Запорізькі аграрії завершили збір ранніх зернових і розпочали підготовку до збору соняшнику

З початку повномасштабної війни запорізькі аграрії ведуть боротьбу за врожай у прямому значенні цього словосполучення, яке до 2022 року було скоріше газетним штампом, народженим ще в радянські часи.

Так, цього літа близько 40 гектарів хлібних полів згоріло через ворожі обстріли, ще 42 — через порушення правил пожежної безпеки сільгоспвиробниками. Через близькість території області до лінії бойового зіткнення кількість пожеж на хлібних масивах внаслідок прильотів ворожих боєприпасів у порівнянні з минулим роком збільшилася в кілька разів.

«Всі зусилля офіцерів-рятувальників громад під час збору врожаю були направлені на збереження хлібних масивів від вогню, адже пожежі завдають підприємствам значних збитків.

Вони перевіряли, щоб поля були обкопані, обкошені, щоб збиральна техніка була підготовлена до роботи на полях відповідно до вимог протипожежної безпеки, - розповів журналістам офіцер-рятувальник громади Руслан Шпак. - Зараз зерно перемістилося у склади і наш фокус уваги перемістився також — на склади збереження зерна і підприємства, які його переробляють в борошно».

Офіцери-рятувальники громади спільно з представниками медіа відвідали одне з борошнопереробних підприємств Запорізького району та хлібозавод у Запоріжжі.

Перед початком заходу офіцер ДСНС провів інструктаж з пожежної безпеки на виробництві та поінформував журналістів про потенційні ризики, які можуть виникати на таких об’єктах.

«Основне наше завдання — щоб на них не було допущено будь-яких НП і в першу чергу — пожеж. Борошномельне виробництво належить до вибухопожежонебезпечних об’єктів. Через високу концентрацію борошняного пилу навіть найменша іскра може спричинити вибух.

Основні ризики — це пил, перегрів обладнання, несправна вентиляція та нехтування правилами пожежної безпеки. Аби уникнути таких ситуацій, офіцери ДСНС регулярно проводять огляд приміщень підприємств та надають керівництву методичні рекомендації щодо дотримання пожежних вимог.

Пожежна безпека повинна бути на першому місці, бо порушення можуть призвести не тільки до матеріальних втрат, а й до загибелі людей», — зазначив Руслан Шпак.

Підприємство у Запорізькому районі, на якому побували медійники, займається переробкою зерна і випуском трьох видів продукції — борошна, манної крупи та пшеничних висівок.

Про особливості переробки зерна розповів керівник підприємства Василь Небоженко: «Зерно — це найцінніше. Ми отримуємо його від фермерських господарств нашого регіону. Спочатку воно проходить лабораторний контроль: оцінюються всі якісні показники.  Якщо результати відповідають нормі, за допомогою спеціального обладнання зерно перемелюється на борошно. Далі борошно потрапляє в бункери безтарного зберігання, після чого його або відвантажують на борошновози, або фасують у мішки та відправляють на хлібозаводи. За добу наш комплекс виробляє близько 80 тонн борошна».

Василь Небоженко каже, що цього року пшениця вродила гарної якості, але валовий урожай значно менший, ніж торік. Це впливає на ціну: якщо в минулому році підприємство купувало зерно у фермерів по 8000 грн/т, то в цьому році ціна складає 9350-9400, доходила й до 9900 грн/т.

З початком війни підприємство втратило багато постійних покупців, оскільки поставляло свою продукцію у південні регіони України - Херсонську та Миколаївську області, борошно купляли і підприємства на Запоріжжі.

Зараз багато підприємств знаходяться на окупованих територіях. Тому підприємство шукає нові ринки збуту - в Дніпропетровській, Черкаській, Київській областях, куди раніше свою продукцію не продавали.

Згодом представники ЗМІ відвідали один із хлібозаводів Запоріжжя, де побачили, як борошно перетворюється на свіжий хліб.

«Хлібозаводи також належать до об’єктів підвищеної пожежної небезпеки. Основні ризики — це відкриті джерела тепла, обладнання з високими температурами, наявність горючих матеріалів та порушення правил експлуатації електромереж. Особливо важливо контролювати справність печей, вентиляції та дотримання норм зберігання готової продукції», — зазначив офіцер ДСНС Сергій Михальов.

Окрім безпеки, на хлібозаводі ключову роль відіграє якість продукції. Про це розповіла технолог підприємства Ольга Сизоненко:

«Якість борошна безпосередньо залежить від якості зерна, яке стараємось брати у місцевих виробників. Борошно робимо самі. Наша технологічна група робить усе можливе, щоб споживач отримував смачний продукт високої якості. За добу ми виробляємо понад 60 тонн продукції — це більше ніж 50 найменувань хлібобулочних виробів. Найбільшою популярністю у споживачів користується продукція з борошна вищого гатунку»

Свою продукцію хлібозавод реалізує у Запоріжжі та Запорізькому районі. Обсяги виробництва під час воєнного стану, за словами Ольги Сизоненко, знизилися — до початку повномасштабної війни виготовляли процентів на 20 більше. Причини зрозумілі — зменшилася кількість населення, мало працюючих шкіл та садочків, куди доставляли хлібобулочні вироби

. “Але попри це ми стараємося тримати ціни на хліб та здобу”, - підкреслила Ольга Сизоненко.

Фото авторки і В'ячеслава Твердохліба