Десятки тисяч переселенців, яких держава позбавила у березні 2024 року щомісячної виплати, повернулися на окуповану територію.

Під час робочого візиту до Запоріжжя віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук прокоментувала журналістам ситуацію з переселенцями, яких позбавили виплат. А також роз'яснила, чи повернуть виплати усім ВПО.

"Я не вважаю правильним повернення на окуповану територію до ворога, який у будь-який час може посадити тебе на підвал, не дає можливості залишатися громадянином України і в юридичній площині України", - зазначила свою позицію Ірина Верещук.

Очільниця Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомила, що з початку повномасштабної війни на підтримку ВПО направлено 145 млрд грн (щомісячна сума виплат становить 2000 грн, окремим категоріям - 3000 грн), це найбільша сума після витрат на Сили оборони країни.

"Як показує соціологія, 40 відсотків людей вказали єдиним джерелом доходу виплату ВПО. Виплати отримували 2,5 млн вимушено перемущених осіб. Коли було прийнято рішення про оптимізацію виплат, ми звернулися до Мінсоцполітики з проханням подовжити виплати особам з інвалідністю 1-ї та 2-ї групи, пенсіонерам, які отримують пенсію меншу 9444 грн”, - повідомила Ірина Верещук.

1 вересня закінчується шестимісячний термін подовження виплат і вже зараз, за словами посадовиці, треба думати, як буде проходити реалізація програми підтримки ВПО.

"Я за те, щоб її продовжити. У Держбюджеті 57 млрд закладені саме для таких виплат.

Але усім 2,5 млн громадян повернути виплати не вдасться. Це я зразу кажу. Не дозволять міжнародні партнери. Бо це все за кошти міжнародних партнерів і ми мусимо з ними узгоджувати.

Я за те, щоб програму у 2025 році продовжити для найбільш вразливих верств населення. Але треба дивитися об'єктивно, як довго ми зможемо її продовжувати. Йдеться не тільки про виплати, а й про житло для ВПО, працевлаштування ВПО", - зазначила Верещук.

Віцепрем'єрка також розповіла про деякі причини, чому переселенців позбавили виплат. "Постанова вимагала від безробітних людей працездатного віку стати на облік у центр зайнятості. Чи багато прийшло туди? Ні, не багато. Вони воліли отримувати виплати, але не ставати на облік. Я мушу бути правдивою. А у центрах зайнятості їм могли пропонувати не тільки вакансії, а й ваучери на отримання нової спеціальності.

Далі постановою ми вимагали, щоб показали доходи всіх членів сім'ї, бо це справедливо. Люди перестали отримувати виплати в тому числі тому, що не хотіли показувати членами сім'ї чоловіків мобілізаційного віку. А таких дуже багато. Це навіть не 100 тисяч, - прокоментувала Верещук.