27 січня у Запоріжжі зафіксовано випадок ботулізму, повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в області. Зазначають, що людина вживання в’яленого не патраного ляща.
«Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області розпочато організацію проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) з приводу ситуації, що склалася», – йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму та супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.
Причини ботулізму:
- зіпсовані домашні консерви з м’яса (тушонка, паштети), риби та овочів (консервовані гриби, огірки, баклажани, помідори);
- консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені;
- в’ялені/копчені продукти домашнього приготування.
Однак реєструють випадки хвороби і після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.
Які перші симптоми ботулізму
- порушення зору;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень),
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі, але можутьі за 2 години або значно за чотири доби.
Як уникнути ботулізму:
• не вживати їжу з ємностей, які мають потенційний ризик розвитку ботулізму;
• не куштувати їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною. Якщо сумніваєтеся – викиньте;
• у жодному разі не збирати і не вживати мертву рибу;
• не вживати домашню консервацію, якщо їй понад рік;
• не купуйте на вулицях і ринках домашні консерви, рибу, м’ясні консерви.