XVII літні Паралімпійські ігри-2024 триватимуть в Парижі з 28 серпня по 8 вересня.

Запорізьку область у XVII літніх Паралімпійських іграх представляють 7 спортсменів та спортсменок. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова ЗОДА Іван Федоров.

Це спортсмени Запорізького регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів Інваспорт - легкоатлети Марія Помазан і Микита Барабанов (спортсмен-лідер), плавці Марина Вербова і Кирило Гаращенко, тхеквондистка Юлія Липецька, тенісисти Лев Кац і Максим Ніколенко.

Найтитулованіша  - Марія Помазан, в активі якої є вже чотири медалі, завойовані на Паралімпіадах. Дві золоті нагороди у штовханні ядра Марія здобула на Іграх-2012 в Лондоні і на Іграх-2020 у Токіо. Срібні нагороди спортсменка завоювала у Лондоні (метання диску)і в 2016 році у Ріо-де-Жанейро (штовхання ядра).

Нагороди є і у інших запорізьких паралімпійців. Так, Марина Вербова стала третьою у плаванні на змаганнях 60 метрів на спині у 2016 році у Ріо-де-Жанейро. А Кирило Гаращенко завоював срібло на дистанції 400 м вільним стилем на Паралімпіаді-2020 у Токіо. Ще одну медаль - бронзову спортсмен отримав за участь у змішанній командній естафеті 4х100 вільним стилем.

Нагороди найважливіших змагань у житті спортсменів є і у тенісистів. Максим Ніколенко завоював золото в командних змаганнях у 2016 році у Ріо-де-Жанейро, а Лев Кац виборов бронзу нагороду XVІ літніх Паралімпійських іграх Токіо-2020.

Для тхеквондистки Юлії Липецької ця Паралімпіада - друга в спортивній кар'єрі, медалей у спортсменки ще немає.

Один з найтитулованіших

Серед найтитулованіших українських паралімпійцев- плавець Олексій Федина, який свого часу тренувався у Запоріжжі і захищав кольори Запорізького обласного центру Інваспорт, обласної ШВСМ і СК Мотор Січ (тренер - Іван Проскура). Виступає на змаганнях спортсменів з порушеннями зору. Ігри у Парижі стали п'ятими для Олексія Федини, який представляє Київську область.

Олексій - багаторазовий чемпіон та срібний призер XІІІ літніх Паралімпійських ігор 2008 року (Пекін), чемпіон та бронзовий призер XІV літніх Паралімпійських ігор 2012 року (Лондон), чемпіон XV літніх Паралімпійських ігор 2016 року (Ріо-де-Жанейро), срібний призер ХVII літніх Паралімпійських ігор 2020 року (Токіо).

Тільки факти

  • Національна паралімпійська збірна команда України на XVIІ літніх Паралімпійських іграх має значимі ознаки саме національної команди, що обумовлено широким представництвом спортсменів - з 20 регіонів України, а саме 19-ти областей та м. Києва (відсутнє представництво Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської та Чернівецької областей).
  • Склад національної паралімпійської збірної команди України на ХVІI літніх Паралімпійських іграх 2024 року - 235 осіб, з яких: 140 спортсменів з інвалідністю, 1 спортсмен-лідер, тренери з видів спорту, тренери-лікарі масажисти, та члени штабу.