Про проєкт

Проєкт  «Katya`s medicine»  працює з березня 2022 року, адресно допомагає критично необхідними ліками для хронічних захворювань в прикордонних і прифронтових населених пунктах, де немає доступу до медицини.


Його засновницею стала Катерина Спориш. І до цього її підштовхнула особиста історія: «У моєї мами гіпертонія. Ліки потрібно приймати щодня. Вона вирішила евакуюватися з Києва на третій день повномасштабного вторгнення. Я дізналася про це, коли вже евакуювалася до Івано-Франківської області. Моєю першою думкою було: треба знайти аптеку і купити мамі препарати, адже вона могла їх забути, поки сиділа два дні у підвалі… 
Це змусило мене замислитися над тим як я можу допомогати людям. І перше, що спало на думку,  – ліками! Адже багато тих, хто забули свої медикаменти вдома чи не можуть купити їх через зламані ланцюжки постачання. Так усе і розпочалося».
В травні Катерина побачила, що кількість донатів від українців різко зменшилася, тому вони з чоловіком Джоелом почали збирати кошти на PayPal і платформі GoFundMe. За них купували ліки для адресної допомоги і для поранених людей в лікарнях Київської та Харківської областей. А після звільнення населених пунктів на півдні та сході України передавали ліки через волонтерів та інші організації.
В 2024 році проєкт «Katya`s medicine» почала підтримувати організація з Великої Британії Big Help Group. Вона надає щомісячний грант. Також продовжують залучатися кошти, зібрані на GoFundMe.

«У нас дуже розгалужена система співпраці і кількість донорів постійно збільшується. Є ті, хто допомагають коштами. А є й ті, хто безпосередньо ліками. Перед усіма звітуємо, - пояснює Катерина Спориш. -  Також тісно взаємодіємо із благодійними фондами та громадськими організаціями. Нашим хорошим другом та партнером є «ДіаСвіт Запоріжжя». Ми постійно обмінюємося корисною інформацією, контактами, а також ліками. Наприклад, ми передавали їм специфічні препарати для лікування діабету і вітаміни. А вони допомагали нам  з пошуком медикаментів для серцево-судинних захворювань».

А ось як відгукується про співпрацю із «Katya`s medicine» керівниця благодійної організації «ДіаСвіт Запоріжжя» – Світлана Розсохач:

«З Катериною я познайомилася близько 2 років тому, коли ми шукали для людей з діабетом, особливо для дітей, вітамін D. Вона дуже  допомогла нашій організації і ми почали співпрацювати. Наш фонд зміг допомогти деякими медикаментами, які були потрібні для людей з діабетом 2 типу.
Я сама родом з Оріхова. І доля міста, у якому я виросла, мені не байдужа. Якось це прозвучало у розмові з Катериною. З’ясувалося, що ми обоє знаємо волонтерів звідти. Все це викликає ще більше довіри у співпраці. Я дуже дякую, що є такі люди, які допомагають зібрати кошти аби закупити ліки для наборів. Дякую усім, хто допомагає доставляти їх. Це дуже важлива допомога для наших оріхівців. Особливо для маломобільних людей і тих, що не мають змоги виїхати».

З весни 2023 року проєкт сфокусувався на адресній допомозі  критично необхідними ліками для хронічних захворювань в прифронтових та прикордонних населених пунктів, де немає доступу до медицини. Про що детально розповідає засновниця: «До прикладу, багато благодійних організацій привозять ліки великими партіями: щось універсальне. Це може бути ібупрофен для знеболення, екстракт валеріани. А адресною допомогою, як ми, в Україні займаються одиниці. Адже кожен запит індивідуальний, це кропітка праця.
Скажімо, для лікування гіпертонії є десятки препаратів з різними діючими речовинами, які до того ж можуть складатися з двох, а часто і трьох компонентів. А запити можуть складатися як з одного, так і з семи препаратів. Ми уважно описуємо запит людини і дозування, щоб знайти або придбати саме те, що їй потрібно.
Допомагати адресно – це складно, дорого і клопітно. Потрібно все описати по діючих речовинах: дозування, форма випуску, потребу людини на місяць. Після звернутися до донорів по ліки, а решту докупити, і скласти перед відправкою, все ретельно перевірити.  Але воно того варте. Для людей – це велика підтримка та піклування, яке вони відчувають щомісяця».
Загалом за період свого існування «Katya`s medicine» надав допомогу понад 13 тисячам людей, більша частина із яких припала на перший рік повномасштабного вторгнення.

Допомога для оріхівців

Весною минулого року «Katya`s medicine»  почали передавати ліки для оріхівців через волонтера Сергія Прокопенка.
«З Катериною я познайомився завдяки фонду «Сто відсотків життя», який постачає гуманітарну допомогу від ООН. Скажу, що насправді ліками займається дуже мало фондів. І співпрацюють вони переважно через медичні заклади, які роздають людям ліки через медичний персонал. Це дуже громіздка бюрократична конструкція.

А є благодійні проєкти, саме такі як «Katya`s medicine», які працюють напряму аби скоріше вийти на кінцевого отримувача ліків. Оскільки приїхати особисто до Оріхова і запитувати кожного про необхідну допомогу вони не можуть, то співпрацюють із волонтерами.
Я збирав інформацію у людей, які потребують допомоги медикаментами. На той момент їх кількість варіювалася від 30 до 50 осіб. Після чого передавав усі дані Катерині. Вона формувала посилки і надсилала до Запоріжжя. Звідти я забирав їх і роздавав людям по раніше зібраних запитах.
Суми бували значними. Наприклад, на одну людину зазвичай бюджет до 1000 грн на місяць, але і могли бути виділені ліки в межах 3000  чи навіть 3500 гривень. У когось медикаменти могли бути дешевші, на 200 грн. Але тут справа  не  в грошах. А в тому, що потрібні саме ці ліки. Наприклад, часто люди просили йод та зеленку. І така допомога надавалася кожній людині щомісяця», - згадує Сергій Прокопенко.
Але наприкінці серпня  Сергій отримав поранення і тривалий час перебував на лікуванні. Пізніше волонтер познайомив Катерину Спориш з іншими земляками, які також допомагають у місті. Таким чином із грудня місяця оріхівці знову почали отримувати медикаменти на постійній основі.
«Ми раді допомагати оріхівцям. Волонтери відповідальні. Надсилають фотозвіти», - зазначає пані Катерина.
Як усе відбувається. Люди звертаються до волонтерів із запитами на допомогу ліками. Потім вони передають їх «Katya`s medicine». Після чого ці запити опрацьовуються: команда ретельно описує всі звернення. Запит на 80 людей – це таблиця, що має 200 рядків вниз і в ширину 15. Далі команда шукає препарати в донорів, а решту замовляє в аптеці. Всі ліки перед відправкою сумлінно перевіряють і складають в окрему прозору упаковку на кожну людину.
В Оріхові проєкт щомісяця допомагає 80 людям. Середній вік цих людей – 71 рік. Найстаршій із них – 98 років. За підрахунками «Katya`s medicine», запити з Оріхова опрацьовуються 40 годин на тиждень. 
А ось від навколишніх прифронтових сіл запити на допомогу поки не надходили. Проте засновниця проєкту запевняє, що звертатися до них можна: «Люди дізнаються про нас і щомісяця кількість запитів зростає приблизно від 5 до 10. Ми постійно збільшуємо кількість запитів. Продовжуємо допомагати і робимо це системно, щомісяця. Адже є ті, хто потребують медикаментозної підтримки постійно».
«Katya`s medicine» допомагає саме критично необхідною медициною при хронічних захворюваннях. Найчастіше жителі Оріхова запитують препарати для лікування серцево-судинних захворювань, заспокійливі, знеболювальні та протизапальні.  Рідше трапляються запити на медикаменти для лікування захворювань щитовидної залози, діабету 2 типу тощо.
 Проєкт не працює з ліками, що мають зберігатися в холодильнику. Наприклад, з інсулінами або краплями для лікування глаукоми. Адже великий ризик того, що у дорозі вони просто зіпсуються.
На сьогодні адресну допомогу від проєкту отримує 213 людей щомісяця. Перше місце по кількості запитів на ліки займає Сумська область, а друге – прифронтовий Оріхів.
Загалом за увесь період «Katya`s medicine» закупили для мешканців нашого міста ліки на суму 143704,61 грн. Крім того, вартість медикаментів, наданих безпосередньо донорами склала ще понад 50 000 грн.
Проєкт продовжує допомагати оріхівцям і надалі.

Світлана Сабліна