1 вересня Запорізький міський ботанічний сад відчинив свої двері для відвідувачів, які можуть з 8 до 17 години самостійно гуляти по парку, відвідувати зимовий сад та оранжереї.

Вільного доступу на його територію не було чотири роки - спочатку через коронавірус, а з 22 лютого 2022 року - з міркувань безпеки, через повномасштабну війну. Весною тут почали проводити екскурсії для невеликих груп, за попереднім записом.

І ось у перший день осені колектив ЗПО "Дитячий парк "Запорізький міський ботанічний сад" ЗМР на чолі з директоркою Тамарою Єрьоміною радо зустрічав поціновувачів краси природи.

За словами Тамари Іванівни, 1 вересня ботсад відвідали 200 осіб. До речі, День знань - професійне свято для працівників цього дуже популярного закладу позашкільної освіти, у гуртках якого діти вчаться любити природу, дбайливо до неї ставитися, отримують знання з екології.

"Ми отримали дозвіл відкрити ботсад для прогулянок і залюбки це зробили, - розповідає багаторічна керівниця ботсаду Тамара Єрьоміна. - Все, що ми робимо, ми робимо для наших відвідувачів.

Ми хочемо, щоб нашу красу бачили люди, які попри війну не виїхали із Запоріжжя, переселенці, які знайшли прихисток у нашому місті. Щоб усі насолоджувалися нею, відновлювали свій емоційний стан, адже завдяки природі, нашим рослинам він, дійсно, покращується. Тому що квіти, дерева — вони надихають тільки на позитив, на кохання, на приємні почуття. Тому ми залюбки відчинили двері нашого ботанічного саду.

Тамара Іванівна розповіла, що вони готувалися до зустрічі відвідувачів, але не знали, чи прийдуть вони 1 вересня чи ні.

"Люди прийшли і ми вдячні усім, хто до нас завітав в неділю, - зазначає Тамара Єрьоміна. - Нам було дуже приємно бачити людей, які, покидаючи ботсад, вітали нас з професійним святом. Було видно, що вони дуже задоволені. Ми вдячні всім, хто приходить милуватися красою.

Так, у нас багато чого треба ще зробити. Але зараз війна і ми розуміємо, що не на часі ремонтувати асфальт, проводити інші заходи з благоустрою території.

Найцінніше наше багатство - це рослини, за якими дбайливо доглядають наші працівники. І вони відповідають своєю вдячністю.

Ми не кажемо, що у нас недостатньо працівників, не кажемо за нашу зарплатню. Ми кажемо про те, що дуже любимо наш ботанічний сад, що робимо все, щоб він вижив, вистояв і дочекався перемоги.

А вона обов'язково буде! І ми будемо зустрічати наших воїнів, які завітають до ботсаду, хлібом-сіллю, жовто-блакитними прапорами і стрічками. І нашими квіточками! Зустрічатимемо зі сльозами радості на очах - тому що ми вистояли! Тому що ми дуже чекали на перемогу і ми дуже любимо свою Батьківщину.

Родзинка ботанічного саду - оранжерея "Тропікана" з басейном, яку збудували ще у 2021 році, коли міським головою був Володимир Буряк, але оскільки ботсад весь цей час був зачинений для відвідувачів, то цю вражаючу красу майже ніхто не бачив.

Площа оранжереї - 910 м2, висота конструкції - понад 15 м. Це одна з найбільших оранжерей України, в якій зібрано близько 1500 рідкісних представників тропічної і субтропічної флори світу.

У це важко повірити, але 16 березня 2022 року, під час першого значного ракетного обстрілу міста, поруч з цією красунею зі скла і металу прилетіла ворожа ракета.

Запорізький ботсад точно має потужних небесних покровителів - ракета не розірвалася. Більше того, вона приземлилася не на плитку, а в пісок, тому скло не зазнало пошкоджень. Просто фантастика! Надзвичайники вивезли "подарунок орків" і знешкодили у безпечному місті.

Зазначу, що під час нещодавньої дронової атаки на Запоріжжя уламок з сусідньої вулиці прилетів в одну з теплиць. Пошкоджене скло оперативно замінили і зараз вже ніщо не нагадує про "приліт".

...Навіть неспішна прогулянка по парку з фотосесією сприяє психологічному перезавантаженню. Тут, зокрема, багато хвойних дерев, у тому числі і унікальних, біля яких можна просто подихати їх корисним для здоров'я ароматом, а ще квітнуть троянди, гібіскуси (у тому числі незвичайного персикового кольору).

Але емоції точно будуть зашкалювати у "Тропікані", де зараз квітне стреліція, на бананах ростуть невеличкі плоди, квітнуть яскраво-рожеві бугенвілії. У зимовому саду днями розцвіла драцена. Вона дуже висока, цвіте аж під стелею, на висоті 12 метрів.

"Це рідкість, щоб драцена зацвіла в неприродних умовах. Існує таке повір'я, що якщо вона зацвіте, то це дуже добрий знак. Я сподіваюся, що цього року в нас закінчиться війна", - поділилася Тамара Єрьоміна.

Факт

Запорізький міський дитячий ботанічний сад увійшов у ТОП-5 найкрутіших ботсадів за версією видання "РБК-Україна"(проєкт Styler), яке вивчало інформацію про 30 ботсадів країни.

"Запоріжжя, попри свої промислові масштаби, може похвалитися ботанічним садом, який продовжує працювати навіть у важкі часи. На площі 12 га росте понад 15 тисяч рідкісних рослин. Створений у 1958 році, сад став справжніми "легенями" міста, а також місцем, де дітей залучають до біологічних досліджень через гуртки.

Запоріжжі ботанічний сад може похвалитися зимовим садом, де росте драконове або ковбасне дерево, кактусарієм і лимонарієм із гігантськими цитрусовими, а також садом троянд із розкішними сортами", - таку інформацію розмістило видання.

До п'ятірки найкращих увійшли також ботанічні сади Києва, Одеси, Львова, Ужгорода.

Дітей чекають у гуртках

Навчальний рік у позашкільних навчальних закладах, яким є ПЗО "Дитячий парк "Запорізький міський ботанічний сад" ЗМР починається 15 вересня. До цієї дати тут йде набір - викладачі, керівники гуртків набирають дітей. Є гуртки еколого-натуралістичного, художньо-естетичного та соціально-реабілітаційного напрямів.

"Маю надію, що у нас, як завжди, буде багато дітвори. І ми розпочнемо новий навчальний рік - з гордістю, що наш ботсад увійшов до п'ятірки кращих України", - зазначила Тамара Єрьоміна.

Якщо інформація про гуртки зацікавила, за більш детальною інформацією звертайтеся за телефонами 061-270-87-66, 091-341-51-45.

Приходьте!

Запорізький міський ботанічний сад відкритий для відвідувань з 8.00 до 17.00 без вихідних та перерв. Вхід для самостійної прогулянки парком коштує 40 грн, для дітей до 12 років - 20 грн, з відвідуванням оранжерей - 50 грн і 30 грн відповідно.

Екскурсії та фотосесії на території закладу з дотриманням правил безпеки життєдіяльності організуються за попереднім записом за тел. (061)707-01-81, (061)270-87-67, (091)351-51-44.

Під час повітряної тривоги потрібно перейти до укриття або тимчасово покинути ботсад.