КЗ "Опорний заклад загальної середньої освіти "Сузір'я" Оріхівської міської ради цього року закінчили 35 одиннадцятикласників, з яких 13 - медалісти.

Вражаючий результат роботи учнів та їх вчителів, враховуючи умови, в яких зараз проходить освітній процес!

Звичайно, не таким уявляли випускний своїх дітей батьки, які привели синів і доньок у "Сузір'я" 1 вересня 2013 року. І вже точно вони й подумати не могли, що урочистості будуть проходити не у рідному Оріхові, а у Запоріжжі. Але такі наші реалії, на жаль.

Навчальний заклад з міста-фортеці, яке ворог постійно обстрілює і знищує майже з перших днів збройної агресії, релокувався два роки тому. Педагогічний колектив на чолі з директоркою Наталією Кудіною навчальний процес, який проходить у дистанційному режимі, організував на дуже високому рівні, про що свідчать численні перемоги вихованців "Сузір'я" на різноманітних олімпіадах та конкурсах, у тому числі всеукраїнського та міжнародного рівня.

Обдаровані діти є гордістю цього опорного закладу загальної середньої освіти, який протягом багатьох років щорічно проводить свято-вшанування кращих з кращих. Серед нагороджених у 2024 році на святі "Зірки "Сузір'я" було чимало випускників, які 25 червня разом зі свідоцтвом про повну загальну середню освіту з відзнакою отримали золоті медалі.

Урочистий захід у ЦКП "Орбіта", який зібрав випускників, їхніх батьків та вчителів, проходив дуже душевно, його організаторам вдалося створити сімейну, домашню атмосферу. Її створенню, зокрема, сприяв відеоряд зі світлинами: на одних - нинішні випускники ще першачки, на інших зображені миттєвості з їхнього шкільного життя. Були і кадри, які вражали до сліз - це світлини будівлі "Сузір'я", зруйнованої ворогом майже вщент...

Урочистості розпочали з виконання Гімну України та оголошення хвилини мовчання за загиблими героями. А потім на сцену запросили "винуватців урочистостей" - одиннадцятикласників. Там вже їх чекала класна керівниця - вчитель вищої кваліфікаційної категорії Віра Наріжна.

Причому ведучі запрошували випускників зайняти свої почесні місця оригінально, за категоріями - які "захоплюються спортом", "люблять читати художню літературу", "виходили на онлайн-урок і лягали далі спати", "завжди вмикали камери під час уроку у синхронному режимі", "хоч раз списували контрольну чи тематичну". "А головне, люблять свою школу" - зазначили ведучі.

На сцену піднімалися красиві юнаки і дівчата, для яких цього дня закінчувалося дитинство і розпочиналося доросле життя. До речі, у кожного на стрічці було написано не лише "Випускник-2024", а й вказані прізвище, ім'я, клас. А ще - "Сузір'я", м. Оріхів".

На урочистостях змогли бути присутніми лише 20 випускників, решта 15 знаходяться далеко від Запоріжжя і документи про закінчення школи отримають поштою. До речі, деякі випускники спеціально приїхали з-за кордону отримати свідоцтво про повну середню освіту. І, звісно, побачитися з однокласниками і вчителями.

Випускників, вчителів та батьків привітала директорка КЗ "Опорний заклад загальної середньої освіти "Сузір'я" ОМР Наталія Кудіна:

"Насамперед хочу висловити щиру подяку нашим доблесним захисникам, які ціною власного життя боронять нашу свободу та дають нам можливість жити, навчатися і мріяти про майбутнє. Їхня мужність, самовідданість — це приклад для усіх нас. Слава Україні! Сьогодні особливий день - день, який проводить межу між дитинством та самостійним життям. Це свято, яке одночасно і радісне, і трішки сумне.

Радісне, адже наші учні досягли першої значної віхи у своєму житті. Для них відкриваються двері до нових знань, можливостей, звершень.

А сумне - адже ми з ними прощаємось, ми усвідомлюємо, що вони вже ніколи не повернуться до безтурботних шкільних років. Ви, діти - особливе покоління, діти війни. Вам випало жити і навчатися в найскладніші часи, коли наша країна бореться за свою незалежність.

Ви пережили розлуку з рідними, на власні очі бачите жахіття війни, відчуваєте біль втрат. Але ви не зламалися, не зневірилися. Ви продовжували навчатися, прагнули знань, вірили у краще майбутнє.

І сьогодні ми з гордістю говоримо, що з 35 випускників 15 мають оцінки високого рівня, 8 - достатнього. 12 випускників отримають золоту медаль, 1 — срібну. А четверо будуть нагороджені грамотами за успіхи у вивченні окремих предметів. Щиро пишаюся кожним із вас.

Ви - наша гордість, наша надія і наше майбутнє. Я впевнена, що кожний з вас зможе не лише відбудувати нашу країну, а й зробити її ще кращою, сильнішою, квітучішою. Не бійтесь ризикувати, пробувати нове, помилятися! Але - йти далі! Пам'ятайте, що помилки - це лише сходинки до успіху. Не втрачайте жагу до знань, розвивайте свої таланти. І найголовніше - бережіть себе, своїх близьких і свою Батьківщину!

Велика шана моїм колегам, щиро дякую за вашу неоціненну працю та самосвідомість. Ви не лише навчили наших дітей знанням, а й виховали у них кращі людські якості - доброту, чесність, справедливість, відповідальність. Ви стали для них не тільки наставниками, а й друзями, мудрими порадниками.

Особлива подяка — батькам. За вашу підтримку, ваше терпіння. Ви були нашою опорою, нашими помічниками. Ви - найкращі!"

Наталія Степанівна вручила подяки батькам, які брали активну участь у житті "Сузір'я". Ними нагороджені рідні Івана Бодюла, Ярослава Габідулліна, Марії Дротянко, Аліси Дяченко, Вікторії Кан, Віолети Панової, Євгенії Мартиш та Аліни Бахолдіної. До речі, частина батьків отримала подяки на святі вшанування обдарованих "сузір'ївців".

Своєю чергою мами випускників Світлана Габідулліна і Оксана Захарченко привітали винуватців урочистостей і вчителів, які вкладали душу у їхніх дітей.

На урочистому зібранні було багато привітань. Так, до учасників заходу звернулися гості - перша заступниця голови Оріхівської міської військової адміністрації Ганна Андрієшина і проректорка приватного закладу вищої освіти "Запорізький інститут економічних та інформаційних технологій" Тетяна Боярова.

Ганна Андрієшина подякувала педагогічному колективу і батькам за те, що в такий складний час навчають і підтримують дітей, випускникам посадовиця побажала сміливо йти вперед і прославляти свою рідну школу.

А у коментарі "Трудовій славі- Новинам Оріхова" Ганна Андрієшина підкреслила, що "Сузір'я" - це найкращий заклад Оріхівської громади.

"Він має найбільший контингент учнів, великі досягнення в навчанні, - зазначила Ганна Василівна. - Педагогічний колектив завжди займається саморозвитком, бере активну участь у різноманітних програмах, у тому числі в міжнародних. Колектив робить все для того, щоб діти відчували себе як вдома. Хоча, на жаль, ми сьогодні знаходимось не вдома, не в рідних стінах. А заклад цей в Оріхові, на жаль, повністю зруйнований. Але вчителі молодці. І в таких складних умовах вони продовжують дарувати дітям казковий світ".

А проректорка ПЗВО "Запорізький інститут економічних та інформаційних технологій" Тетяна Боярова згадала, як познайомилася з оріхівськими 11-класниками.

"У моєму житті цього року найкращим було знайомство та дружба з "Сузір'ям", - поділилася Тетяна Олександрівна. - У лютому до нас приїхав 11 клас і мені подарували квіти. Я так розчулилася і зразу зрозуміла, що це приїхали "наші".

Хочу сказати, що вчителі цього закладу - великі молодці. Так як вони організували свою роботу, жодний переміщений заклад так не організував. Ви працюєте всупереч, попри все, не дивлячись ні на що... Ваші діти не хотіли нікуди переходити, вони хотіли вчитися тільки у своєму "Сузір'ї".

Тетяна Боярова розповіла, що ЗІЕІТ має центр пробного тестування, який провів його для юних оріхівців. "Ми були "незалежними аудиторами", - підкреслила Тетяна Олександрівна. - Пробне тестування показало, що викладацький склад, учні працюють дуже потужно. Підтвердження цьому - високі результати. Разом зі свідоцтвом про освіту випускники, які проходили тестування, отримуватимуть гарантійний лист від ректора, професора Геннадія Туровцева, у якому зазначена знижка на навчання на весь період навчання в інституті. Чекаємо випускників "Сузір'я"!

Почесними гостями на урочистостях були перші вчительки нинішніх одиннадцятикласників Наталія Клейн і Тетяна Андрусів. Наталя Олексіївна і Тетяна Валентинівна привітали своїх колишніх першачків з закінченням школи і вступом до дорослого життя.

"Як сьогодні пам'ятаю той день, коли до мене ви прийшли маленькими, з круглими оченятами, - розповіла Тетяна Андрусів. - І от сьогодні ви вже вступаєте у доросле життя. Звичайно, воно буде нелегким. Але я впевнена: ви справитесь.

Вчителі запевнили випускників, що завжди будуть їх пам'ятати.

"Ми в вас віримо, ми вас любимо, наші дорослі і завжди маленькі діти. Ви завжди у наших серцях", - сказала Наталія Клейн..

Своїх дорогих випускників тепло привітала класна керівниця 11-х класів Віра Наріжна. Варто зазначити, що до останнього навчального року у Б-класі класною керівницею була Вікторія Денисенко (вчителька інформатики, вища категорія, має звання "старший вчитель"). Вона перебуває у Швеції. А два 10-і об'єднали в один 11-й.

"Сьогодні разом з вами ми святкуємо першу сходинку вашого успіху, - зазначила Віра Василівна. - Я надзвичайно щаслива, що була вашим класним керівником".

Мене переповнює гордість за кожного з вас. Вірю, що зможете досягти неймовірного успіху у житті та знайти своє справжнє щастя. Хочу подякувати батькам за цих чудових дітей. За те, що усі ці роки були однодумцями, опорою та підтримкою. За розуміння. За те, що прожили з нами наше шкільне життя!"

Випускників також привітали маленькі оріхівці, які 1 вересня прийдуть у перший клас. А одиннадцятикласники, своєю чергою, вітали усіх своїх вчителів.

Кульмінацією свята стало вручення випускникам свідоцтв про отримання повної середньої освіти.

Золотою медаллю "За високі досягнення у навчанні" нагороджені Іван Бодюл (11-Б), Ярослав Габідуллін(11-Б), Марія Дейнега (11-А), Марія Дротянко(11-Б); Аліса Дяченко(11-А),Сергій Захарченко(11-А), Вікторія Кан (11-А), Дар'я Коломоєць (11-Б), Євгенія Мартиш (11-А), Софія Науфок (11-А), Віолета Панова (11-А) і Олександра Трофименко (11-А). Срібної медалі "За досягнення у навчанні" удостоєна Катерина Зязєва з 11-Б класу.

Похвальною грамотою "За особливі досягнення у вивченні окремих предметів" нагороджені Аліна Бахолдіна (11-А) - з англійської мови, німецької мови та інформатики; Карина Владімірова(11-Б)- з інформатики; Ілля Нікітін (11-Б) - з фізичної культури і Анісія Онищенко (11-Б) - з інформатики.

На завершення свята випускники танцювали прощальний вальс і вальс "Сузір'я" - дівчата запрошували на танець своїх татусів, а хлопці - мам. Після танцю винуватці урочистостей пройшли під вишитими рушниками,які тримали їх батьки - на щастя, на гарну долю. Правда, в цей час у залі щось трапилось зі світлом, тому дійство відбувалося у темряві, при світлі мобільних телефонів.

Для отримання свідоцтва та золотої медалі Марія Дротянко приїхала з Дніпра. Марія розповіла, що навчання у "Сузір'ї" запам'ятається "гарним колективом, дружньою атмосферою та найкращими вчителями". "Плани на майбутнє? Поступити в виш, хочу бути веб-дизайнером, працювати в ІТ-сфері. Буду подавати документи і в українські виші, і за кордон", - поділилася дівчина.

Мама Марії Наталія Дротянко розповіла, що в Дніпро вони переїхализ Оріхова на початку березня 2022 року. "Планували поїхати далі, а потім вирішили залишитися у Дніпрі, поближче до дому. Батько Маші пішов воювати з перших днів. Будемо пробувати поступати скрізь. Подаватимемо документи і в місцеві виші Дніпра. Їй подобається веб-дизайн, ходить зараз на курси.

Які почуття мене зараз переповнюють? Ейфорія! Дитина закінчила школу. А з іншого боку, все було стабільно, а зараз поки що незрозуміло, що буде далі, де буде навчатися. Дуже хочеться, щоб вона обрала професію, яка буде подобатися, щоб з задоволенням йшла на роботу і отримувала достойну зарплату. Дуже хочеться, щоб це було в Україні! Ми дуже любимо Україну і наш Оріхів!", - розповіла Наталія Володимирівна.

Перед розставанням - загальне фото на східцях біля "Орбіти" - з класною керівницею, з батьками.

І- цікавий ритуал. Віра Василівна у центрі кола тримає квітку, від якої у всі боки розходяться яскраві стрічки. Ножицями класна керівниця перерізає кожну стрічку і вона залишається на пам'ять випускнику. При цьому Віра Василівна каже напутні слова хлопцям і дівчатам.

Це вже вдруге її випускники отримують стрічки. Минулого разу, у 2017 році, ритуал започаткували батьки. Кожна дитина дарувала вчительці троянду зі стрічкою, яку Віра Василівна обрізала. На цей раз ініціатором була вже вона сама.

"Сім років поряд, з дня в день. Це наше вчительське життя, воно неймовірне, ти ним живеш. Мені важко уявити своє життя без учнів, які приходять, щось розповідають, чимось діляться. Цей випуск - особливий. Сьомий, восьмий і дев'ятий клас - пандемія, а потім війна. Діти ці роки практично не сиділи за партами, вчилися он лайн. Але це не завадило їм отримати освіту. Хто хотів навчатися — вчився. 13 медалей - це показник!

Наш вчительський колектив, який об'єднала директор Наталія Степанівна, - це однодумці, які викладалися на 150%, щоб дати дітям якомога більше. Звичайно, це дуже щемлива подія, адже кожен випуск - це частинка твого життя. Приходять інші учні, починаєш все спочатку. Але ми слідкуємо за випускниками, радіємо їх досягненням - що закінчили виші, що працюють. Інколи вихваляємось перед колегами їхніми успіхами: "Це мої діти". Вчительська доля - вона така! - поділилася Віра Наріжна.