Голова ГО "Нарсіл" Олена Уракова нагороджена медаллю "Волонтер України".

До початку повномасштабної війни Олена Уракова працювала у відділі освіти і науки Енергодарської міської ради, очолювала міську профспілку освітян. В окупації пробула трохи більше місяця - до Запоріжжя із захопленого ворогом міста евакуювалася 10 квітня 2022 року.

"Наступного дня мені подзвонила знайома і розповіла, що на базі обласного центру молоді створили волонтерський центр, мені треба швидко їхати і допомагати, - згадує Олена. - Знайома розповіла, що там дуже багато роботи - зокрема, треба розвантажувати партії продуктів, а рук не вистачає. Коли я прийшла, на мене подивилися і сказали - сідай в колцентр на телефон, приймай заявки.

Ми працювали по 10-12 годин, приймали заявки від військових, від цивільних. Їх було дуже багато! Військові просили маскувальні сітки, продукти харчування, медицину, тут були склади медпрепаратів. Зверталися і цивільні, які виїхали з окупованих територій. Ми їм допомагали з одягом, продуктами, ліками.

З часом, за словами Олени Миколаївни, центр перейшов на інший рівень -вони відкрили для внутрішньо переміщених осіб коворкінг, у якому переселенці могли за потреби працювати.

У травні 2023 року у Запоріжжі була створена громадська організація "Нарсіл", яку очолила Олена Уракова. На́рсіл (англ. Narsil) - у легедаріумі Дж. Р. Р. Толкіна меч Еленділа. Ім'я меча утворене поєднанням квенійських слів нар, nar (вогонь) i сіл, sil (біле світло), співзвучних з квенійськими назвами Сонця (Анар, Anar) і Місяця (Ісіл, Isil).

Місія волонтерів - допомагати захисникам країни і переселенцям. Громадська організація, зокрема опікується військовими, які обороняють рубежі на Оріхівському напрямку.

Усе почалося зі знайомства Олени Уракової з заступницею Оріхівського міського голови Світланою Мандрич, яке відбулося ще влітку 2022 року.

"У поїздку в Оріхів Олену запросили знайомі, сказали, що "треба терміново з'їздити до Світлани Миколаївни у гості".

Загрузили машину, поїхали, в Оріхові познайомилися і стали тісно співпрацювати, - розповідає Олена Уракова. - Там було наше ТрО з Енергодара, стояли хлопці з Благовіщенки, з других населених пунктів колишнього Кам'янсько-Дніпровського району. Їздили і далі до хлопців на Оріхівському напрямку - їм завжди було треба багато води, продукти.

Звичайно, у нашої організації тісні зв'язки з Енергодарським хабом, з Енергодарським міським головою Дмитром Орловим. Але продовжуємо допомагати і мешканцям Оріхівської громади, і військовим, які боронять країну на тому напрямку.  Наше співробітництво тільки зміцніло після переїзду Світлани Мандрич у Запоріжжя.

До речі, Олена Уракова разом зі Світланою Мандрич сіли, як кажуть, за одну парту - вони отримали ваучер на навчання і вступили до Класичного периватного університету. Вчитимуться на психолога.

"Це вже буде моя третя вища освіта", - сміється Олена, педагог за першим дипломом.

Фото надані Оленою Ураковою