Поліція скерувала до суду обвинувальний акт відносно шести службових осіб КНП "Оріхівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування", які у складі організованої групи, не будучи медичними працівниками, в період з січня 2022 року до квітня 2023 року безпідставно нарахували собі премії на загальну суму понад 21 млн грн.

Про це журналістам повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Запорізькій області генерал поліції третього рангу Артем Кисько

Варто зазначити, що 3 червня поліція озвучувала трохи більшу суму - як повідомляв відділ комунікації ГУНП, службові особи отримали підозру в привласненні понад 28 000 000 гривень бюджетних коштів (ч. 5 ст. 191 КК України). Запорізька обласна прокуратура оприлюднювала цифру "понад 21 млн грн".

Як повідомляв відділ комунікації ГУНП, в межах досудового розслідування правоохоронці встановили, що 54-річна головна бухгалтерка лікарні організувала корупційну схему для незаконного збагачення, до якої залучила двох спільниць та трьох виконавиць.

"Жінки нараховували завищені зарплати працівникам медичної установи, які згідно з чинним законодавства не є суб'єктами декларування. Таким чином, зловмисниці привласнили кошти медзакладу та завдали бюджету громади збитків на суму понад 28 000 000 гривень.

Наразі всім шістьом фігуранткам кримінального провадження повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. За скоєне фігуранткам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна", - інформували правоохоронці.

Як уточнював відділ інформаційної політики Запорізької обласної прокуратури, за узгодженим планом головний бухгалтер лікарні, та ще дві її підлеглі, щомісячно та до свят нараховували собі та ще 3-м учасникам угруповання премії в розмірах, які виходили за межі фінансового плану.

"Разовий розмір таких безпідставних нарахувань коливався у середньому від 50 до 150 тис грн. За цих обставин упродовж року підозрюваним вдалось привласнили понад 21 млн грн бюджетних коштів, виділених державою на потреби медустанови. Під час проведених обшуків правоохоронцями вилучено грошові кошти в сумі 115 тис. доларів США, 26 тис. євро, 85 тис. грн, банківські картки, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, фінансово-господарську документацію лікарні, чорнові записи тощо», - йшлося у повідомленні облпрокуратури.

Неправомірні дії організованої злочинної групи припинили слідчі обласного главку поліції під оперативним супроводом працівників управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Головного управління Нацполіції в Запорізькій області.