На виставці "Світло надії"  запорізького художника і співака Андрія Шмиріна представлені 34 роботи різних років написання - від 1996-го до сьогодення.

Цікава історія роботи "Натюрморт з вазою і перлинами". Вона стала першою картиною, яку в Андрія купили у 1995 році. Знайомому художника вона дуже сподобалась і він запропонував 100 доларів.

А цю картину Андрій малював для мами - Надії Олександрівни Сєвальнєвої. Порадився з нею і пообіцяв, що напише таку ж. Намалював у 1996 році - цю сімейну реліквію родини можна побачити у музейній експозиції.

Родзинка чергової "персоналки" Андрія Шмиріна - кілька картин, які світяться при світлі ультрафіолетової лампи, оскільки намальовані з додаванням флуоресцентних фарб.

Цей рік для Андрія Шмиріна - ювілейний, йому виповниться 50 років, з яких майже 30 активно займається художньою творчістю. Тому можна сказати, що виставка - це свого роду творчий звіт художника за всі роки, хоча найбільше робіт написано саме в останні роки.

Малювати Андрій, за його словами, почав у три роки. Батько, інженер-конструктор, приносив великі листи ватману, клав просто на підлогу, щоб син креслив і малював.

У дорослому житті Андрій Шмирін обрав технічний виш, після закінчення якого успішно працював програмістом. Але знайомство і дружба із художником Вадимом Мітковим, з яким вони разом вчилися, посприяли тому, що Андрій вибрав творчість. Перпшу картину олійними фарбами він намалював у 17 років.

Ця персональна виставка - вже третя з початку повномасштабної війни. У січні минулого року саме яскравою виставкою Андрія Шмиріна обласний художній музей відновив експозиційну діяльність.

- З лютого 2022 року музей був зачинений для відвідувачів, - розповідає старша наукова співробітниця музею, кураторка виставки Ольга Дворна. - Коли на початку січня минулого року керівниця музею Інга Адольфівна Янкович сказала: "Давайте щось робити", постало питання, яку виставку готувати. Адже музейні роботи або законсервовані, або вивезені.

Тому треба було шукати когось "на стороні". Це була непроста задача, адже багато художників на той момент повиїжджали з міста.

На наше прохання відгукнувся Андрій Шмирін. Його яскрава виставка привернула увагу, у музей знову потягнулися відвідувачі і ми почали поавноцінно працювати. Я дуже йому вдячна за підтримку!

А 23 червня в музеї відкрилася ще одна виставка запорізького митця. Вона була присвячена 70-річчю видатного українського альпініста Владислава Терзиула, який підкорив усі 14 восьмитисячників планети (включаючи Еверест), без додаткового кисню, та встановив на них прапор України. На жаль, Владислав Терзиул загинув під час спуску з останньої вершини, гори Макалу у 2004 році.

"Мене так вразила ця непересічна людина, що я вирішив присвятити їй виставку.До того ж гори - улюблена тема в моїх картинах, хоч сам я був там лише в юності.

Пишу гори по фотографіях, але дуже зримо уявляю і відчуваю їх. Захоплювався гірськими пейзажами відомих художників і, водночас, мені хотілося написати "свої" гори. Я бачив їхні могутні, неприступні, пронизані світлом вершини, які велично здіймалися до хмар, мов корона землі.

І так довго створював їх в своїй уяві, що в 25 років лише за два тижні написав картину "Вид з Ельбруcа на Кавказький хребет". Вона невелика за розміром - 60х110см і не настільки довершена, в порівнянні з моїми нинішніми полотнами. Але залишається моєю найулюбленішою. Напевне тому, що саме під час роботи над нею я відчув і зумів передати душу гір", - розповідав журналістам рік тому Андрій Шмирін.

За створення унікальної колекції гірських пейзажів Андрій Шмирін 24 грудня 2018 року занесений до Книги рекордів України. Роботи запорізького митця унікальні за розмірами (кожна в середньому близько двох метрів) та за технікою виконання. "Художник Андрій Шмирін став першим в Україні і світі художником, який створив картини із зображенням всіх 14 восьмитисячників (гори вище 8000 м) нашої планети”, - вказано в Книзі рекордів України.

І на цій виставці є зображення гір, які є улюбленою темою художника.

- Але ця виставка відрізняється від попередніх, - зазначає Ольга Дворна. - В експозиції художник показує, що гори — це не лише скелі. На пейзажах Андрія озера — перлини Доломітових Альп, які включені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, що мають льодовикове походження.

В експозиції автор показує квіткові натюрморти, дивовижні портрети, українські пейзажі (у тому числі Криму до анексії), архітектурні пам'ятки Києва та мальовничі куточки рідного Запоріжжя.

Найдавніші роботи написані в 1996 році - натюрморт, який автор реставрував, і зображення озера Мічиган (США).

Ще одне з мистецьких захоплень Андрія Шмиріна - зображення космосу. На його роботах, які також можна побачити на виставці, світ рухомої незбагненної природи планет перетворюється на кольорову містерію. Магія космосу особливо відчувається, коли картина світиться у темноті.

Увагу відвідувачів точно приверне яскравий портрет жительки Непалу між пейзажами цієї країни. Художник вдягнув її в українське національне вбрання і підписав роботу так: "З любов'ю до України. Під час повномасштабної війни багато країн підтримали Україну, яка потерпає від країни-агресорки. І мова йде не стільки про керівників держав, стільки про народи, простих людей. Для мене цей портрет уособлює людей, у серцях яких - любов до України.

При написанні цієї роботи автор використовував флуоресцентні фарби, вона під ультрафіолетовим промінням ще більш яскрава. Художник постійно шукає нові технічні прийоми, експериментує з матеріалами, вдосконалює свою майстерність, знаходить неординарні рішення, щоб цікаво презентувати свої твори.

Особливі ефекти "оживляють" гори, долини, портрети завдяки використанню флуоресцентних фарб. Він занурює глядача вглиб сюжету: денні зображення перетворює у нічні, мандрує у темряві під вдало підібрану музику по величним і могутнім вершинам, по гірським схилам.

Відкриття свої персональних виставок Андрій Шмирін перетворює у шоу ще й за рахунок того, що він, маючи гарний голос, виконує пісні, - резюмувала кураторка виставки Ольга Дворна.

Не стала виключенням і презентація нової персональної виставки Андрія Шмиріна, яку автор картин перетволрив у мистецьку подію. Він показував картини, які в ультрафіолетовому промінні світилися у темноті, перетворюючись у магічні твори мистецтва.

- Ця виставка — свого роду звітна за минулий рік, хоча на ній є і ранні мої роботи, - зазначив Андрій Шмирін. - Рік був непростим, як і нинішній час. До речі, учора був Міжнародний день альпініста і ми в цей день привезли до музею картини і їх розвішували. А у 2018 році картини розвішували 11 грудня — в Міжнародний день гір. Співпадіння не випадкові.

Головна моя робота - портрет таємничої незнайомки "З Україною в серці" (1,30 м на 0,85 м). Не знаю, як її звати, хай кожний придумає своє ім’я. Накидку зробив в українському стилі - жовто-блакитну. Образ - з інтернету, він ні до чого не зобов’язував. Я її трохи змінив. У неї були загострені вилиці — я все згладив, трохи додав в очах. Тобто вийшов перероблений образ, не зовсім такий, з якого я писав.

Коли картина була готова, став думати, як доторкнутися до обличчя, щоб не зіпсувати. Флуоресцентними фарбами “підсвітив” накидку і прикраси - великі сережки (вони дуже красиво світяться у темряві). Потім подивився, що до обличчя не треба торкатися, при світлі ультрафіолетової лампи образ ніби божественний проступає з пітьми. У чомусь цей образ схожий на ікону.

Після закінчення офіційної частини відкриття Андрій Шмирін порадував своїх шанувальників концертною програмою - грав на гітарі і співав. Акомпанував художнику друг, відомий музикант Дмитро Філь.

У його виконанні прозвучали пісні про гори та дружбу Володимира Висоцького, його улюблена "Царица Непала", "Бригантина поднимает паруса" та інші. Глядачі дякували бурхливими оплесками.

В тему

  • У неділю, 11 серпня, о 14:00 Андрій Шмирін буде чекати на поціновувачів свого таланту. Він проведе авторську екскурсію, влаштує світлове шоу та заспіває під гітару пісні, які стануть музичними ілюстраціями до творів живопису.
  • Вартість відвідування виставки 100 грн.
  • Виставка працює до 1 вересня.
  • Адреса музею: вул. Незалежної України 76-Б, тел. 0671688733