У Виставковій залі обласної організації Національної спілки фотохудожників України відкрилася персональна фотовиставка Олени Мозгової "Підсумки. Найулюбленіші".

На відкриття завітали близькі та друзі авторки робіт. Відкриваючи фотовиставку, голова ЗОО НСФУ Олег Бурбовський зазначив, що до звання "фотохудожник" Олена йшла досить швидко.

"Коли Лєна прийшла до нас у фотоклуб "Запоріжжя" і показала свої роботи, я зрозумів, що вона дуже талановита людина. У неї своєрідний погляд на природу, навколишній світ, людей, події. І це можна відчути тут, на виставці. У її роботах - тонкий світ душі Лєночки. Бажаю їй успіхів у творчості!", - сказав Олег Олександрович.

Членкинею фотоклубу "Запоріжжя" Олена Мозгова стала у 2012 році. З того часу вона постійна учасниця його щорічних колективних виставок.

А перша персональна виставка талановитої запоріжанки "Якби не Ви..." відбулася вже за два роки - влітку 2014-го. Усі роботи виставки в серпні були передані на благодійний ярмарок для допомоги бійцям в зоні АТО.

Наступні "персоналки" відбулися у 2015 ("Моя нірвана"), та 2016 ("Серця трьох") роках. І ось - чергова виставка, яку авторка назвала "Підсумки. Найулюбленіші", відібравши для неї свої знакові роботи.

З фотографією Олена Мозгова, за її словами, познайомилася ще в глибокому дитинстві.

"Мій батько Станіслав Бондаренко любив знімати миті життя на плівку і вчив мене тому, що робив сам. Разом з ним у ванній кімнаті я проявляла плівку, друкувала світлини, сушила їх, - розповідає фотографиня. - У нас був великий фотозбільшувач, спеціальне обладнання для сушки знімків. Це дуже вплинуло на моє подальше життя. Коли трохи підросла, мені купили маленький фотоапарат. І я почала знімати. Квіти не знімала. Подобалося фотографувати життя, події. Ми з друзями кудись ходили, їздили, і я робила знімки".

Переломною подією в житті Олени, за її словами, стало знайомство з відомим запорізьким фотомайстром Олегом Бурбовським. Причому, сталося це випадково. А, як відомо, у нашому житті випадковостей не буває, наші зустрічі відбуваються для чогось важливого.

"У 45 років мені була потрібна фотографія для паспорту, - продовжує розповідь Олена. - Зустріла подругу, зайшла мова про фото. і тут вона показує мені свій паспорт. Зазвичай фото в паспорті жахливе, а у неї - дуже красиве, вона на ньому навіть краща ніж в житті. "Я тебе відведу до майстра", - пообіцяла подруга. І привела мене до Олега Олександровича. Він мені таке гарне фото на паспорт зробив!

Коли робила в ательє - жодне не подобалось, а Олег Олександрович зробив - сподобалось. В цей момент і відбувся перелом у моєму житті: я зрозуміла, що кожну людину можна красиво знімати, підібравши підходящий ракурс чи впіймавши відповідний настрій. Він мене надихнув. ВІн, як вчитель, розкрив мене як творчу особистість".

У 2011 році чоловік подарував талановитій дружині на день народження дороговартісну цифрову камеру Nicon та два об'єктива. І Олена почала знімати. Одна зі знакових перших зйомок була у літаку.

"Мені пощастило, я сиділа біля вікна. Почала фотографувати все, що бачила через ялюмінатор, який, до речі, був у краплях. Чоловік навіть зробив зауваження: "Що ти клацаєш? Люди сплять, ти заважаєш". Але я продовжувала робити своє. Приїхали, подивилася на екран - а там така краса! Раніше такої не бачила, не помічала", - розповіла Олена Мозгова.

Запоріжанка вдосконалювала свої знання з фотосправи, постійно розвивалася як фотохудожниця. Для цього купувала офіційний журнал Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP) при UNESCO в Україні "Photographer".

А там щомісяця фотоконкурси проводили. Олена стала їх учасницею:

"Відправила знімок "Пролітаючи над Нілом" - надрукували, чорну кішку - надрукували, потім - гусеницю. Також надрукували. Потім з цим багажом, з журналами, у яких були мої знімки, прийшла до Олега Олександровича у фотоклуб. "Боже, у тебе все виходить, давай виставку твою зробимо", - так він відреагував".

Вже будучи членкинею фотоклубу "Запоріжжя", Олена Мозгова брала участь у міжнародних фотовиставках. Робота "Вікна пустелі" потрапила в шорт-лист у відкритій категорії "Подорожі" Міжнародного фотоконкурсу Sony World Photographer Awards 2013. І демонструвалася в Сомерсет-Хаусі у Лондоні з 26 квітня по 12 травня в рамках виставки фотоконкурсу.

Інше зображення - "Наша Батьківщина - планета Земля" в Сомерсет-Хаусі демонструвалася в рамках виставки Celebrity Cruises 7-10 травня 2015 року.

На виставці "Підсумки. Найулюбленіші" можна побачити роботи, які друкувалися у журналі Photographer, а також були відзначені на міжнародних фотовиставках.

Серед робіт останнього часу - картини природи у селі, де фотохудожниця мешкала під час повномасштабної війни.

"Улюблена тема — природа. Так, для виставки відібрала три світлини, на яких мак зображений на всіх стадіях - він розпускається, опадає та що від нього залишилося. Знімала за містом, де ми жили два роки. Там є озеро, а біля нього дерева, квіти. Я знімала з одного і того ж ракурсу чотири пори року. Було дуже цікаво! Зараз ми вже повернулися до Запоріжжя", - розповіла Олена Мозгова.

Виставка фотохудожниці Олени Мозгової "Підсумки. Найулюбленіші" триватиме до 14 серпня

Фото авторки і Валерія Кємєнова