На початку  липня Уряд вніс зміни до постанови №473 від 19 квітня 2022 року. Це дозволило органам місцевого самоврядування, або місцевим військовим адміністраціям обстеження зруйнованого житла і на території активних бойових дій. Відповідно, громадяни  мали б змогу отримати компенсації за програмою єВідновлення.
Як повідомляли раніше, рішення про роботу комісії приймає орган місцевого самоврядування чи керівник  місцевої військової адміністрації самостійно, зважаючи на безпекову ситуацію на території громади. Це виключно в їхній компетенції.
Про це також повідомляла віце-прем'єр-міністра України - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук під час візиту до Запоріжжя минулого місяця.
У коментарі «Трудовій славі» начальник Оріхівської міської військової адміністрації Микола Вініченко повідомив, що комісія готова працювати на території громади, якщо дозволить безпекова ситуація.
Після офіційного оприлюднення згаданої постанови зі змінами комісія почала обстеження.
Як повідомила Оріхівська міська військова адміністрація, 12 серпня відбулося засідання Комісії з питань фіксації пошкоджень, зумовлених збройною агресією рф, будівель і споруд приватної та комунальної форми власності, що знаходяться на території населених пунктів Оріхівської міської ради, під час якого було розглянуто 14 заяв щодо надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна, поданих мешканцями громади засобами Порталу Дія. 

«Територія громади потерпає від постійних масованих артилерійських, ракетних обстрілів та авіаударів, атак безпілотників, і визначити рівень безпекової ситуації в зоні активних бойових дій неможливо. Непередбачуваність обставин на території, відсутність гарантій безпеки унеможливлюють здійснення повноважень комісією без ризиків для життя та здоров’я її членів. У зв’язку з чим  членами комісії прийнято рішення про зупинення розгляду поданих заяв щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, через неможливість проведення обстеження об’єкта з міркувань безпеки», - йдеться у повідомленні.


Фото Андрія Андрієнка