Серед пріоритетів для міської влади - допомога захисниками України, ветеранська політика, співпраця з міжнародними партнерами, забезпечення життєдіяльності міста, підготовка до опалювального сезону, підготовка шкіл до нового навчального року

Про це секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко розповіла на пресконференції, на якій презентувала підсумки роботи міської влади за 100 останніх днів.  Це період після обрання Регіни Харченко секретарем міської ради.

Як зазначається на сайті міської ради,Регіна Харченко зупинилася на тому, що вдалося зробити за цей період, що не вдалося, розповіла про плани міської влади на найближчий час. Окремо секретар міської ради відзначила успішну співпрацю з Запорізькою обласною військовою адміністрацією.

- Наше спільне завдання, щоб Запоріжжя було безпечним, спроможним містом. Тому нормально, коли обласна та міська влада співпрацюють для вирішення важливих завдань. І головне, що це дає результат, - сказала Регіна Харченко.

Зокрема за цей період місто перерахувало обласній військовій адміністрації для фінансування підтримки Збройних Сил України близько 300 мільйонів гривень.

- Наведу приклад. Наприкінці 2023 року місто передбачило у бюджеті 50 мільйонів гривень на закупівлю дронів по програмі «Повітряна армія Запоріжжя». Однак до квітня жодного дрона придбано не було. Обласна військова адміністрація вирішила це питання у стислі терміни і військові вже отримали дрони, - зазначила Регіна Харченко.

До кінця року місто планує продовжувати збільшувати підтримку Збройних Сил України. Загалом планується виділити до 400 мільйонів гривень.

Серед інших важливих результатів роботи Регіна Харченко відзначила виділення коштів на облаштування укриттів. Зокрема виділено близько 70 мільйонів гривень на капремонт укриттів у п'яти медичних закладах. Також розпочато будівництво чотирьох протирадіаційних укриттів у школах.

Окремо Регіна Харченко розповіла про результати співпраці з благодійними, гуманітарними, міжнародними фінансовими організаціями. Зокрема з Європейським інвестиційним банком, ЮНІСЕФ, USAID та іншими. У цих питаннях місто активно співпрацює з Запорізькою обласною військовою адміністрацією.

- За ці сто днів нам вдалося залучити понад 500 мільйонів гривень від міжнародних партнерів. Зокрема це кошти на придбання когенераційних установок, будівництво ПРУ, розвиток Центрів надання адміністративних послуг, - розповіла Регіна Харченко.

  • Так, КП "Водоканал" отримає енергоефективне обладнання на понад 4,5 млн гривень. Буде встановлене частотне регулювання для насосного обладнання завдяки грантовій допомозі від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH.
  • 6 мільйонів євро від данських партнерів  на придбання когенераційних установок за сприяння UNDP отримає Запоріжжя за  підтримки обласної влади.
  • 3 мільйони доларів від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) будуть використані на реалізацію проєктів у сфері освіти- окрема, на ремонт шкільних укриттів.
  • Отримано фінансування від ЮНІСЕФ для реалізації проєкту створення міського Молодіжного центру. Загальна сума гранту - 380 тисяч доларів.
  • Понад 34 млн грн від USAID виділено для посилення спроможності ЦНАПів для надання послуг.
  • ПРООН спрямували 35 тис. доларів для облаштування малої зали в ПК "Орбіта".
  • Понад 2 млн грн місто - за грантом від Посольства Японії (Кусаноне) для інклюзивно-ресурсних центрів на придбання реабілітаційного обладнання та автомобіля.

Значних результатів вдалося досягти у забезпеченні прозорості, відкритості роботи міської влади. Зокрема забезпечено публікацію відеозаписів сесій міської ради, засідань виконавчого комітету міської ради, постійних депутатських комісій, загальноміських нарад з актуальних питань життєдіяльності міста.

- Також за цей час було створено Раду ветеранів Запоріжжя, Раду жінок загиблих Героїв. - Це дорадчі органи. Однак це також про відкритість та прозорість. Такі органи необхідні для того, щоб знати думку людей, враховувати її у своїй роботі, - заявила Регіна Харченко.

Зупинилася секретар міської ради на результатах роботи з підготовки до нового опалювального сезону, ремонту доріг, затвердженні концепції "Сенси Запоріжжя" та реалізації її напрямків.

Містяни часто скаржаться на незадовільний стан доріг, відсутність дорожньої розмітки. Ремонт доріг, за словами Регіни Владиславівни, важливе питання для міста та містян. Навіть в умовах війни. Саме тому у Запоріжжі, у межах можливостей бюджету, продовжуються роботи з ремонту доріг, нанесення дорожньої розмітки.

Нагадаю, у минулому році, під час громадських обговорень бюджету-2024, активісти вимагали всі кошти бюджету направляти на допомогу ЗСУ, а не на ремонт доріг і т.п. Після зими стан міських доріг виявився плачевним і запоріжці почали масово скаржитися і вимагати від влади відремонтувати дороги.

У планах - відремонтувати 66 тисяч квадратних метрів доріг. Увага приділятиметься ділянкам, які потребують першочергового ремонту. У першу чергу тим, де рухається велика кількість транспорту, у тому числі громадського.

Також планується відремонтувати 14 тисяч квадратних метрів внутрішньоквартальних доріг. Це теж важливо, адже громадяни постійно звертаються з подібними запитами до влади. До речі, спочатку у бюджеті міста не було передбачено коштів на ремонт доріг, але ситуацію вдалося змінити.

Ще один важливий напрямок для забезпечення безпеки дорожнього руху - нанесення дорожньої розмітки. Планується нанести 57 тисяч квадратних метрів розмітки.

Активні роботи проводитимуться після 20 серпня. Регіна Харченко наголосила, що дорожню розмітку необхідно оновлювати, адже вона знаходиться у незадовільному стані.

Також у Запоріжжі триває встановлення на світлофори джерел безперебійного живлення. Їх встановлять на десятках світлофорних об'єктів. Це необхідно для забезпечення роботи світлофорів у випадку відсутності електроенергії. Перевага віддається світлофорним об'єктам, які розташовані на вулицях зі жвавим рухом транспорту.

Після свого звіту про перші 100 днів роботи на посаді Регіна Харченко відповіла на запитання журналістів.

Фото Ігоря Лаврова