У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї після невеличкої перерви продовжується виставка картин на сітках, які сплели у волонтерському центрі "Під парасолькою"

Чудові сітки-картини - це роботи відомої гідеси і волонтерки Валентини Вініченко та народної майстрині Тетяни Листопад. У плетінні величезних за площею картин брали участь і інші волонтерки центру "Під парасолькою", які проявляли свою творчу фантазію. А оформлювала деякі витвори народного мистецтва Ольга Стешенко.

Виставка картин-сіток вже була у музеї: "Маскувальний АРТ"  відкрили у квітні і пробула виставка в музеї досить довго - кілька місяців. Потім частину експонатів (а також нові, зокрема, навіяні Ван-Гогом і по мотивах творів Марії Примаченко) можна було бачити на виставці "Мальовнича Україна" у обласній універсальній науковій бібліотеці.

З великих там були представлені тільки "Мальви", біля яких можна було сфотографуватися, використавши спеціально сплетені сідушки.

Тепер виставка (з новими яскравими роботами) знову відкрилася в краєзнавчому музеї. І знову можна не тільки помилуватися на сітки-картини і сфотографуватися біля них, а й задонатити на нові маскувальні сітки. Бо за ними в "Парасольку" черга військових!

На виставці можна побачити усі найбільші картини, сплетені волонтерками, до переїзду в музей вони прикрашали стіни приміщення волонтерського центру. Тепер же цю красу може побачити значно більше людей!

Багато тут і менших за площею тематичних картин-сіток. Деякі з'явилися нещодавно, після повернення Валентини Степанівни з Нідерландів, де вона давала майстер-класи з плетіння сіток і картин на сітках, збирала гроші на нові сітки для військових.

До речі, у цьому році у Нідерландах на запрошення відомої волонтерки Вікторії Вєрозубової-Сус вона побувала двічі. Вдруге - у серпні-вересні, рятувалася від сонця, бо має на нього алергію.

Під час поїздки сплела 12 прекрасних картин, які залишила в Нідерландах для продажу на аукціонах. Нещодавно одна з її робіт - Соняхи - була продана за 50 євро. Кошти, звісно, підуть, на закупівлю сіток і матеріалів для плетіння.

Виставка в музеї починається для відвідувачів з чотирьох нових картин, які Валентина Вініченко сплела після відвідання музею Ван Гога під час своєї першої поїздки у Нідерланди. Серія так і називається "Навіяно ван Гогом". Красиві варіації на тему Ван Гога, але в українському відображенні.

"Дівчата з Українського дому подарували мені квиток до Музею Ван Гога, це моя любов з дитинства, - розповідала журналістам Валентина Степанівна. - Побувала там і надихнулась. Першою картиною-сіткою стала "Соняхи". Потім з'явились "Півники", "Зоряна ніч". Згодом - "Ворони над полем пшениці", зараз вона дуже актуальна: ось - ворони, а ось пшениця, це Україна. І вона жовто-блакитна.

Картини хоч і невеликі за розміром, але можуть плестися довше, ніж велика картина. Тут же ячеєчка 1 на 1 см чи 1,5 на 1,5 см, а на великій сітці - 4 на 4 см.

Наприклад, "Соняхи" робила дві ночі. А "Півники", мабуть, тиждень, чотири рази переплітала. Головне - щоб було натхнення.

Ще на виставці можна також побачити роботу по мотивам картини Марії Примаченко "Під сонцем на морі Чайка" годує своїх дітей, а ще яскраву картину "Карпати. Квітне люпин".

Повернулися в музей і дві невеликі картини, на яких зображена Хортиця і історико-культурний комплекс "Запорозька Січ". Вони були презентовані на квітневій виставці у музеї.

"Хотіли зробити велику картину - вода, Хортиця, плавні. Але після нашої виставки в художньому музеї вирішили зробити три невеличкі картини, щоб розмістити їх на рамках. Дві - "Хортиця. Січ" і "Хортиця. Скіфський стан. Вечір" можна побачити на виставці, а "Плавн"і ще не закінчили, немає рамки, - розповідала Валентина Вініченко авторці цих рядків. - Картини дуже цікаві. Оскільки ми розвиваємось у творчості, то зробили їх об’ємними. Скіфську бабу зробили з соленого тіста і пофарбували. Вежу, яку можна побачити на скіфському стані, покрили очеретом, зробили до неї драбинки.

У квітні особливістю цієї картини був запах. Навесні Хортиця пахне чабрецем, пучечок цих рослин прикріпили до картини. І вона пахла Хортицею! Підходиш і відчуваєш цей запах. Але за цей час запах, звісно, вивітрився.

Вражатиме відвідувачів музею і композиція "Хортиця. Січ", на якій зображений історико-культурний комплекс "Запорозька Січ". Валентина Степанівна плела картину, а Ольга Стешенко доповнювала її дрібними елементами.

Валентина Вініченко завжди підкреслює, що їхній колектив - дуже творчі та креативні люди. Тому у них є ідеї для наступних картин-сіток.

В експозиції також розміщені розписані у народному стилі тубуси і ящики від снарядів, надані музеєм.

У цієї яскравої виставки дві мети: показати оригінальне мистецтво волонтерок, які плетуть свої шедеври в перервах між виготовленням маскувальних сіток для військових, і зібрати кошти на матеріали для наступних сіток, адже кількість замовлень, на жаль, лише збільшується.

Приходьте на виставку!

Як працює  музей

Краєзнавчий музей (вул.Троїцька, 29) працює по четвергах, п'ятницях та суботах з 9.00 до 15.00.

Т. 066-322-08-38.