Впродовж 23 серпня військові російської армії завдали 306 ударів по Запорізькому та Пологівському районах Запорізької області. Один з ударів ворог знищив історичну пам’ятку.

«У Гуляйполі під час нічного обстрілу знищено краєзнавчий музей. Будівля спалахнула внаслідок влучання снаряда та вигоріла вщент. Також побиті домоволодіння мирного населення, господарські будівлі, знищене особисте майно громадян», - кажуть у Національній поліції.

Зазначимо, що будівлі краєзнавчого музею була збудована у 1901 році. Спочатку там був розташований банк, та у 1930-х роках тут облаштували районну поліклініку. З 1942 по 1945 роки в приміщенні розташовувалася Свято-Троїцька церква релігійної громади міста, у 1940-60-х роках — районний будинок культури. І тільки потім в будівлі розмістили музей.

У 2021 році будівля краєзнавчого музею увійшла до історичного ареалу Гуляйполя, згідно з генпланом міста.

У 2022 році в історичній будівлі внаслідок обстрілів було пошкоджено фасад і дах. Нещодавно з Гуляйпільського краєзнавчого музею вивезли частину експонатів. Їх доставили до Запорізького обласного краєзнавчого музею. 

Також у п’ятницю загарбники завдали удар дронами по селищу Біленьке Запорізького району. Пошкоджений інфраструктурний об’єкт та декілька будинків.

Слідчі поліції та СБУ зібрали докази воєнних злочинів. За матеріалами відкриті кримінальні провадження у межах ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України.