Погодні умови на початку літа визначатиме африканське тепле повітря.

Північний антициклон, який панував майже увесь травень та формував прохолодну суху погоду, перемістився на схід. Про це Новинам Оріхова розповіла завідувачка сектору метеорологічних прогнозів Запорізького обласного центру з гідрометеорології Інна Лазарок.

«Червень — це місяць, який «відкриває двері в літо». За кліматичними даними це місяць, в якому спостерігається найбільша кількість днів з грозами, градом, шквалом.

Найближчі дні погоду визначатиме поле зниженого тиску, напрямок повітряних потоків на висоті зміниться на південно-західний.

Отже, попереду спека. В перші дні літа очікується сонячна погода без опадів, температура повітря вночі 15-20 градусів тепла, вдень 27-32. Високі температурні показники спричинять надзвичайну пожежну небезпеку (5 клас), тому необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки в місцях відпочинку», - зазначила Інна Лазарок.

5 червня був встановлений новий добовий температурний рекорд для міста Запоріжжя. Вдень повітря прогрілось до 32,5° тепла, що перевищило абсолютний добовий температурний максимум у цей день у 1948 році на 1,5°.

За даними Запорізького обласного центру з гідрометеорології, 6-10 червня на території міста та області без опадів. Температура повітря вночі 17-23° тепла, вдень 30-34° тепла.

Вода у Дніпрі досить прогрілася, тому багато запоріжців вже розпочали купальний сезон. Нагадаємо: відпочинок на воді заборонений у зв’язку з воєнним станом, про що на офіційних пляжах інформують відповідні таблички.

Факти

  •   Весна в цьому році завдяки аномально теплому квітню стала найтеплішою за увесь період спостережень.
  • Усі весняні місяці були посушливими, кількість опадів за місяць не перевищувала 60% від кліматичної норми.