На території Центрального парку культури та відпочинку «Дубовий гай» є дві водойми – «велика» і «мала». Вони розділені земляною дамбою, в якій укладена водопропускна труба. Рівень води у цих водоймах пов'язаний з рівнем поверхневих вод річок Мокра Московка та Дніпро і, відповідно, повторює коливання їх рівня.

Після того як російські військові підірвали Каховську ГЕС, рівень води у двох вищезазначених річках, значно знизився. Це призвело до пониження рівня ґрунтових вод, які були одним із джерел наповнення водойм парку. На теперішній час на «малій» водоймі рівень води знизився на 2-2,5 метри, на «великій» – на 2,5-3,5 метри.

«В управлінні з питань екологічної безпеки міської ради зазначають, з урахуванням «тіла» водойм та режиму водоносного горизонту, штучне наповнення водойм водою може дати лише короткочасний ефект, тому є недоцільним», - повідомили у міськраді.

Фахівці також нагадали, що ці водойми не мають рибогосподарського значення. А крижні та лебеді, за необхідності, активно перелітають з водойми на водойму у пошуках корму та місць гніздування. До того ж ці птахи активно годуються не тільки на водоймі, але й на землі, поїдаючи трав’янисту рослинність, комах та прикорм, який дають їм люди.