У Центрі журналістської солідарності в м.Запоріжжя відбувся брифінг регіональних рятувальників. Фахівці ГУ ДСНС України в Запорізькій області розповіли журналістам  про основні ризики літнього періоду. Іншими словами відбулася невимушена розмова про безпеку.

З початку 2024 року виникло понад тисячу загорянь на відкритих територіях Запоріжжя та області

«Так, з початку 2024 року у природних екосистемах Запорізької області вже виникло 1075 пожеж на площі 275 га, з яких внаслідок обстрілів сталася 51 пожежа. За аналогічний період минулого року  -  349 пожеж на площі майже 75 га, що свідчить про збільшення кількості пожеж та їх площі. На території Національного заповідника “ХОРТИЦЯ” у 2024 році сталося 25 пожеж на площі понад 15 га, за аналогічний період 2023 року — 2 пожежі на площі 810 кв. м», – зазначив фахівець ДСНС Сергій Мельник під час розмови.

З початку року вода забрала життя 7 громадян, з них 1 дитина!

На території Запоріжжя та області діє заборона на відвідування прибережної зони річки Дніпро та закритих водойм, згідно з рішеннями регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, місцевих комісій ТЕБ та НС, а також Радою оборони Запорізької області. Заборона діє ще з 2023 року, і ті водойми, які люди відвідують сьогодні – не мають паспорта безпеки.
Попри заборону та небезпеку відпочинку в непристосованих для цього місцях, населення все одно йде на водні об’єкти. Так у Запоріжжі та області з початку 2024 року, на воді загинуло 7 людей, з них 1 дитина. Ще чотирьом трагічним випадкам вдалося запобігти завдяки зусиллям аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Запорізькій області та Запорізької міської рятувально-водолазної служби.

Запорізькі піротехніки знищили 6536 одиниць вибухонебезпечних предметів з початку повномасштабного вторгнення, 2697 одиниць – з початку 2024 року

Запорізька область на 70% знаходиться під тимчасовою окупацією армії агресора. По всій лінії зіткнення та на відстані 30 кілометрів від неї, від постійних обстрілів окупантів страждають цивільні люди. Особливо складна ситуація склалась в Гуляйпільській, Оріхівській і Степногірській територіальних громадах. Бойові частини від реактивних систем залпового вогню та артилерійські боєприпаси це те, з чим громадяни стикаються щодня.
Піротехнічні підрозділи Головного управління з початку повномасштабного вторгнення здійснили 1652 залучення, з них 282 рази з початку 2024 року, по заявках від населення. Піротехніки ДСНС вилучили та знищили контрольованим методом підриву понад 6000 одиниць вибухонебезпечних предметів, з них з початку року близько 3000 одиниць.

Рятувальники закликають громадян відповідально ставитися до виконання елементарних правил безпеки життєдіяльності, перебуваючи в зелених зонах, на водоймах, натрапивши на вибухонебезпечний предмет. Людська недбалість часто призводить до непоправних наслідків.

Світлана Свєтлова
Фото ГУ ДСНС України в Запорізькій області