У Запорізькій області станом на 11 вересня не зафіксовано спалахів гострих кишкових інфекцій серед дорослих і дітей. Епідемічна ситуація залишається спокійною.

Як повідомив заступник гендиректора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Мащак під час брифінгу, рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції нижчий за середні багаторічні показники.

Щотижня в області реєєструється від 30 до 60 випадків ГКІ. Так, з 31 серпня по 6 вересня зареєстровано 60 випадків захворювання, за попередні два тижні 49 та 51 випадок відповідно

"Переважно, це поодинокі випадки, пов'язані з харчовим фактором, - зазначив Олександр Мащак.- Серед них - вживання неякісних харчів, придбання їх у місцях неорганізованої торгівлі, порушення термінів зберігання та технології приготування їжі, що призводить до того, що людина отримує ті чи інші прояви харчової токсикоінфекції.

З 1 червня ми проводимо поглиблений санітарно-епідемічний нагляд за холерою. Ретельно вивчаємо випадки захворювання на гострі кишкові інфекції з метою активного виявлення холери", - зазначив фахівець.

Олександр Мащак також повідомив, що Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб щотижнево проводить моніторинг безпечності як питної води, так і поверхневих вод у природних водоймах.

"Стан річки Дніпро стабільний для даної пори року. Є незначне перевищення за окремими показниками. Але ні важких металів, ні агрохімікатів, ні пестицидів та інших отрутних матеріалів ми не виявили", - зазначив Олександр Мащак.

Довідково

  • Гострі кишкові інфекції – поширений вид захворювань, особливо небезпечний для дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
  • Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
  • Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.>
  • Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
  • Щоб не піддавати себе ризику, фахівці рекомендують дотримуватися простих правил: підтримувати чистоту, відокремлювати сиру їжу від готової, зберігати її при безпечній температурі, вживати свіжі продукти та якісну питну воду.