На виставці "Скарби, що зберігав Дніпро" можна побачити пам'ятки

На виставці представлена колекція предметів, пов'язаних з історією Томаківської, Чортомлицької та Підпільненської Січей. Місця їх розташування були затоплені водами Дніпра в 50-ті роки минулого століття внаслідок створення Каховського водосховища.

Після руйнації греблі російськими окупантами історики та археологи змогли поповнити музейну колекцію новими артефактами.

"У ході заходів з обстеження обмілілих ділянок було зібрано та передано до фондів заповідника понад 3 тисячі предметів. В тому числі і пам'ятки козацької доби - з о. Хортиця, місць існування Томаківської, Покровської та Базавлуцької Січей", - розповів генеральний директор Національного заповідника "Хортиця" Валерій Шевченко.

Експозиція складається з п'яти розділів. Колекція монет, предметів особистого вжитку та інтерактивні предмети отримала назву "Скарби".

В розділі "Пушкарня" представлена колекція зброї, а в розділі "Курінь" - колекція скла. Співробітники заповідника пройшли спеціальне навчання, щоб якісно реставрувати стародавні скляні вироби.

Велика колекція кахлів зібрана в розділі "Біля груби". Посуд та побутові предмети експонуються в п'ятому розділі під назвою "Січова скарбниця".

"Сьогодні ми протистоїмо підступному ворогу, який руйнує наші домівки і нашу інфраструктуру, зокрема і греблю Каховської ГЕС.

Російські окупанти хочуть позбавити нас не тільки наших життів, але й нашої мови, культури, ідентичності. Ось чому так важливо зберігати нашу історію і традиції.

Сьогоднішня виставка - це своєрідне свідчення незламності нашого міста. Дякую історикам, археологам, музейним працівникам – всім, хто дотичний до збору, зберігання історичних пам'яток і підготовки цієї експозиції", відзначив заступник голови Запорізької ОДА Михайло Семікін.

Джерело: сайт Запорізької ОДА