Найвідоміша запорізька гідеса і волонтерка Валентина Вініченко провела гастрономічну екскурсію у Олександрівському районі.
Маршрут екскурсії, яку Валентина Степанівна присвятила Всесвітньому дню пирога, він щорічно відзначається 23 січня, проходив від обласної універсальної наукової бібліотеки до майдану Вернадського.
Валентина Вініченко — найвідоміша запорізька гідеса: Валентина Степанівна знайомить з історією міста, його визначними і цікавими місцями понад 45 років. Події останніх років з відомих причин, звісно, суттєво вплинули на кількість прогулянок по Запоріжжю — їх майже не стало.
Але варто віддати належне непосидючій Валентині Степанівні — лише в січні вона провела вже три екскурсії: у Дніпровському, Вознесенівському і Олександрівському районах.
Зазначу, що усі зароблені за екскурсії кошти (прогулянка містом у супроводженні гідеси коштує 160-200 грн) йде на придбання основи і матеріалів для виготовлення маскувальних сіток у волонтерському центрі “Під парасолькою”, який заснували мама і донька Вініченки — Валентина Степанівгна і Катерина, теж відома запорізька гідеса..
Родзинка екскурсії, яка пройшла 22 січня — те, що вона гастрономічна, мова йшла про заклади харчування і магазини “Кооператор”, “Кулінарія”, які багато років тому працювали у цьому районі.
Так, Валентина Вініченко розповіла цікаві факти з історії ресторану “Южный", який свого часу функціонував біля Малого ринку та розташованого поруч магазину “Кулінарія”. До речі, Валентина Степанівна зізналася, що витратила три дні, щоб знайти, як він називався. А одна екскурсантка відразу сказала його назву.
Кінцевою точкою прогулянки центральним проспектом стала крамниця-кафе “Панібулка”, розташована у підвальному приміщенні-укритті.
Тут екскурсанти, серед яких був, до речі, військовий, покуштували два види пирогів — цибулевий і яблучний, які запили компотом.
На пам’ять про візит кожний отримав подарунок від “Панібулки” - свіженьку смачну булочку.
“Сьогодні була пілотна гастрономічна екскурсія, - ділиться Валентина Степанівна. - Хоча для мене ця гастроекскурсія — не перша, у мене їх є 5, пов’язаних з кавою, з пивом. Просто раніше я їх не називала гастрономічними. Перша екскурсія була на фабрику кави “Ісла”. Я пройшла онлайн курси з гастроекскурсій. Сертифікат, щоправда, ледве-ледве отримала, бо сперечалася з викладачем”.
А у 2021 році на всеукраїнському конкурсі Валентина Вініченко була нагороджена дипломом за 1 місце у номінації “Краща гастроном екскурсія” та у номінації “Натхнення” за неймовірні 162 кавові історії та екскурсію “Запорізька кава”.
“Раніше гастроекскурсії не були популярні. Але зараз їх проводять у багатьох великих містах — Києві, Львові. Тому вирішила спробувати — поєднати розповідь про Запоріжжя гастрономічне з відвіданням закладу харчування “Панібулка”, - продовжує Валентина Степанівна. - З його власником Олегом ми років п’ять тому розробили екскурсію, але потім прийшов ковід і вона не сталася. А зараз я її провела.
Ми згадали ресторан “Южный», кулінарію, де можна було купити піцу - першу у Запоріжжі. Зараз, коли ми знаємо, що таке піца, багато запоріжців побували в Італії і там її куштували, то розуміємо, що це була більше ватрушка, ніж піца.
Звичайно, зупинялися біля колишнього ресторану “Лахті”, який свого часу входив до трійки найпопулярніших у Запоріжжі. Всього тоді на усе місто було 7 ресторанів, ТОП-3, окрім “Лахті” складали ще “Інтурист” та “Дніпро”, в які не соромно було повести іноземців, бо там обслуговування було на рівні.
Зараз, напевне, мало хто пам’ятає, що по неділях у “Лахті” проводили День солодкоїжки. І діти радісно йшли з батьками до ресторану. Там були конкурси з подарунками — лебедями з цукру. Одна жіночка згадувала, що в неї їх було 5 чи 6, вона часто вигравала конкурси. Спиртне під час заходу не можна було розпивати, але за окремим столиком можна було випити шампанське.
Згадали магазин “Кулінарія”, який займав весь перший поверх багатоповерхівки біля ресторану, де можна було придбати торт “Іней”. Рецептура цього колись дуже популярного торту (у радянські часи такого багатющого вибору, як зараз, просто не було. - Авт.), як відомо, розроблена у Запоріжжі, він був і залишається таким, як ми зараз кажемо, “запорізьким магнітом”.
Я, до речі, пам’ятаю, як у кінці 80-х на час привозу тортів у кулінаріях збиралися великі черги, бо купити їх було більше ніде.
“Це перша екскурсія з циклу “Запоріжжя смакує”, але в мене вже зараз є задум провести такі у кожному районі, цікавих закладів з родзинками у нас вистачає! - резюмує Валентина Вініченко.
***
Друга гастроекскурсія з циклу “Запоріжжя смакує” відбудеться 25 січня, зареєєструватися на неї можна на фейсбук-сторінці Валентини Вініченко.