передали на баланс мережі водопостачання Малокатеринівки, Кушугуму та Балабиного, люди залишилися без води. Мережі, які мали бути проінспектовані та приведені до ладу, залишилися в аварійному стані.

"Ми бачимо повну відсутність відповідальності з боку облводоканалу. Натомість керівництво самоусунулося від розвʼязання проблеми, залишивши людей без води в спеку. Нам довелося створювати робочу групу на базі облдержадміністрації, щоб врегулювати ситуацію",- розповів очільник регіону.

Як зазначається на сайті ЗОДА, Іван Федоров також повідомив, що тарифи на водопостачання не мають економічного обґрунтування.

"На жаль, відсутній діалог між обласним та міським водоканалами. Це неприпустимо під час війни, коли кожна гривня має бути використаною за призначенням", - наголосив Іван Федоров.

За словами начальника ЗОВА, найближчим часом буде проведена службова перевірка, на час проведення якої директора облводоканалу тимчасово відсторонять від виконання обов'язків. Мета - провести повний аудит і стабілізувати ситуацію.

"Ми зробимо все можливе, щоб забезпечити якісне водопостачання в області. Це наш пріоритет. Також у фокусі уваги колектив структури і своєчасна виплата заробітної плати персоналу", - запевнив очільник ОВА.

До речі, два місяці тому Сергій Басанський проводив брифінг у офіційному медіацентрі ОДА, на якому пояснював, чому виникають проблеми з водопостачанням населених пунктів.

"За його словами, проблема водозабезпечення сільських громад особливо актуальна в літній період. Деякі несвідомі жителі поливають присадибні ділянки питною водою. А в інших вона відсутня.

60-70% водопровідних мереж області побудовані понад 50 років тому. Нині вони вичерпали свій експлуатаційний ресурс і знаходяться в незадовільному стані.

Але аварійні ситуації не єдина причина зневоднення.

"Ми констатуємо недостатній облік питної води на приладах обліку споживачів. І як наслідок - нераціональне її використання. Через відсутність технічної води окремі громадяни використовують для поливу питну. А в інших її не вистачає навіть на побутові потреби, - розповів Сергій Басанський. - Особливо проблема загострюється в літній період. Споживачі повинні розуміти: одна з причин нестачі води - несанкціоновані врізки.

Вода - скарб, але не всі це розуміють. Наведу приклад. У травні в Кушугумській ОТГ по двом врізкам було подано 100 тисяч кубометрів води. Натомість лічильники споживачів показали лише 30 тисяч.

При цьому великих витоків на мережах в цей час не було. Отже, лічильники споживачів встановлені не в точці приєднання.

Це дозволяє людям безконтрольно використовувати воду і не сплачувати в повному обсязі за послугу. Ми плануємо взяти в користування всі водопровідні мережі, які перебувають на балансі сільських комунгоспів, і будемо наводити там лад, цитувала генерального директора КП" Облводоканал" Сергія Басанського пресслужба ОДА.

  • Сергій Басанський очолив КП Облводоканал у 2017 році. На той момент там була важка ситуація - великі борги, працівники сиділи без зарплати.
  • Цікаво, що на сайті Запорізької обласної ради інформація про терміни дії контракту керівника облводоканалу відсутня.

Фото В'ячеслава Твердохліба