Візитівками Оріхівського спортклубу  "Sparta - Legion", звичайно, є сестри Марія і Злата Клейн, які завойовували золото на чемпіонатах Європи та світу, інших престижних турнірах.

Але не тільки сестри перемагають на змаганнях високого рівня - як розповів їх тренер і батько Ахмед Клейн, медалі найвищого гатунку мають і інші спортсмени.

Вихованці та вихованки клубу виступають на змаганнях з ММА, бразильського джиу-джитсу та греплінгу (боротьба без кімоно).

Так, на чемпіонаті світу зі змішаних єдиноборств ММА серед дітей, юнаків та юніорів в Абу-Дабі, який проходив у серпні, оріхів'янка Злата Клейн вдруге стала чемпіонкою, Каріна Коліжук, переселенка з Донеччини, зайняла друге місце, а Олександра Щербина з Оріхова стала бронзовою призеркою.

А нещодавно команда клубу повернулася з чемпіонату України, який проходив у Здолбунові.

- Це нова ліга, ми там ще не виступали, - розповідає Ахмед Вікторович. - Гарно виступили!

Наші діти вже справжні професіонали, хоч ще, можна сказати, новачки. Всі повернулися з нагородами - шість спортсменів завоювали по дві золоті медалі (боролися в кімоно і без кімоно), один зайняв два третіх місця.

4 жовтня вихованці спортклубу вирушають у Київ, на чемпіонат України з бразильського джиу-джитсу. Без нагород не повернуться!

Тренуються у клубі не лише мешканці Оріхова, які разом з батьками переїхали до Запоріжжя, на заняття приходять інші дітки-переселенці, а також юні запоріжці. Клуб орендує невеличке приміщення на Космосі.

Приходить на заняття близько 30 дітей. Марія Клейн тренує маленьких, її батько - трошки старшеньких. Заняття безкоштовні. Тренер забезпечує формою, амуніцією.

- Я розумію, вони з Оріхова, зараз усім важко, треба допомагати, - ділиться Ахмед Клейн. - Находжу таких фанатів спорту, як я, і ми разом робимо це.

Не кожна дитина може витримувати професійні навантаження. Але ми займаємся вихованням чемпіонів - України, Європи, світу. Не всі хочуть бути чемпіонами, хтось хоче прийти, повалятися, провести час. Але тут таке не проходить - тут кузня чемпіонів, тут немає "групи здоров'я".

Он оріхівський хлопець Родіон Катиш два місяці потренувався, поїхав на перші змагання і привіз 2 "золота", виграв усіх. Готується їхати в Київ. Зараз зганяє вагу - півтора кілограми. Тому що кожен змагається у своїй віковій та ваговій категорії. 100 грамів перевісу і все - тебе дискваліфікували.

Для мене головне - що у ці темні часи, незважаючи на те, що в Оріхові розбомбили наш спортзал, ми змогли не тільки зберегти форму, а й продовжуємо професійно підкорювати світ.

Не тільки в одному багатоборстві, а й в ММА, греппінгу, бразильському джиу-джитсу. За час вторгнення ми виховали нових чемпіонів світу і змогли це зробити за короткий проміжок часу.

Тому що наші спортсмени займаються півтора роки і вони вже чемпіони світу. А проти них виходили дівчата, які займаються 7-8 років, і мої їх, як малих дітей, "розкатали", виграли. У людей істерика - як так?

Деякі на татамі навіть руку не хочуть потискати після програного поєдинку. Розвертаються і уходять. Це, вважаю, проблеми тренера - не виховує в дітях повагу до суперника.

Всі кажуть, що я жорсткий тренер. Але в бойових мистецтвах без строгості і дисципліни ніяк. Тому що в першу чергу бойове мистецтво - це вихованість, порядність. Хлопець виховується як захисник слабшого.

Тренерам треби прививати ці якості юним спортсменам, виховувати їх. Дитина повинна поважати суперника, тому що у спорті повага до суперника - на першому місці.

Якщо ти програв - тренуйся краще! Подякуй супернику, який вказав на твої помилки, вказав, що тобі треба розвиватися і рости. І ти повинен бути вдячний за досвід, який отримав. Ніхто з моїх учнів ніколи так не поступить! Я їм пояснюю: якщо ти зараз програв, у тебе є мета - наступного разу виграти в цього суперника. ..

Марія буде переходити в професіонали

...Доньки Ахмеда і Юлії Клейн боротьбою почали займатися дуже рано: Маші виповнилося 3 роки і 8 місяців, а її менша сестра Злата шлях до чемпіонства розпочала взагалі у 3 роки.

- Вам не шкода доньок, їм же дістається на змаганнях від суперниць?

- Для нас - це образ життя, без цього ми існувати вже не можемо. Ми готували доньок, що у спорті не буває легко. У Злати перші змагання були в 3 з половиною роки. Вона билася на чемпіонаті України з 6-річними хлопцями. Таких малих, як вона, не було! І вигравала у них!

Так, дуже багато "получала" від суперників, вона ж була маленька, худенька. Хлопці її на змаганнях дуже "ковбасили", Злата дуже гарну школу пройшла. Вона по характеру жорстка, жорсткіша, ніж Марія. У спарингах з старшою сестрою рубиться до кінця, не уступає, "задньої не дає". У кожної свій характер.

18-річна Марія Клейн у минулому році закінчила з золотою медаллю Оріхівський опорний заклад середньої освіти "Сузір'я". Зараз вона студентка Запорізького національного університету, вивчає поглиблено іноземну мову. Злата навчається у 8-му класі "Сузір'я". Вона, як і Марія, гордість цього навчального закладу, адже сестри Клейн, зокрема, дворазові чемпіонки світу з єдиноборств ММА.

- Читала в одному з ваших інтерв'ю, що ви порадили Маші вчити англійську мову, бо, мовляв, якщо будете їздити на змагання за кордон, то грошей на перекладачів сім'я виділяти  не буде в змозі.

- Я хоч і говорив колись про іноземну мову, але вибір по життю Марія завжди робить самостійно, - розповідає Ахмед Вікторович. - Вона людина творча, постійно розвивається- музика, художнє мистецтво..

Закінчує автошколу, щоб за кордоном можна було орендувати автомобіль. Це зручно і комфортно під час поїздок на змагання.


Зараз Марія готується до чемпіонату Європи з бразильського джиу-джитсу, який пройде у середині жовтня в Італії, у Римі. Це самий сильний чемпіонат. Там же будуть і міжнародні змагання, тобто донька побореться в Італії на двох серйозних турнірах.

Після прибуття з Італії приблизно через 2 тижні вона вирушить в Узбекистан, де в Ташкенті проходитиме чемпіонат світу з єдиноборств ММА серед дорослих 18-20 років. Це дуже сильна версія по дорослим - правилами дозволяється бити в голову, повний контакт. Тобто, починається доросла гра.

Ми розраховуємо так, що Марія останній раз побореться на чемпіонаті світу серед любителів і після цього чемпіонату світу буде переходити в професіонали.

Буде набивати собі рейтинг, щоб рухатися в UFS. Це як була, так і залишається наша мета.

- Хто спонсорує виступи ваших спортсменів? Може влада допомагає?

- Ні, влада не допомагає. Два місяці тому 4 дівчинки поїхали у Польщу на чемпіонат світу по греппінгу, це сама сильна ліга по греппінгу. Всі привезли в Запоріжжя золото! Чотири! Ніхто у Запоріжжі не сказав: "Дівчата, ви молодці!".

За підтримкою звертаємося до фанатів. Спілкуємося з ними у Тік-тоці, у нас вже 40000 підписників. І фанати допомагають дітям на моє прохання. Знаходимо кошти, по копійці збираємо і діти їздять на змагання.

А кожний турнір за кордоном - мінімум 2000 євро на одного. Все дорого! Поїхали в Абу-Дабі, отель на трьох - 70 000 гривень.

- І на участь ваших доньок-чемпіонок так збираєте кошти?

- Ні. Останнім часом дівчат помітила дуже сильна спортивна організація з Дніпра - Vataga. Окрім ММА, тут розвивають бокс, вільну та греко-римську боротьбу. Хлопці взяли Марію на роботу, як їх співробітницю. А Златі зробили стипендію. Повністю все фінансують. Хлопці дуже відповідальні і серйозні!

Весною дівчата їздили на чемпіонат Європи по ММА, з ними була Вікторія Ткач, дружина нашого відомого актора, вона працює в цій спортивній організації. Так вона запропонувала Марії і Златі зробити шопінг, щось купити. Уявляєте, його також включили в програму фінансування.

Дівчата були приємно шоковані! Я теж! Ми дуже вдячні за таку суттєву підтримку Марії і Злати.

- А як ви познайомилися з ними?

- Ми познайомилися у минулому році. Вони проводили сильний чемпіонат по ММА, змагалися напівпрофесіонали. З України запросили всіх топових спортсменів. Гонорари були достойні: наприклад, за перше місце 5000 євро. Це серйозні гроші! Ніхто у нашій країні такі не платить. Це я вам кажу!

Нас запросили як андердогів (спортсмен, у якого найменше шансів на перемогу. - Авт.), тому що Марії було 17 років. Я дав дозвіл на допуск до змагань, її допустили битися зі старшими спортсменками. А брали участь найсильніші!

Перед змаганнями зателефонував хлопцям: "Хто фаворит?", "Ну, Голінько (киянка - чемпіонка світу по ММА серед дорослих) виграє однозначно! Ви можете приїхати за досвідом". "Добре, я вас почув".

Ну, ми ж такка сім'я - якщо в нас хтось не вірить, це ж не значить, що ми не виграємо. Приїхали. Марія виграла всі поєдинки! Вони були шоковані. Ніхто не сподівався, що вона переможе Анастасію, бо там дівчина дуже сильна.

- Але ж ви вірили у доньку-чемпіонку?

- Так. Хоча поки тривав поєдинок, звичайно, хвилювався. Після цих змагань познайомилися, вони полюбили її. Зав'язалися дуже дружні відносини.

Я впевнений: поки вони дівчатам допомагають, все у Марії та Злати буде добре.

- В одному з ваших інтерв'ю прочитала, що ви з дітьми пробули під обстрілами в Оріхові 71 день...

- 83 дні. Ми потім повернулися, що було величезною помилкою. Тому що хата стоїть на "нулі", ми жили на окраїні, район "Черьомушки".

Обстріли були такими, що ледве врятувалися. Хтось нам сказав, що Нестерянку вже відбили, наші пішли у наступ. "Круто!", сказали ми і поїхали в Оріхів. Звісно, потім пожалкували.

В Оріхові залишаються дідусь і бабуся, вони весь час там. У нас бажання їхати туди немає - щоб дрон побачив та щось скинув... Вони час від часу приїздять у Запоріжжя в гості, але залишатися не хочуть: там - бджоли, кролики.

 Але і тут, в Запоріжжі, останнім часом почастішали обстріли, місто почали "утюжити" .авіабомбами.  Ми мешкаємо в приватному секторі на Космосі, туди вже не раз прилітало. Останній раз (1 жовтня. - Авт.) мало не вмерли: біля нас знову був приліт. У неділю за 100 метрів лягла бомба у провулку. Сьогодні над нашою хатою пролетіла, в провулку 2-поверховий будинок знесло. Але - живемо!