З 8 травня по 1 серпня 2024 року тривав процес приєднання медичного центру серцево-судинних захворювань та регіонального протипухлинного центру до КНП "Запорізька обласна клінічна лікарня".

Процес приєднання регіонального протипухлинного центру викликав великий резонанс у суспільстві, який проте нічим позитивним для колективу не завершився - фінансово спроможний комунальний заклад охорони здоров'я (на рахунках було близько 160 млн грн) згідно розпорядження голови ЗОДА Івана Федорова доєднали до обласної клінічної лікарні.

Приєднанню не завадили ні акції спротиву медичного персоналу та хворих, ні електронна петиція з проханням до Президента України скасувати розпорядження голови ЗОДА, яку підписали 25000 осіб. Акт передачі вже підписаний і онкоцентр став підрозділом обласної клінічної лікарні. До ЗОКЛ доєднали також медичний центр серцево-судинних захворювань.

А до обласної дитячої лікарні підрозділами увійшли обласний перинатальний центр і центр репродукції людини.

Сьогодні директорка департаменту охорони здоров'я Запорізької ОДА Вікторія Клименко, директор КНП "Запорізька обласна клінічна лікарня" Ігор Шишка і директор КНП "Запорізька обласна дитяча лікарня" Юрій Борзенко розповіли про причини оптимізації, а також перспективи укрупнених медзакладів.

За словами посадовиці, процес оптимізації медичних закладів проходить по всій Україні. В регіонах був проведений детальний аналіз закладів охорони здоров'я.

Зазначу, що акції протесту проти приєднання проходили лише в регіональному протипухлинному центрі, працівники якого, зокрема, пробували відмінити рішення про приєднання через суд.

Як розповіла Вікторія Клименко, рішення про ліквідацію протипухлинного центру шляхом приєднання до ЗОКЛ. пов'язане з низкою факторів, що свідчать про неефективність роботи центру в попередні роки.

"Ліжка медзакладу були зайняті лише 160 днів на рік, а 30% оперативних втручань не стосувалися онкологічної патології. Це свідчить про недостатнє використання ресурсів медзакладу.

По-друге, лише 8% коштів, відшкодованих Національною службою здоров’я України, витрачалися на медикаменти та перев’язувальні матеріали. Це призводило до того, що пацієнти змушені були купувати їх власним коштом.

Крім того, 57% фінансування йшло на зарплати співробітників. При цьому навантаження на медперсонал було незначним – в середньому один лікар обслуговував лише 6 пацієнтів на рік.

Це вказує на дисбаланс між кількістю медичних працівників і фактичною потребою в їхніх послугах. ороговартісні операції на базі центру, наприклад, нейрохірургічні, взагалі не проводили.

Такі втручання були доступні виключно в Запорізькій обласній клінічній лікарні. У звʼязку з цим ухвалено рішення про оптимізацію протипухлинного центру та приєднання його до найбільшого медзакладу регіону - Запорізької обласної клінічної лікарні. Це сприятиме ефективному використанню коштів та дозволить запровадити мультидисциплінарний підхід до лікування.

Тепер пацієнти зможуть отримати повний комплекс послуг - від консультацій та діагностики до складних хірургічних втручань та післяопераційного супроводу - на базі однієї медустанови.

Найближчим часом обласна лікарня безоплатно отримає дороговартісне обладнання - сучасний нейрохірургічний мікроскоп. Це дозволить вивести на новий рівень діагностичне обстеження та розширити спектр оперативних втручань. А значить - надавати ефективну медичну допомогу при найскладніших патологіях", - зазначила Вікторія Клименко.

Директор КНП Запорізька обласна клінічна лікарні Ігор Шишка проінформував, що колектив протипухлинного центру продовжує працювати та надавати всі необхідні пацієнтам послуги. Також фахівці проходять спеціальне навчання, адже в центрі планують встановити другий лінійний прискорювач.

Журналістів цікавило, скільки працівників онкоцентру, а також кардіодиспанмеру написали заяви про переведення до ЗОКЛ.

"За цей час з кардіологічного центру звільнилися самостійно з тих чи інших причин до 30 людей, не забажали переходити до обласної лікарні за власним бажанням 9 людей, нікого звільнено за статтями чи за порушення не було. Перейшло до обласної лікарні з кардіологічного центру близько 230 осіб

Що стосується онкологічного диспансеру, то самостійно звільнилися 49 чи 51 особа, за порушення трудової дисципліни було звільнено 7 осіб (це працівники, які ходили на судові засідання і чиї прізвища вказані у позові). Станом на 1 серпня перейшли до обласної лікарні майже 370 осіб з 412, які були у штаті.

Та кількість людей, яка перейшла до Запорізької обласної лікарні, чи та, яка не перейшла, відповідально заявляю, що жодним чином, не вплине в негативному сенсі на якість та обсяг надання медичних послуг", - зазначив Ігор Шишка.

Найближчим часом у зв'язку з приєднанням буде переглядатися статут лікарні, колективний договір, де разом колектив має дійти згоди, яким чином буде нараховуватися заробітна плата, як і на підставі чого будуть виплачуватися надбавки за складність, напруженість та преміювання.

Що стосується приєднання перинатального центру та центру репродукції людини до обласної дитячої лікарні, то процес приєднання ще триває і завершитися має до 1 вересня.

"У зв'язку з тим, що два роки не було сталої заробітної платні у працівників Запорізького обласного перинатального центру, то, на превеликий жаль, там є брак кадрів. Тобто нам треба добирати, а не звільняти", - пояснила директорка департаменту охорони здоров'я ЗОДА Вікторія Клименко. - Обласний перинатальний центр протягом двох років був дотаційний. І ми дотацію робили навіть на заробітну плату, а все інше - намагалися скоригувати за рахунок гуманітарної допомоги, що стосується медикаментів, перев'язувань матеріалу і всього іншого.

Ми розуміємо, що ситуація з народжуваністю дуже складна. На чотири пологових будинка за півроку ми маємо загалом 1500 новонароджених. Це зовсім мала кількість, а необхідно утримувати установу, сплачувати заробітну плату, оновлювати медичне обладнання. Саме тому ухвалено рішення про об’єднання закладів у єдиний Центр матері та дитини.

Функціонал залишиться незмінним, але значно зросте забезпечення кадрами та якість послуг, – пояснила директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької ОДА Вікторія Клименко.

Під час об’єднання медзакладів жодного лікаря чи медичної сестри не звільнили. Умови праці для них поліпшаться. Про це повідомив директор Запорізької обласної клінічної дитячої лікарні Юрій Борзенко.

– Об’єднання дозволить створити потужний Центр матері і дитини за рахунок наявних кадрів. Плануємо додатково працевлаштувати ще 6 лікарів, шукаємо медичних сестер. На породіль та новонароджених оптимізація жодним чином не вплине, – розповів Юрій Борзенко.

Більш ефективно працюватимуть і лікарняні лабораторії – зменшаться витрати на матеріали для досліджень та з’явиться можливість оновити обладнання. Оптимізація медзакладів дала можливість перемістити одну з жіночих консультацій з окремої будівлі в приміщення перинатального центру. Відтепер всі послуги можна отримати в одному місці. А звільнене приміщення використовуватиме один з релокованих медичних закладів - Приморський ЦПМСД.