У Запоріжжі та області розпочалася підготовка до опалювального сезону, який, і це вже зрозуміло, буде досить складним через катастрофічну ситуацію в енергетиці.

Обласна, міська влада та громади працюють над забезпеченням безперебійного електро-, водо- та теплопостачання. Як планується вирішувати проблеми — про це голова ЗОДА Іван Федоров розповів представникам ЗМІ під час брифінгу.

"Перш за все готуємо соціальні заклади і об'єкти соціальної сфери.

Сьогодні вся наша медицина має резервне електроживлення, якого буде достатньо щонайменше на три доби безперервного відключення централізованого постачання електроенергії. Цього резерву буде достатньо не лише для надкритичних потреб, таких як реанімація, а й для нормального функціонування лікарні в частині електропостачання, водопостачання.

Саме таку мету ми собі ставимо і ми бачимо, що ми цю мету зможемо виконати", - розповів Іван Федоров.

Ще одне питання, яке наразі вирішує влада - це опалення в закладах охорони здоров'я. Минулої весни у Запоріжжі за грантові кошти встановили котельні, які поки що не введені в експлуатацію.

"Наша мета - щоб не пізніше, ніж 15 вересня, всі котельні були підключені до централізованих мереж теплопостачання та електроживлення та резервного електроживлення, щоб ми могли забезпечити тепло", - підкреслив очільник ЗОВА.

За словами Івана Федорова, на території Запорізької області готові до розгортання 400 пунктів незламності, де люди зможуть зігрітися, зарядити телефони, отримати харчування. Також в області готують резервні місця для обігріву, які будуть розміщені в закладах освіти.

Ще одне нагальне питання - централізоване водопостачання та теплопостачання.

"Сьогодні ми проводимо з командою міста та командою департаменту житлово-комунального господарства, обленерго, міськгазом наради для того, щоб забезпечити додаткову децентралізовану генерацію електропостачання.

Ми розуміємо, що це десятки мільйонів євро, саме тому ведемо перемовини з нашими донорами - міжнародними організаціями. Ведемо перемовини з ЮНІСЕФ, UNDP, USAID, а також профільними міністерствами, аби отримати резервне електроживлення для забезпечення критичних потреб.

Вже є перші напрацювання. Як результат, найближчими днями буде оголошений тендер міського концерну теплових мереж тендеру на закупівлю обладнання, яке буде покрите нашими донорами більш ніж на 80%", - повідомив Іван Федоров.

Для критичного виживання Запорізькій області в осінньо-зимовий сезон потрібно 100 МВт електроенергії (нормальна потреба - 430-450 МВт).

"При 100 МВт ми будемо з водою, ми будемо з теплом. І ми будемо з погодинним включенням електроенергії в домівках та установках. Сьогодні ми намагаємося створити додаткові 100 МВт генерацій на території Запорізького регіону.

Перший шлях - це додаткова газова генерація. Другий - наразі ведемо активні перемовини з підприємцями та підприємствами, які можуть собі встановити додаткові електрогенерації, газову генерацію. Я вдячний тим підприємствам, які сьогодні на території Запорізького регіону вже законтрактували ці вироби і вони будуть встановлені найближчими місяцями", - розповів Іван Федоров.

А ось питання щодо відновлення централізованого гарячого водопостачання в Запоріжжі навіть не розглядається.

"Це не зменшило би точно напругу в електропостачанні. І я собі складно уявляю з технологічної точки зору, яким чином відновити те, що було зупинено два роки тому. Треба розуміти, що всі комунікації, всі ржаві труби, все на сьогодні буде підлягати додатковій заміні. Тож це майже неможливо", - резюмував голова ЗОДА.

Ну, за два роки навряд чи труби вже так поржавіли, що непридатні для експлуатації. Тим більше, що в історії Запоріжжя вже був факт відновлення централізованого гарячого водопостачання після того, як цього блага цивілізації не було кілька років. Було б бажання це зробити.

Іван Федоров також повідомив, що уряд запустив доступні кредити для ОСББ та ЖБК на купівлю та встановлення енергообладнання.

Завдяки розширенню програми «Доступні кредити 5-7-9» ОСББ та житлово-будівельні кооперативи зможуть отримати кредит до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. За ці кошти можна купити й встановити сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії та інше допоміжне обладнання.