Тренінг для соціальних працівниць і психологинь із Запоріжжя і громад області «Не нашкодь» відбувся в межах проєкту «Ми не одні, допомога поруч» за сприяння ГПО «Егіда-Запоріжжя» та інформаційної підтримки віжн-радіо «На дотик».
У перший день роботи тренінгу його учасницям, які напряму працюють чи працюватимуть з родинами осіб, зниклих безвісти за особливих обставин,  нагадали, що таке невизначена втрата і що означає бути родичем безвісти зниклої особи. 
Зокрема, невизначена втрата — це унікальний тип втрати, який викликає вид горя, якому немає кінця.  Його причиною є не слабкість людей, а двозначність ситуації, адже зберігається надія на те, що їхній родич живий. Водночас є безліч відчуттів, які неможливо прожити у зв’язку з цією реальністю.
Як спілкуватися з людьми, котрі переживають невизначену втрату, учасниці тренінгу розібрали на конкретних практичних вправах «Що я знаю про самоспівчуття?» і «Культура підтримки при втраті», які допоможуть їм у їхній подальшій роботі. 
Про загрози сучасного інформаційного простору та основні маркери розпізнавання фейків, пропаганди та дезінформації  розповіла доцентка кафедри журналістики НУ «Запорізька політехніка», медіатренерка Наталія Островська.

Нині сучасні технології допомагають поширювати багато різноманітної інформації, особливо із застосуванням можливостей штучного інтелекту -зазначає вона,-  тому ми маємо бути пильними, аби розпізнавати фейкові відео і публікації, підробки голосу відомих політиків та знати про  усі небезпеки, які підстерігають нас в інформаційному просторі.  А, споживаючи інформацію,  слід не піддаватися емоціям і включати критичне мислення.


Пані Наталія нагадала про цифрову безпеку, базовий захист наших облікових записів і про те, як не потрапити «на гачок» до шахраїв, які надсилають сумнівні листи  та повідомлення із пропозицією перейти за посиланням —  це може бути одним із методів фішингу, що може призвести до втрати персональних даних чи зламу особистих акаунтів. Також вона порадила перевіряти факти в трьох різних джерелах і користуватися тими медіаресурсами, які протидіють російській пропаганді в Україні.
Що таке ефективне консультування? Що можна, а  що не варто говорити родинам і як правильно реагувати та чого обов’язково треба уникати під час спілкування з родинами зниклих безвісти – на цьому акцентували увагу практичні психологині, котрі працюють з темою горя і втрати, Юлія Макаренко та Людмила Світлична. Зокрема, вони розповіли про психологічні та психосоціальні наслідки зникнення  людини та алгоритм комунікації з родинами зниклих безвісті. 
Цікавими для учасниць тренінгу були практичні техніки самодопомоги : як не нашкодити оточенню через втому та безсилля, адже задля ефективнішої допомоги іншим, треба спочатку допомогти собі.

 Я йшла на цей тренінг з певними очікуваннями для себе і цілком задоволена, що вони справдилися, - ділиться враженнями його учасниця, психологиня Запорізького міського центру соціальних служб (Шевченківський район) Вікторія Карпенко. – Особливо мені сподобались практичні вправи, які були і цікавими, і змістовними, і корисними. Слушними для мене були і поради, як не піддаватися на фейки, які чатують на нас в соцмережах.


Вікторія зізнається, що поки що не спілкувалася напряму з родичами осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, окрім коротких консультацій у телефонному режимі. Але тепер вона поповнила свої знання щодо алгоритму дій стосовно допомоги людям, які переживають невизначену втрату, і використовуватиме їх у своїй подальшій практиці.
Ще одна учасниця  Наталія,  яка попросила не називати своє прізвище, бо її родичі досі перебувають на тимчасово окупованій території, а вона нині працює фахівчинею служби «Викрадені мелітопольці», створеній при Мелітопольській міськраді, зізналася, що впродовж цих двох днів тренінгу дізналася багато нового, насамперед цінними для неї були юридичні нюанси і кейси щодо супроводу родин осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, про які у дохідливій формі розповіла адвокатка Регіна Харченко.
По завершенні тренінгу  всі його учасниці отримали сертифікати.
 

Людмила Долженко