У Туристичному інформаційному центрі відкрилася виставка "Рятуємо новітню історію України від терору та забуття".

На ній представлені фотороботи Катерини Клочко та Дмитра Смольєнка і архівні фотографії з колекції Запорізького наукового товариства імені Якова Новицького.

Організатори виставки анонсували її так: "Катерина і Дмитро знімають у Запоріжжі, у прифронтовій зоні в деокупованих селах Запорізької області, в містах та містечках, котрі зазнали бомбардувань обстрілів, руйнації.

Зруйновані школи та місцеві музеї, розграбовані фонди, вщент розбиті будинки та садиби мешканців, покинуті сімейні альбоми з родинними деревами, віршами, фотографіями 5-6 поколінь, згорілі архіви, розтрощені спадкові меблі, нестримний наступ рослинності, котра своїми пагонами, листям та квітами прикриває зяючі рани будівель та землі.

Ми бачимо через об'єктив фотомайстрів начебто звичні вже сюжети сучасної війни, однак в них є те, що відрізняє ці фото від тих, котрими зазвичай ілюструють новини.

Гірка тендітна краса, непоправна втрата, зникаюча натура. Історії людей і будівель, сіл та доріг, рослин, краєвидів, автівок. Шматок сучасної історії нашого краю, шматок історії котра вже не зазнає забуття".

На світлинах - зруйновані будинки і історичні будівлі кінця ХІХ і ХХ ст. у Оріхові, Гуляйполі та Запоріжжі, наслідки підриву окупантами греблі Каховської ГЕС, який наніс величезну шкоду екології.

Але попри це, голова Запорізького наукового товариства імені Якова Новицького Сергій Білівненко, відкриваючи виставку, зазначив: "Для мене головне, що є надія".

Так, в експозиції можна побачити світлини, на яких зображено відновлення будинку по проспекту Соборному, 151, у який ворог поцілив ракетою 6 жовтня 2022 року. У результаті вибуху загинуло 14 мешканців.

Зараз роботи по відновленню на фінішній прямій, їх кінцевий термін - жовтень 2024 року. З будинку вже зняли риштування, прибрали паркан. До речі, ТІЦ, де відкрили виставку, знаходиться у цьому ж будинку, тільки у протилежному від місця прильоту крилі.

За словами Катерини Клочко, на виставці можна побачити близько 50 світлин.

"В основному - з Оріхова і Гуляйполя, - розповіла фотокореспондентка сайту 061. - Це такі міста-фортеці, як їх називають. Це дійсно так, тому що в цих містах майорить український прапор. Є і світлини Запоріжжя. Ми хотіли показати наслідки руйнувань - будинки, Дніпрогес, залишки Каховського водосховища.

А ця будівля по Соборному, 151, де проходить виставка, як сказав пан Сергій, - вона, дійсно, вселяє надію. Ми з Дмитром зафіксували, як відновлюється зруйнований будинок. Є надія, що і інші пошкоджені обстрілами будинки відбудують.

Понад два роки Катерина Клочко разом з Дмитром Смольєнком їздять на прифронтові території і знімають для історії, як рашисти руйнують наші міста і села.

Вони також фотографують людей, які не хочуть, попри жахливі обстріли, покидати рідні домівки. Живуть без світла, газу і води, але з різних причин не хочуть евакуйовуватися у безпечні місця.

"Ми їздимо і фіксуємо,- зазначає фотомайстриня. - Боляче дивитися на ці руйнування. Ще рік тому, та навіть місяць будівля стояла ціла, а зараз вже в руїнах.

Настрій, звісно, не дуже позитивний, але дивлячись на відбудову у Запоріжжі, ми віримо, що будуть відбудовані і інші міста та села Запорізької області

. Катя провела екскурсію для відвідувачів, які завітали на відкриття.

Свою розповідь почала з локації, на якій розмістили роботи про працю аграріїв, які обробляють поля і збирають врожай під ворожими обстрілами.

Серце розривається від болю, коли дивишся на фотографії з прифронтових Оріхова і Гуляйполя, які ворог буквально знищує обстрілами з різних видів озброєння. Але люди продовжують там жити, доглядати за котами та собаками, яких покинули господарі.

На виставці можна побачити, як виглядав один з найбільших млинів Східної Європи - паровий млин "Надія" у Гуляйполі - до того, як в нього поцілила російська ракета. А ще - дізнатися про долю найстаріших будинків Оріхова.

Багато світлин розповідають про Запоріжжя та його мешканців, які живуть під численними повітряними тривогами і регулярними прильотами ракет. З них можна дізнатися як виглядає узбережжя Каховського водосховища через рік після підриву гідроелектростанції.

До речі, для Катерини Клочко за останній час це вже третя виставка, на якій вона показує світлини з прифронтових територій. Попередні проходили у Виставковій залі обласної організації НСФУ та обласному краєзнавчому музеї. Їх з Дмитром кілька знімків демонструвалися на збірній виставці членів фотоклубу "Запоріжжя" з нагоди його 60-річчя.

Враження

Анна Ткаченко, начальниця відділу комунікацій ГУНПп в Запорізькій області:

"Рятуємо новітню історію України від терору та забуття. Виставку світлин з такою назвою-гаслом сьогодні презентували її автори - Катя Клочко та Дмитро Смольєнко.

Пробило на емоції. Для мене що не кадр - то болючий спогад. І кожен флешбек - під своєю датою. Забути неможливо, бо стала свідком виключно усіх зображених подій відповідно до їхньої хронології.


Деякі світлини - з наших спільних виїздів. Виявилося, що й собі потрапила в кадр. Тільки-но зайшла у виставковий зал, знайомі питають, чи бачила вже себе? Авжеж, бачила…

В цілому, багато в цих фото жорстокої правди, болю, сили, стійкості та людської трагедії, тому географія цього проєкту не має обмежуватись лише Запоріжжям. Нехай бачить світ!

Приходьте! Проєкт реалізується за підтримки Українського Культурного Фонду.

ДЕ: Туристично-інформаційний центр (просп. Соборний, 151)

КОЛИ: з 15.09 до 15.10

Фото авторки, Ігоря Лаврова і Анни Ткаченко