27 січня у Запоріжжі зафіксовано випадок ботулізму, повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в області. Зазначають, що людина вживання в’яленого не патраного ляща.

«Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області розпочато організацію проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) з приводу ситуації, що склалася», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму та супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.

Причини ботулізму:

  • зіпсовані домашні консерви з м’яса (тушонка, паштети), риби та овочів (консервовані гриби, огірки, баклажани, помідори);
  • консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені;
  • в’ялені/копчені продукти домашнього приготування.

Однак реєструють випадки хвороби і після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

Які перші симптоми ботулізму

  • порушення зору;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень),

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі, але можутьі за 2 години або значно за чотири доби.

Як уникнути ботулізму:

• не вживати їжу з ємностей, які мають потенційний ризик розвитку ботулізму;

• не куштувати їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною. Якщо сумніваєтеся – викиньте;

• у жодному разі не збирати і не вживати мертву рибу;

• не вживати домашню консервацію, якщо їй понад рік;

• не купуйте на вулицях і ринках домашні консерви, рибу, м’ясні консерви.