Минулої весни у Запоріжжі правоохоронці викрили групу осіб, яка допомагала чоловікам призивного віку отримувати довідки про фіктивну інвалідність.

Відповідно до матеріалів справи, заступник головного лікаря обласного МСЕК спільно з колишньою медпрацівницею налагодили схему виготовлення пакетів документів чоловікам призовного віку. Завдяки цим фіктивним документам чоловіки могли оформити інвалідність та ухилитися від мобілізації. Ціна послуги – 5 тисяч доларів.

До злочинної схеми був також долучений мешканець Запоріжжя, який здійснював пошук ухилянтів, які бажали оформити "липову" інвалідність.

Ще одна учасниця злочинної схеми – голова лікарсько-консультативної комісії однієї з лікарень міст, яка забезпечувала безперешкодне направлення «клієнтів» на МСЕК.

Правоохоронці провели обшуки за місцями роботи та проживання учасників корупційної схеми. У результаті слідчих дій вилучили понад 2,6 млн грн, 700 тис. доларів та майже 9 500 євро. На вказані гроші було накладено арешт.За рішенням суду їх передано до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для придбання військових облігацій для посилення обороноздатності України.

Крім грошей за адресою одного з учасників злочинної схеми правоохоронці виявили та вилучили 2 кілограми «метадону», на загальну суму близько 2 млн грн.

Наразі до суду скеровано обвинувальний акт стосовно групи осіб за фактом зловживання впливом (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2, ч. 2 ст. 369-2), а стосовно одного з її учасників - ще й за фактом зберігання наркотичних засобів із метою збуту, ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України.  

Найсуворіша санкція інкримінованих статей передбачає до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.