У Запорізькій обласній клінічній лікарні фахівці ЗОКЛ разом із київськими колегами працювали в поті чола - вони провели протягом дня три трансплантації нирок.

Про те, як проходили три надскладні операції, на фейсбук-сторінці ЗОКЛ розповідає пресслужба провідного медичного закладу області.

Об'єднавши спільні зусилля, професійність та досвід лікарі зробили те, що здається неможливим в прифронтовому місті. Дві трансплантації були здійснені від посмертного донора, а одна - від родинного. ⠀

Посмертним донором стала жінка із Запоріжжя, у якої констатували смерть мозку. Родичі пацієнтки зголосилися на трансплантацію задля порятунку пацієнтів, яким життєво необхідні здорові органи. Пересадку нирок провели молодому запоріжанину та жительці Дніпропетровської області. Хлопець давно перебував у листі очікування на пересадку нирки й нарешті дочекався своєї черги. З юних років він дізнався що таке діаліз, й невідомо скільки б йому ще довелося так жити, якби не цей випадок.

Реципієнтка теж перебувала в ЗОКЛ на гемодіалізі, оскільки її нирки не виконували належних функцій. Тож, слід віддати належне родичам померлої за їх шляхетний вчинок і порятунок інших життів.

Окрім того, протягом цієї ж доби була виконана родинна трансплантація.

Донором став чоловік, який згодився віддати нирку своїй дружині. На фоні цукрового діабету у неї розвинулася хронічна ниркова недостатність.

Постав вибір: або постійний діаліз (в швидкій перспективі), або родинна трансплантація нирки. За чудовим збігом обставин відповідні медичні обстеження показали, що чоловік може стати донором для своєї коханої! Це дало змогу успішно прооперувати подружжя", - інформує пресслужба ЗОКЛ. ⠀

Варто зазначити, що за 2024 рік у лікарні вже здійснено 7 пересадок органів.

Такі значні результати досягнуті завдяки підтримці держави (Запорізька обласна лікарня увійшла до списку з 39 лікувальних закладів, які підписали договір із НСЗУ на проведення трансплантації нирок та печінки), професіоналізму команди лікарів та медичного персоналу й наявності необхідного обладнання та технологій.

"Для пацієнтів ЗОКЛ пересадку органів здійснюють безоплатно. Тут проводять трансплантацію як жителям регіону, так і усієї країни", - нагадує пресслужба і додає: - Трансплантація - це складний і серйозний медичний процес, але для когось він відкриває можливість для початку нового якісного життя".

Раніше ми писали, що київські та запорізькі лікарі провели надскладну операцію з пересадки серця від посмертного донора.

Фото: Запорізька обласна клінічна лікарня