Знаково, що перший том книги "Народні Герої України: історії справжніх" з'явився до 30-річчя Незалежності України.

Адже зараз особливо важливо розповідати про людей, які виборюють незалежність і суверенітет країни, боронячи її від окупанта, захищаючи її право на власний шлях.

Перший том містить 45 історій про 45 людей - військових, волонтерів, медиків, журналістів, громадських діячів. Їхні свідчення у цій книзі доповнять новітню історію нашої країни та не дозволять її перекручувати.

У минулому році вийшла другий том книги "Народні Герої України. Історії справжніх". Її укладачі - журналістка Віолетта Кіртока та Євген Толочин. Книга надрукована у Видавництві "Білка".

Сьогодні презентація цього тому відбулася у Запоріжжі на двох локаціях - у Незламному хабі "Титан" і у книгарні "Є!". Про героїв розповідали Віолетта Кіртока і директорка видавництва Ірина Білоцерковська.

Книга "Народні Герої України. Історії справжніх" - про Героїв російсько-української війни, які нагороджені недержавним срібним орденом "Народний Герой України". В ній 45 історій, з яких пересічному читачеві стане зрозуміло, що ж такого надзвичайного зробила людина, яка була відзначена народом.

Як зазначалося на презентації, кожен герой - це приклад мужності, жертовності та прояву глибинної любові до власної країни.

А портрети Романа Ніколаєва - саме вони в переважній більшості представлені в книзі - чудово передають сутність Героїв. Ідея зібрати ці світлини в єдиному циклі видань, до речі, послугувала концепцією збірки.

"Для мене було важливо видати книжку саме у форматі гарної якості, з фантастичними фото Героїв. Це пласт історії нашого українського героїзму. Нашої волі до Перемоги", - зазначила Ірина Білоцерковська.

Учасники презентації мали змогу почути розповідь одного з героїв - легендарного волонтера "дяді Гриші" з Херсона. Григорій Янченко відомий тим, що досить суттєво допомагає захисникам країни. А ще - що під час окупації включав у Херсоні Гімн України. Такі вчинки були небезпечні для Григорія Янченка, тому його вивезли з окупованого міста. У Запоріжжі "дядя Гриша" мешкає у волонтерському центрі "Солдатський привал".

Своїми враженнями від презентації поділилася депутатка Запорізької міської ради з фракції "Європейська солідарність" Галина Гончаренко.

"Сьогодні в Запоріжжі відбулася подія! Нарешті ми зустріли в себе чарівних пані Віолетту Киртоку та Ірину Білоцерковську з презентацією другої книги "Народний герой України" від славетного видавництва "Білка".

За десять років війни кожен знає про орден "Народний герой України". Це дійсно є найвища нагорода воїнам, громадським діячам та волонтерам. І цю нагороду можна отримати виключно тільки за видатні особисті вчинки та справжні подвиги! Саме про Справжніх Героїв і йдеться в цих перших двох книгах. А третя вже готується.

Подібні зустрічі - це не тільки про книги! Головний меседж - ми повинні знати своїх Героїв, знати про мужність та шалену відвагу, про здатність віддавати, боронити та захищати і - будь що вибороти волю та гідне життя для України, про неймовірні якості людей, які яскраво викрились під час війни!

І ці люди не казкові герої - вони справжні, серед нас! Тому й згадувались сьогодні Дмитро Коцюбайло(Да Вінчі), Євген Межевікін (Адам), Маруся Звіробій, Галина Алмазова, Ігор Ященко, Володимир Голоднюк, Ігор Брановицький, Вадим Сухаревський, Вадим Балюк, Яна Зінкевич.... І ще дуже багато видатних та славетних українців!

На цей захід був запрошений наш легендарний Григорій Янченко, який розповів цікаво, але зовсім трошки і скромно про свою допомогу нашим захисникам! Ця людина теж нагороджена орденом "Народний герой України". Честь! Заробив!

Окремо хочу сказати про чудову сьогоднішню аудиторію. Цей захід зібрав дуже правильних глядачів-слухачів - з ліцею "Захисник" (начальник - Руслан Кулька), славетної школи "Джур" (Валерій Наріжний), 6-ї гімназії (Костянтин Липський, Світлана Лисенко), на заході також були присутні військовослужбовці та волонтери, депутати, педагоги та батьки дітей!

Тому й атмосфера зустрічі була щира та тепла, бо всім було цікаво, і нікому додатково щось пояснювати не треба. Спогади, обійми, цікаві розповіді, подарункові книги... Всі в захваті! Україна пам'ятає своїх героїв! - поділилася Галина Гончаренко.

А в ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою "Захисник" відзначили, що мали за честь отримати запрошення на презентацію другої книги "Народні герої України. Історії справжніх".

"Ліцеїсти "Захисника" разом із вихованцями школи "Джур", учнями гімназії №6, військовими та волонтерами отримали неймовірну нагоду - почути розповіді тих, хто стояв у витоків впровадження цієї найвищої недержавної народної нагороди.

Спікери Віолетта Киртока (нагородна рада) та Ірина Білоцерковська (видавництво "Білка") розповіли про історії подвигів та неймовірні людські якості лицарів ордену "Народний герой України".

Запорізьке юнацтво має знати про мужність та відвагу, про славу і честь, про вірність присязі та військове братерство, про шляхетність та самопожертву.

Ми знаємо героїв цієї війни. А ще ми точно знаємо завдяки кому ми із гордістю відносимо себе до української нації, стійкості якої дивується весь світ. Дмитро Коцюбайло (Да Вінчі), Валерій Гудзь, Євген Межевікін (Адам), Маруся Звіробій, Галина Алмазова, Ігор Ященко, Володимир Голоднюк, Ігор Брановицький, Вадим Сухаревський, Вадим Балюк, Яна Зінкевич, Юрій Журавльов, Сергій Амброс, Володимир Галаган (друг Душман).

А ще ми отримали справжню насолоду від живого спілкування з, вже легендарним, Воїном-десантником та невтомним волонтером - скромним дядею Гришою - Григорієм Янченко.

Книги "Народні герої України. Історії справжніх" займуть гідне місце в ліцейській бібліотеці "Захисника"; а подвиги героїв назавжди залишаться в нашій пам'яті. Слава Україні! Слава українським героям!" - зазначається на фейсбук-сторінці учбового закладу.

Фото з фейсбук-сторінок Галини Гончаренко і ліцея "Захисник"