Уряд продовжив виплати державної допомоги для найбільш вразливих категорій ВПО

Відповідні зміни 30 серпня були внесені урядом до постанови КМУ від 20.03.2022 № 332 "Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам". Ними передбачається продовження виплат на наступний шестимісячний період для особливо вразливих категорій ВПО.

"Таким чином, виплати будуть продовжені внутрішньо переміщеним особам, які зараз отримують державну допомогу на проживання відповідно до визначених раніше категорій вразливості.

Метою ухваленої постанови є забезпечення фінансовою підтримкою найбільш вразливих категорій ВПО.

Проєкт відповідного акта було розроблено Мінсоцполітики. Він був напрацьований за результатами обговорень під час засідань Коордштабу з питань ВПО під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук", - повідомляє міністерство з питань реінтеграції ТОТ.

Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб, що становить 3 тисячі гривень особам з інвалідністю та дітям і 2 тисячі гривень усім іншим категоріям. Виплати продовжили автоматично тим вразливим категоріям ВПО, хто їх вже отримував, до березня 2025 року.

Кому виплати продовжили

Виплати автоматично продовжуються ще на 6 місяців для категорій ВПО, які не мають можливості працювати, а саме:

  • для пенсіонерів, у яких на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, дітям, хворим на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність;
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років (зокрема, таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях), а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Виплати буде продовжено автоматично, додатково нікуди звертатися не потрібно.

Мінсоцполітики звертає увагу, що у разі, якщо вам не було автоматично продовжено виплату допомоги, проте ви належите до однієї із зазначених категорій, ви можете звернутись до органу соціального захисту з підтвердними документами.

Тільки цифри

  • За серпень державну допомогу на проживання отримали понад 1,2 мільйона внутрішньо переміщених осіб (у лютому - 2,5 млн) на суму більше 2,7 мільярда гривень.
  • Від початку 2024 року вже профінансовано виплати ВПО на загальну суму 27,8 мільярда гривень.