У перший день навчального року до запорізьких шкіл на заняття прийшли понад 10 тисяч учнів.

Але на наступний день через обстріли їх кількість дещо зменшилася. Про це журналістам на брифінгу повідомив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

"Ми щодня будемо моніторити для того, щоб вдосконалювати систему надання якісної освіти і збільшувати кількість учнів, але суто в безпечних умовах", - зазначив Федоров.

Наразі в місті в режимі офлайн працюють 79 шкіл, за кілька тижнів їхня кількість має збільшитися ще на 10.

Очільник обласної військової адміністрації також розповів, чому  не всі навчальні заклади на сьогодні мають можливість працювати під час відключень світла, хоча й обладнані генераторами.

"У Запоріжжі тільки в одному дитячому садочку немає генератора, а також в декількох школах у нас є генератори зовсім малої потужності. Але ми розуміємо, що одного генератора не достатньо для того, щоб електрика була системній основі в школі. Має бути ще й паливо.

Ми зараз будемо повністю впроваджувати, щоб всі школи, в яких є підвальні приміщення, сховища або протирадіаційні укриття, були заживлені генераторами на постійній основі. Я думаю, що нам потрібно декілька тижнів, щоб ця система на генераторах повністю запрацювала.

Для функціонування однієї школи потрібно на добу приблизно 15-20 літрів палива. Це приблизно 8 мільйонів гривень на всі школи області на місяць. Це точно прийнятна сума, ми здатні її профінансувати", - зазначив Іван Федоров.

Про підземні школи

  • Завдання, яке ставить перед собою влада - у жовтні відкрити підземну школу на території 88-ї школи, у листопаді закінчити будівництво ще кількох, а у грудні розпочати навчальний процес у решті.
  • Всього у Запоріжжі та районі до кінця року має бути збудовано 8 підземних шкіл.