Пологівська районна військова адміністрація опублікувала роз'яснення, на яких умовах власники зруйнованого ворогом житла можуть отримати допомогу від держави

Кошти надаються, якщо житло: 

Зруйновано через бойові дії після 24 лютого 2022

Після набрання чинності Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022.

Розміщено на території, що не була окупована до 24 лютого 2022.

Наразі послуга доступна власникам житла на неокупованій території, де не ведуться активні бойові дії. Згодом компенсація стане доступною для всіх.

Не підлягає відновленню

Визнане непридатним для життя після оцінки комісії. Тобто повністю знищене, без можливості ремонту.

Має власника.

Заяву може подати людина, яка має право власності на житло.

Що потрібно знати про отримання допомоги

1.Програма компенсації відбуватиметься у два етапи

Перший - отримання сертифіката на придбання нової домівки. Другий - грошові виплати на самостійну відбудову. Ви можете отримати або сертифікат, або кошти на будівництво.

2.Компенсація у вигляді сертифіката

Компенсація надається за зруйноване житло, яке неможливо відновити. Сертифікат дає змогу придбати нову домівку.

3. Суму сертифіката розраховує комісія

Спеціальна комісія розглядає заяву та аналізує отриману інформацію. Суму сертифіката розраховують за формулою, затвердженою Кабміном.

4. Компенсація у вигляді грошової виплати. 

Якщо вам не підходить сертифікат, згодом зможете отримати грошову виплату на будівництво. Виплати надаватимуть власникам зруйнованих приватних будинків, які планують самостійну відбудову. Заяву в такому разі треба подати, коли розпочнеться другий етап програми.

Компенсацію можна витратити на придбання нового житла або побудову нового житла

Щоб отримати допомогу, потрібно

Заява про надання компенсації подається до Комісії за вибором заявника:

  • в електронній формі - засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);
  • у паперовій формі - через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

Заявник, який подає заяву в електронній формі:

встановлює мобільний додаток Порталу Дія (Дія) на електронному носії, критерії якого підтримують його використання (у разі подання заяви через мобільний додаток Порталу Дія (Дія), та проходить електронну ідентифікацію та автентифікацію;

відкриває поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування компенсації (далі - спеціальний рахунок) в одному з банків України, з яким Мінцифри укладено відповідний договір електронної інформаційної взаємодії (далі - банк), та перевіряє номер спеціального рахунка (за стандартом IBAN) для виплати компенсації, інформація щодо якого передана банком та який наявний у мобільному додатку Порталу Дія (Дія);

обирає у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) послугу Компенсація за знищене майно; подає у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) заяву;

отримує у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) автоматичне повідомлення про реєстрацію поданої заяви та про початок її розгляду;

забезпечує доповнення запитуваної інформації у разі надходження відповідних повідомлень у мобільному додатку Порталу Дія (Дія) або додаткове подання документів.

Право власності отримувача компенсації на знищений об’єкт нерухомого майна відповідно до частини двадцятої статті 8 Закону припиняється у зв’язку з його знищенням.

Отримувач компенсації здійснює відповідно до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” дії щодо державної реєстрації припинення права власності на знищений об’єкт нерухомого майна:

  • у випадку ухвалення Комісією рішення про надання компенсації шляхом надання грошових коштів для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку після затвердження уповноваженим органом такого рішення Комісії і до моменту проведення виплати компенсації;
  • у випадку ухвалення Комісією рішення про надання компенсації шляхом видачі житлового сертифіката
  • після затвердження уповноваженим органом такого рішення Комісії і до дати нотаріального посвідчення договору про придбання житла з використанням житлового сертифіката.

Перевірка відомостей щодо державної реєстрації припинення права власності на знищений об'єкт нерухомого майна здійснюється автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна (в порядку електронної інформаційної взаємодії Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру пошкодженого та знищеного майна).

Термін дії

Сертифікат діє протягом 5 років з моменту отримання.

Надання грошових коштів для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку

Компенсація надається її отримувачам через АТ Ощадбанк.

Для виплати отримувачам компенсації Мінінфраструктури відкриває в Казначействі небюджетний рахунок групи 35 (далі - небюджетний рахунок).

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми для надання компенсації шляхом надання грошових коштів для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку є Мінінфраструктури.

Відомості про отримувачів компенсації передаються до Мінінфраструктури автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна в режимі реального часу.

Компенсації здійснюються в межах наявного обсягу грошових коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття.

Проведення виплат компенсації шляхом надання грошових коштів зупиняється у разі відсутності на небюджетному рахунку Мінінфраструктури грошових коштів. Проведення виплат компенсації поновлюється після поповнення небюджетного рахунка Мінінфраструктури грошовими коштами.

Мінінфраструктури на підставі даних переліку отримувачів компенсації, сформованого автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна та інформації щодо переходу права власності на житло, яка надходить шляхом інформаційної взаємодії, подає в Казначейство платіжні інструкції на перерахування грошових коштів для виплати компенсації з небюджетного рахунка Мінінфраструктури на рахунок для зарахувань грошових коштів компенсації АТ Ощадбанк, відкритий на підставі договору про виплату коштів компенсації, що укладається між Мінінфраструктури та АТ Ощадбанк.

Ощадбанкз дня отримання грошових коштів перераховує їх на спеціальні рахунки отримувачів компенсації, відкриті в банках. Банк в установленому порядку не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня отримання грошових коштів зараховує їх на спеціальні рахунки.

Банк може випускати до спеціальних рахунків для отримання компенсації пластикові платіжні картки.

Виплата компенсації для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку здійснюється двома платежами:

  • 50 відсотків суми компенсації виплачується після затвердження уповноваженим органом рішення Комісії про надання компенсації уповноваженим органом;
  • залишок в обсязі 50 відсотків суми компенсації виплачується після подання Комісії отримувачем компенсації повідомлення про проведення проміжного етапу будівництва та складення нею акта проміжної верифікації за результатами проміжної верифікації, проведеної в порядку, визначеному пунктом 32-1 цього Порядку, який містить висновок щодо виплати залишку коштів компенсації.

Фінансування придбання об'єкта житлової нерухомості (у тому числі інвестування/фінансування його будівництва), земельної ділянки, на якій розташовано такий об’єкт, частки у праві власності на таке майно з використанням житлового сертифіката.

Виконавцем програми для надання компенсації шляхом фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджене/споруджений в майбутньому, або інвестування/фінансування їх будівництва) з використанням житлового сертифіката відповідно до Закону є АТ “Укрпошта” (далі - виконавець програми).

Компенсації здійснюються в межах наявного обсягу коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття.

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми для надання компенсації шляхом фінансування придбання житла з використанням житлового сертифіката є Мінінфраструктури.

Для виплати отримувачам компенсації Мінінфраструктури відкриває в Казначействі небюджетний рахунок.

Компенсація за знищені о'єкти нерухомого майна надається її отримувачам через АТ Ощадбанк, в якому виконавець програми відкриває рахунок.

Мінінфраструктури щомісяця перераховує кошти виконавцю програми на відкритий ним рахунок в АТ Ощадбанк, призначений виключно для фінансування придбання житла з використанням житлового сертифіката.

Виконавець програми отримує інформацію щодо сформованих житлових сертифікатів за допомогою програмних засобів Реєстру пошкодженого та знищеного майна Після вибору житла, яке отримувач компенсації має намір придбати з використанням житлового сертифіката, отримувач компенсації подає до виконавця програми звернення про фінансування придбання житла у розмірі, визначеному в житловому сертифікаті, за вибором: через нотаріуса, центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення, засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

У разі наявності в одного з отримувачів компенсації кількох житлових сертифікатів такий отримувач може подати одне звернення про фінансування придбання житла на загальну суму компенсації, визначену в усіх сертифікатах

У разі коли вартість житла, фінансування придбання (інвестування/фінансування будівництва) якого здійснюється з використанням житлового сертифіката, є вищою за грошову суму, зазначену в житловому сертифікаті, оплата різниці, що перевищує розмір грошової суми, зазначеної у житловому сертифікаті, здійснюється отримувачем компенсації самостійно за власний рахунок та/або за рахунок залучення кредитних коштів

Виконавець програми здійснює перерахування грошових коштів на рахунки продавців житла, зазначених у договорі про придбання житла, за переліком, сформованим засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна на підставі інформації, зазначеної у підпункті 2 пункту 58 цього Порядку, та інформації щодо переходу права власності на житло, фінансування придбання якого здійснюється відповідно до цього Порядку, що надходить до Реєстру пошкодженого та знищеного майна шляхом інформаційної взаємодії.

Пріоритетне право на отримання компенсації за знищені о'єкти отримують:

1) учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи, визначені частиною першою статті 10, частиною першою статті 10-1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

2) особи, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, відповідно до Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX, та яким не надано статус учасника бойових дій;

3) багатодітні сім'ї;

4) особи з інвалідністю I та II груп.

Додаткову інформацію можна отримати на сайті програми єВідновлення в розділі "Зруйноване житло" https://erecovery.diia.gov.ua/

або ж звернувшись на спеціальну урядову гарячу лінію 1545 (кнопка 2), або чат-боти Урядового контактного центру.

Джерело: Пологівська районна авійськова адміністрація