За час повномасштабного вторгнення у ході виконання бойових завдань 4 правоохоронців загинули, 95 - отримали поранення.

Такі цифри оприлюднив на брифінгу начальник ГУНП в Запорізькій області Артем Кисько, який вперше зустрічався з представниками ЗМІ як генерал поліції третього рангу.

Серед загиблих - 28-річний поліцейський Артем Ткаченко. Молодий правоохоронець входив до складу групи антидронової підтримки батальйону поліції особливого призначення. Життя лейтенанта поліції обірвалося 8 квітня 2024 року під час ворожого артилерійського обстрілу.

У пам'ять про відважного земляка в його рідному селищі Кам'яне відкрили меморіальну дошку. Артем Ткаченко посмертно нагороджений відзнакою Президента України "За оборону України".

За словами начальника ГУНП, з перших днів війни частина правоохоронців вступила до лав ЗСУ, вони виконують в тому числі і бойові завдання на різних напрямках фронту. Запорізькі поліцейські боронять країну і в лавах штурмової бригади оперативного призначення "Лють".

Артем Кисько зазначив, що до основних задач поліцейських під час воєнного стану додалися і ще  такі, які раніше вони не виконували - зокрема, правоохоронці документують наслідки ворожих обстрілів та ракетних прильотів, займаються евакуацією мешканців прифронтових громад, забезпечують правопорядок під час роботи представників ТЦК і СП, беруть участь у проведенні контрдиверсійних заходів тощо.

І при цьому у Запорізькому гарнізоні виконали рішення керівництва держави про мобілізацію 10% особового складу.

"На базі кожного ГУНП, у тому числі й запорізького, створені стрілецькі підрозділи. Хлопці майже всі добровольці, лише деякі - за вказівкою керівництва. Зараз вони проходять навчання та бойове злагодження", - повідомив начальник главку.

Артем Кисько також підкреслив, що хотів би, аби поліцейські, які нині виконують бойові завдання, згодом повернулись до своїх підрозділів в складі ГУНП. "Або на свої посади, або на керівні", - сказав генерал поліції третього рангу.

По суті

  • З початку повномасштабного вторгнення звільнились зі служби в лавах Нацполіції, а також перейшли на бік окупантів 20% правоохоронців із Запорізької області. ДБР повідомило про підозру 185 поліцейським. Такі цифри під час брифінгу озвучив начальник ГУНП в Запорізькій області Артем Кисько.
  • "Не всі правоохоронці, які змушені були через різні обставини залишитись на ТОТ, є зрадниками та колаборантами.. Треба відрізняти тих, хто залишився і звільнилися з поліції, і тих, хто пішов на співпрацю з ворогом», - сказав він і зазначив, що є випадки, коли поліцейський не зміг  виїхати з окупації, бо має доглядати за літніми родичами, але при цьому  не пішов працювати в окупаційні структури.
  • Запорізькі правоохоронці відкрили вже 147 кримінальних проваджень відносно зрадників та колаборантів. 155 особам повідомлено про підозру за співпрацю з окупаційною владою.

Раніше ми повідомляли про те, що поліцейські не вручають повістки, це не їх функціонал.