Відновлення "символу волі" стало подарунком гуляйпільцям до Дня міста.

Пам'ятник командувачу Революційної повстанської армії України Нестору Махну роботи запорізького скульптора Владлена Дубініна був пошкоджений під час російських обстрілів цьогоріч 22 травня.

" Ворожі ракети зруйнували пам'ятник Нестору Махну в центрі Гуляйполя, який вважався символом вільного міста. Росіяни можуть зруйнувати наші пам'ятки, проте ніколи не знищать нашу історію!", - зазначав у телеграм-каналі голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

І от учора Гуляйпільська міська військова адміністрація повідомила про те, що "Нестор Іванович знову вдома". А начальник Гуляйпільської МВА Сергій Ярмак розмістив фото біля оновленого пам'ятника і написав "Вилікували нашого Нестора Івановича!"

"Новина про те, що пам’ятник Нестора Махна розбив уламок ворожої ракети, сколихнув Гуляйпільців. Світлини Махна "без голови" облетіли соцмережі.

Коментарі гуляйпільців про те, що це "наш символ віри в перемогу", "Батько нас вже не чекає вдома", "біль, сум розпач і сльози" підтвердили той факт, що треба відновити пам'ятник, не чекаючи на Перемогу.

За дорученням начальника МВА Сергія Ярмака, відділ культури і туризму Гуляйпільської міської ради почав пошук скульптора, оскільки автор першого пам&'ятника В.І. Дубінін покинув цей світ ще перед війною. Шукали людину, яка б мала досвід роботи з бетоном.

За відгуками і світлинами зацікавилися роботами скульптора з Києва Олександра Березовчука. Знаючи про ситуацію в Гуляйполі, почувши розповідь про важливість легендарної постаті Нестора Махна для гуляйпільців, пан Олександр погодився допомогти.

Почався творчий процес, який тривав більше місяця. Спочатку автор виліпив голову нашого Батька з глини, далі підготував формовку, вилив виріб з гіпсу, а вже потім з бетону. На питання: "Що ми винні?" однозначно відповів: "Нічого". Не взяв грошей ні за матеріали, ні за роботу.

Обличчя Махна скульптор ліпив, опираючись на документальні фото, працював над дотриманням пропорцій. І ось, змужнілий та суворий погляд Нестора Івановича знову відродився.

Днями Сергій Ярмак відвідав Олександра Березовчука, щоб подякувати йому від всіх мешканців волелюбного краю за безцінний внесок у збереження історичної спадщини Гуляйпільщини.

Потім був відповідальний процес реставрації. Зварювальні роботи, встановлення голови, фарбування пам'ятника виконали працівники комунальних підприємств міста.

Дякуємо всім, хто "вилікував нашого Батька"! Нестор Іванович знову вдома", - говориться у повідомленні Гуляйпільської МВА.

Факти

  • Нестор Махно народився у Гуляйполі у 1888 році.
  • У 1917-1920 роках тут був епіцентр партизанського українського руху і столиця "вільного будь-якої влади району", де хазяйнував анархіст-революціонер Нестор Махно.
  • Пам'ятник Нестору Махну не входить до переліку пам'яток культурної спадщини, однак з 2009 року він був неофіційним символом Гуляйполя.
  • Цей пам'ятник є важливою частиною історичної спадщини міста, що символізує боротьбу українського народу за свободу.

Фото з  фейсбук-сторінки Гуляйпільської МВА