28-річний мешканець Запоріжжя створив фейковий акаунт одного з українських банків у телеграм. Разом з двома своїми спільниками: 43-річною жінкою та 21-річним чоловіком, зловмисники ошукували переселенців.

Як повідомляють у Національній поліції Запорізької області, зловмисники під приводом надання фінансової допомоги нібито від держави та міжнародних організацій виманювали у переселенців персональні банківські дані та коди доступу з смс-повідомлень. Ці дані фігуранти використовували для доступу до інтернет-банкінгу потерпілих і привласнення їх заощаджень.

За понад рік шахраї ошукали 63 людини, в тому числі волонтерів, на загальну суму у майже 400 тис. грн.

Всіх трьох зловмисників затримали у червні минулого року. В ході санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили у зловмисників ноутбуки, мобільні телефони, майже 50 сім-карток операторів мобільного зв’язку та банківські картки.

Організатору злочинної групи було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Його співучасників суд відправив під домашній арешт. 

Нині правоохоронці завершили досудове розслідування та направили до суду обвинувальний акт за ч. 4 ст. 190 «Шахрайство» та ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 361 «Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж» Кримінального Кодексу України. Обвинуваченим загрожує до 15 років позбавлення волі.