Попри обстріли, замінування, втрати техніки і людей, війна не зупинила українських аграріїв. Журналісти двох прифронтових редакцій — «Трудова слава» (Запорізька область) та «Межівський меридіан» (Дніпропетровська область) — об’єднали зусилля, аби зафіксувати, як український хліб народжується в умовах воєнної небезпеки.
Спільно ми підготували два окремі репортажі, які стали хронікою спротиву, витривалості й щоденної боротьби українських аграріїв. Ці матеріали створено безпосередньо на полях. У кожному — живі голоси аграріїв, керівників господарств, механізаторів, тих, хто не залишив рідну землю навіть тоді, коли поруч небезпека, коли навколо літають дрони, свистять снаряди.
Обидві області — Запорізька й Дніпропетровська — розпочали жнива майже одночасно та працюють у прифронтових умовах, попри ризики обстрілів і мінування. Спільними є труднощі з погодою, загроза з повітря, а також впровадження заходів безпеки — як-то використання рацій, евакуація техніки та чергування протипожежної засобів. Водночас врожайність на Запоріжжі значно нижча (21,8–26,9 ц/га) порівняно з Межівською громадою на Дніпропетровщині (понад 30 ц/га), що свідчить про відмінності у масштабах втрат і логістиці жнивної кампанії.
Запорізька область: менше посівів, більше ризиків
Жнивна кампанія 2025 року на Запоріжжі проходить у надскладних умовах. Через окупацію, замінування, весняні заморозки та критичну посуху посівні площі скоротилися до 260–261 тис. га — це на 20 тисяч менше, ніж торік. Урожайність ранніх зернових знизилась до 21,8–26,9 ц/га.
До кінця липня в регіоні було зібрано близько 70% урожаю, але частина полів залишається недоступною через обстріли та високий ризик займання. В агрофірмах, які працюють на прифронтовій території, комбайни супроводжує пожежна техніка, працівники виходять у поле з раціями, детекторами дронів та бронежилетами.
В одній із таких агрофірм, евакуйований тракторист Віктор Чаричанський розповів, як рятувався з родиною від артилерії, а тепер працює на новому місці й чергує біля поля з бочкою води та мотопомпою — щоб миттєво загасити полум’я, якщо раптом станеться пожежа.
Деталі у відеосюжеті та в репортажі «Трудової слави»:
https://orihiv.com.ua/ukr/novini/31.07.2025/zniva-v-prifrontovii-zoni-mense-vrozayu-bilse-rizikiv
https://orihiv.com.ua/ukr/novini/17.07.2025/urozai-znacno-mensii-zaporizki-agrariyi-rozpovili-pro-situaciyu-na-polyax/%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B0
Дніпропетровщина: жнива під канонадою і з дронами над головою
Дніпропетровська область, попри бойову загрозу, зберегла майже той самий обсяг посівів, що й минулого року — близько 1,9 млн га, з них 954 тис. га під зерновими. На 27 липня тут було зібрано зернові з 455 тис. га, намолочено 1,2 млн тонн при середній врожайності 26,3 ц/га.
Та у прифронтовій Межівській громаді ситуація кардинально інша. Тут техніка виходить у поле за 8–17 км від фронту. Господарства втратили склади, техніку. Через ворожі атаки повністю згоріла база одного з господарств — СФГ «Кондратюк», а рештки його техніки були пошкоджені навіть після евакуації до Межової.
Аграрії захищаються від дронів імпровізованими засобами: облаштовують комбайни сітками, встановлюють «мангали» та навіть засоби радіоелектронної боротьби. На полі кожен день — як військова операція.
Повний репортаж від «Межівського меридіану»:
https://m-merydian.com.ua/pro-golovne/ne-pro-take-fermerske-zhyttya-ya-mriyav-molodyj-agrarij-ivan-kondratyuk-pro-robotu-hliborobiv-bilya-liniyi-frontu/
Як ми працювали
Ці репортажі — результат співпраці двох редакцій, які щодня працюють у прифронтових умовах. Журналісти проводили виїзди на поля, фіксували роботу аграріїв у режимі реального часу, брали інтерв’ю в аграріїв, які намагаються зберегти не лише врожай, а й людську гідність, віру в завтрашній день і здатність бути опорою для країни.
Ми хотіли показати — як це, працювати на землі, яка щодня здригається від вибухів. Показати, що навіть у таких умовах українське село не здається.
Спільний проєкт — це не просто обмін досвідом. Це підтримка одне одного, посилення голосу місцевої журналістики й доказ того, що правда має звучати навіть там, де лунають вибухи.
Матеріал підготували:
Світлана Карпенко, газета «Трудова слава»
Євген Хрипун, газета «Межівський меридіан»