Після початку повномасштабного вторгнення у Запоріжжя та області призупинили роботу всі навчальні заклади та дитячі садочки. Згодом навчальні заклади перейшли на онлайн освіту, а з 1 вересня 2024 року частина закладів середньої освіти у Запоріжжі та Запорізькому районі працюватиме за змішаною формою навчання. Це стало можливим завдяки облаштованим укриттям у навчальних закладах. Щобільше, в місті та громадах зараз будують 10 «підземні» школи, аби ще більше учнів змогли здобувати освіту офлайн.

Весь цей час державні дошкільні навчальні заклади не працювали. Однак цього тижня була відновлена робота перших 18 дитячих садків в обласному центрі. Таке рішення погодила Рада оборони Запорізької області. За словами Івана Федорова, очільника Запорізької обласної військової адміністрації, дитячі садки частково відновили роботу в першу чергу за ініціативи батьків.

До навчання за заявою батьків долучаться діти старшого дошкільного віку, для яких дошкільна освіта є обов’язковою.

«Зважаємо на важливе: маленькі діти не можуть перебувати в укритті більше 3 годин. Тому садочки працюватимуть лише 3 години, без харчування і денного сну, - зазначив Федоров. - Відновлення роботи дитсадків - це важливий крок для розвитку дітей і їхньої соціалізації. Це також допоможе зупинити відтік населення з прифронтового Запоріжжя до більш безпечних регіонів».

Таку форму навчання запроваджена поки до кінця літа. Назви та адреси дитячих садків, які відновили роботу, міська та обласна влада не публікує з міркувань безпеки.