Повноважень депутатки Запорізької міської ради набула Надія Мороз, яка увійшла до фракції "Європейська солідарність".

Сьогодні на початку позачергової сесії міської ради було оголошено про її реєстрацію як депутата міської ради, Надія Мороз отримала посвідчення та значок.

Надія Мороз - відома запорізька волонтерка: до повномасштабного вторгнення Надія Мороз була офіційною волонтеркою 55-ї окремої артилерійської бригади "Запорізька Січ".

Керівниця проєкту "Волонтерські вареники ZP" проводила збори коштів на допомогу артилеристам, а також разом зі своєю командою регулярно виїжджала в зону АТО/ООС. Бійців частували свіжозвареними варениками та кулішом, вони також мали можливість подивитися концерт або взяти участь у інтерактивах.

Відомо, що з початком повномасштабнї війни Надія виїхала за кордон, але кілька місяців тому повернулась у Запоріжжя. Весь цей час разом з чоловіком Костянтином продовжувала волонтерити - збирати кошти, купувати необхідні бійцям речі і передавати їх військовим.

За фахом Надія Мороз - вчителька української мови та літератури.

Варто зазначити, що шлях до набуття повноважень депутата для Надії був не простий. По закону вона могла стати депутатом ще кілька місяців тому.

За законом територіальна виборча комісія мала б зареєструвати Надію Мороз депутаткою протягом встановленого часу, який вже давно сплив.

Але міська територіальна виборча комісія перешкоджала цьому як тільки могла. У фракції «ЄС»  повідомляли, що реєстрацію Надії Мороз депутаткою блокують представники з числа ексдепутатів від ОПЗЖ, які входять до територіальної виборчої комісії.

Щоб зайняти крісло у сесійній залі, кандидатці в депутати довелося звертатися до Центральної виборчої комісії. ЦВК у результаті не тільки зареєструвала Надію Мороз депутатом Запорізької міської ради, а й розпустила Запорізьку міську ТВК.

12 серпня на сайті Центральної виборчрї комісії з’явилося повідомлення такого змісту: "До Центральної виборчої комісії надійшла скарга кандидата в депутати Запорізької міської ради Надії Мороз, суб'єктом оскарження в якій визначено Запорізьку міську територіальну виборчу комісію.

У скарзі Надія Мороз просила визнати такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори та порушує виборчі права громадян, бездіяльність цієї ТВК, яка полягає у нереєстрації її депутатом Запорізької міськради, обраним на перших місцевих виборах від Запорізької територіальної організації політичної партії "Європейська солідарність", а також ухвалити відповідне рішення.

Окрім того, ЦВК зазначила, що жодних пояснень або документів, які б свідчили про прийняття Запорізькою міською ТВК вказаного рішення, до Комісії не надійшло.

Розглянувши скаргу та додані до неї документи, враховуючи іншу наявну в Комісії інформацію, ЦВК повністю задовольнила зазначену скаргу, визнавши такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори та порушує виборчі права громадян, бездіяльність Запорізької міської ТВК щодо неприйняття нею відповідного рішення.

А також зареєструвала депутатом Запорізької міськради Надію Мороз, обрану в територіальному виборчому окрузі №3 від вказаної місцевої організації політичної партії на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Окрім того, Комісія зауважила, що діяльність Запорізької міської ТВК вже була предметом її дослідження.

Зокрема, 8 травня 2024 року ЦВК своєю постановою зобов’язала цю ТВК не пізніше 28 травня 2024 року вчинити дії та прийняти рішення з питань заміщення деяких депутатів Запорізької міськради, повноваження яких припинено, про що поінформувати Комісію.

Від Запорізької міської ТВК до ЦВК надійшла низка постанов, за результатом аналізу яких вбачається, що вимоги постанови Комісії указана ТВК виконала частково. При цьому інформації щодо виконання зазначеної постанови ЦВК у відповідній частині або повідомлення про причини її невиконання ТВК не надіслала.

Відтак, ЦВК встановила факт систематичного та грубого порушення Запорізькою міською ТВК законодавства України та достроково припинила повноваження всього її складу. При цьому місцеві організації політичних партій (крім заборонених у судовому порядку), за поданням яких до складу цієї ТВК було включено осіб, повноваження яких достроково припинено, можуть не пізніше 18 години 14 серпня 2024 року подати до ЦВК кандидатури для включення до складу зазначеної виборчої комісії.

Комісія зобов'язала керівництво новосформованого складу Запорізької міської ТВК оголосити на найближчому пленарному засіданні Запорізької міськради рішення ЦВК про реєстрацію Надії Мороз депутатом цієї міськради", - зазначається у повідомленні.

І ось сьогодні нарешті рішення ЦВК було виконано - Надія Мороз зайняла своє місце у сесійній залі.

До речі, багато хто з депутатського корпусу пам'ятає попередню яскраву появу Надії Мороз у сесійній залі - разом з іншими волонтерами та активістами вони блокували трибуну під час другої "інавгурації " Володимира Буряка. Надія бігала по залу і кричала "Ганьба!". А тепер у цій самій залі їй треба буде працювати!

Нагадаємо, у фракції "Європейська солідарність" з початку цієї каденції міської ради працює керівниця "Волонтерського центру "Солдатський привал" Галина Гончаренко, яка допомагає захисникам України з 2014 року.

І під час повномасштабного вторгнення рф Галина їздить на передову у складі екіпажу "Білого слона" - з Олегом Бобрицьким і Людмилою Волтер.

В тему

ЦВК також зобов'язала новосформований склад цієї ТВК не пізніше 13 вересня 2024 року надіслати Комісії інформацію стосовно розгляду питання щодо визнання обраним депутатом Запорізької міськради на перших місцевих виборах наступного за черговістю кандидата в депутати цієї ради у відповідному виборчому списку від Запорізької обласної організації політичної партії "Слуга народу" замість депутата цієї ради Катерини Грицай, чиї повноваження достроково припинені.