Згідно змін до законодавства з 17 липня поліцейські отримали додаткові повноваження на перевірку військово-облікових документів у чоловіків віком від 18 до 60 років.

Як розповів журналістам начальник ГУНП в Запорізькій області генерал поліції третього рангу Артем Кисько, поліцейські спільно з представниками територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки також беруть участь у заходах оповіщення.

"Якщо говорити простими словами, про що йде мова?

Поліцейські не вручають повістки, це не наш функціонал. Ми лише забезпечуємо охорону порядку разом з представниками ТЦК - щоб не було конфліктних ситуацій, які періодично виникають.

Поліцейські також можуть надати інформапцію, яку правоохоронці мають право надавати. Це перше.

По-друге. Можна чути - ламають, тягнуть у бусики, незаконно затримують. Це маніпуляція для дискредитації поліції.

Насправді поліцейські затримують лише тих осіб, які скоїли адміністративне або кримінальне правопорушення.

Раніше таким громадянам представники ЗСУ в особі працівників ТЦК та СП вручили повістки, а вони не з'явилися по повістці, тобто скоїли адміністративне, а, можливо, й кримінальне правопорушення. Такі особи оголошуються в розшук.

Якщо поліцейські виявляють таких осіб, вони їх затримують. Крапка. Громадян, які не оголошені в розшук і не скоїли правопорушення, поліцейські не затримують", - пояснив Артем Кисько.

Тільки цифри

  • Станом на 9 липня з початку повномасштабного вторгнення ТЦК склали понад 180 тис. адмінпротоколів на порушників військового обліку та подали більш як 400 тис. повідомлень щодо розшуку ухилянтів. Про це свідчать дані Міністерства оборони.
  • У Запорізькій області у 2022 році складено 1889 протоколів, за 2023-2024 роки — 4289, заяв про кримінальні правопорушення зареєстровано 151 та 557 відповідно, повідомлень про поданих в розшук 1265 і 2702 відповідно.
  • Лідери за поданими в розшук протягом 2023-2024 рр. ухилянтами: Львівська — 85820, Закарпатська — 54165 та Івано-Франківська — 33349 області.