Нещодавно з робочим візитом Іван Федоров, голова Запорізької ОВА відвідав Бучанську громаду, поспілкувався з першою леді України Оленою Зеленською та керівником команди реформи шкільного харчування Орестом Степаняком.

За ініціативи першої леді та при фінансуванні американського бізнесмена Говард Баффет в Бучі збудували фабрику-кухню «ГотуЇмо». Особливість цієї кухні в тому, що за 25 хвилин можна приготувати 150 літрів борщу, а технологія шокового охолодження дає змогу зберегти її свіжою для доправлення у найвіддаленіші заклади. Коли до шкіл привозять готові охолоджені страви в термобоксах, то їх підігрівають і позмінно дають школярам.

В Запорізькій області також планують долучитися до реформи шкільного харчування й вивчають приклад Бучі. Мета реформи – закласти дітям здорові харчові звички на все життя.

– Локацію вже обрали. Розмістимо її в укритті. Наразі працюємо над пошуком джерел фінансування. Ставимо за мету виконати роботи цього року. Фабрика-кухня – це інноваційна модель організації харчування, яка допоможе забезпечити школярів гарячою та здоровою їжею під час змішаного навчання, - сказав Іван Федоров.

Голова ОВА також зазначив, що в Запорізькій області діти навчаються онлайн вже 4 роки. Тож наразі обласна влада ставить собі за мету не тільки повернути дітей до навчання у школах за змішаною формою та збудувати 10 підземних шкіл, але й повернути харчування у школах.

-  У Запоріжжі та Запорізькому районі 15 тисяч дітей вже мають можливість навчатися у школах офлайн. Ставимо за мету перезавантажити систему шкільного харчування, щоб вони мали змогу отримувати здорову їжу. Така концепція дозволяє вдвічі зекономити на поставці продуктів, готових страв та енерговитратах. Порція якісного харчування від фабрики-кухні коштує 70 грн. Натомість зараз у Запоріжжі порція від постачальника - 130 грн, -  підкреслює Федоров.