13 вересня єдина прифронтова філармонія програмою GRAND CONCERT відкриває ювілейний, 85 концертний сезон.

Свою творчість презентуватимуть солісти Юлія Якса, Микола Квєтков, Вікторія Шестакова, Анастасія Литвин, Ігор Спориш, Сергій Пивоваров, джаз-бенд "Music men", дует бандуристок: Вікторія Терещенко й Ірина Скляренко та академічний козацький ансамбль пісні і танцю "Запорожці" під керуванням заслуженого артиста України Сергія Черногора.

А для Катерини Білецької виступ стане дебютом на сцені Запорізької обласної філармонії.

До речі, нещодавно Юлія Якса та Вікторія Терещенко стали переможцями Національного фестивалю розвитку культури в сучасному українському суспільстві "Код нації", присвяченого 33-й річниці Незалежності України.

Юлії Яксі (Кір'яновій) 1 місце у номінації музичного мистецтва Співочий жанр (з найбільшою кількістю підсумкових балів - 497 серед всіх вікових категорій) присуджено за сценічне виконання музичного твору "Україна солов'їна" (муз. Є. Пасічника, сл. П. Ребра та Є. Пасічника).

А солістка-інструменталістка Вікторія Терещенко (бандура), концертмейстер Світлана Зеленська (фортепіано) 1 місце у номінації музичного мистецтва Інструментальний жанр (з найбільшою кількістю підсумкових балів - 488 серед всіх вікових категорій) здобула за виконання твору Українська рапсодія І. Левицького.

Як запевняють у філармонії, на відкритті концертного сезону шанувальників музичного мистецтва очікує чимало сюрпризів, адже кожен номер концертної програми стане своєрідною прем'єрою. В мультижанровій програмі прозвучать шедеври класичної музики, запальні джазові мелодії, вокально-хореографічні композиції зі скарбнички національної культури у сучасній обробці, хіти української естради та популярні пісні.

Симфонічний сезон у філармонії відкриють в жовтні, а от сезон циклу "Філармонія - дітям" вже відкрили улюбленою виставою малечі - музично-розважальною програмою "Пес Патрон і К"

. Про музичні подарунки, які солісти і творчі колективи підготували для глядачів, йшла мова на пресконференції, яку для представників ЗМІ провели в.о.генерального директора філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарева, директор-розпорядник академічного козацького ансамблю пісні й танцю Запорожці Орислава Довженко, солістка Юлія Якса та артист розмовного жанру Юлій Гаврилов.

"Єдина прифронтова філармонія відкриває новий ювілейний 85 концертний сезон, а згодом 68-й симфонічний сезон попри небезпеку, близькість до лінії фронту, адже музичне мистецтво перетворилося на символ українського спротиву агресору і незламності нашого народу, - зазначила Ірина Конарева. - Колектив філармонії продовжує активно працювати, надихати, дарувати позитивні емоції запоріжцям.

За те, що ми можемо відвідувати філармонію у прифронтовому Запоріжжі - велика подяка захисникам. До речі, шість співробітників філармонії зараз служать і захищають Україну, ще один - повернувся.

Захищають країну у лавах ЗСУ – Богдан Хижняк (соліст), Андрій Романов (режисер), Микита Коваль і Сергій Коляда (артисти балету), Володимир Журавльов (артист академічного симфонічного оркестру) та Володимир Максименко (начальник автотранспортного відділу).

Колектив активно підтримує ЗСУ, членів родин військовослужбовців, людей, які через російську агресію були змушені залишити свої домівки.

Протягом трьох останніх років заклад працював у складних умовах. Але зараз спостерігається позитивна динаміка: цього року відбулося понад 130 культурно-мистецьких заходів, на яких побували більше 30 тисяч слухачів. Ми маємо потужний творчий потенціал, втілюємо сміливі ідеї, реалізовуємо креативні мистецькі проєкти, які розраховані на різновікові категорії.

Велику увагу приділяємо культурній дипломатії, пропагуємо нашу діяльність, беремо участь у національних, міжнародних конкурсах. Наш колектив є неодноразовим переможцем національного фестивалю "Код нації".

Спочатку нагороди отримали академічний козацький ансамбль Запорожці, хорова і танцювальна групи, потім симфонічний оркестр, цьогорік лауреатами стали солістка Юлія Якса, а також солістка-інструменталістка Вікторія Терещенко (бандура), концертмейстер Світлана Зеленська (фортепіано).

Продовжуємо проведення фестивалю "Акорди Хортиці". Музиканти академічного симфонічного оркестру гастролюють країнами Європи. Репертуар філармонії насичений та різноманітний - це класика, народна й сучасна музика, джаз.

У рамках проєктів "Мистецькі зустрічі" слухачів чекають зустрічі з Моцартом, Вівальді, Шуманом; "Філармонія - дітям"  запропонуємо програми  "Пори року. Осінь", "Про її величність Музику".

Цьогоріч філармонія вперше взяла участь у грантовому проєкті Українського культурного фонду, де  виборола перемогу. 18 вересня відбудеться концерт «Мистецька брама юних» в рамках цього гранту за участю академічного симфонічного оркестру та солістів дитячого оркестру «СимфоKids», диригент – лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Мітнік.

Юрій Крюков (джаз-бенд "Music man") презентуватиме нову програму "Магія української пісні", відкриємо нових для глядачів солістів.

Колектив "Запорожці", який у грудні минулого року відзначив своє 30-річчя, до Дня Українського козацтва представить програму для дорослих "Слава! Честь! Воля", а для дітей" - "Козацькі забави".

Хочу подякувати голові Запорізької обласної державної адміністрації Івану Федорову за збереження творчих колективів. Для нас це дуже важливо!

Прем'єр буде багато

Про новий концертний сезон розповіла солістка Юлія Якса.

"Наша філармонія може порадувати й тих, хто любить класику, й тих, хто любить українську пісню - естрадну, народну. У новому сезоні продовжимо дивувати й радувати своєю творчістю. Зараз це особливо на часі. Підходять люди після концертів: "Дякуємо, це лікування душі, це дуже потрібно". Десь поплакали, десь забулися. Тому будемо вражати, - зазначає Юлія Якса.

Також співачка розповіла про деякі прем'єри та концерти нового сезону.

Це -" Велич Моцарта", в рамках проєкту "Мистецькі зустрічі" (19 вересня), "Бандура: магія струн", Вікторія Терещенко й Ірина Скляренко (3 жовтня), "Магія української пісні", улюблені хіти 70-80-х років (11 жовтня), "Під музику Вівальді", в рамках проєкту "Мистецькі зустрічі" (17 жовтня), "Присвята Шуману", програма створена під орудою музичного керівника, лауреата міжнародних конкурсів Оксани Гопки (23 жовтня).

14 листопада готується прем'єра «Легкий джаз осені» джаз-бенду «Music men», а ще - "Музика душі". "Так поступово прийдемо до Нового року. Це наша спільна, як завжди, яскрава новорічна програма. Ми вже над цим працюємо", - повідомила Юлія Якса.

Що підготували для глядачів "Запорожці"

Академічний козацький ансамбль пісні і танцю "Запорожці" - мистецька візитівка Запорізької області. Найближчий його виступ - у програмі відкриття концертного сезону GRAND CONCERT, де глядачі, зокрема, насолодяться хітом ансамблю - вокально-хореографічною композицією "Чорноморець іде".

"Колектив зараз у дуже гарній творчій формі завдяки керівникам заслуженим артистам України, головному хормейстеру Сергію Черногору, керівнику оркестру Олегу Кугаєвському та балетмейстеру – постановнику Олегу Кравцю, - підкреслила директор-розпорядник ансамблю "Запорожці" Орислава Довженко. -  27 вересня шанувальники колективу зможуть побувати на концерті "Слава! Честь! Воля", підготовленому до Дня Українського козацтва.

Концерт до цього свята для маленьких глядачів, "Козацькі забави" (у рамках проєкту "Філармонія - дітям"), за участю юних козачат з Всеукраїнської федерації "Спас" запланований на 29 вересня.

29 листопада відбудеться сольний концерт учасниці хору "Запорожців" Ольги Пацернюк. Ольга виступала у різних програмах, зокрема аншлаговій "Зорепад" (разом з чоловіком, трубачем Тарасом Пацернюком), але сольний концерт для талановитої солістки "Запорожців" буде першим.

"Потім, як завжди, у нас іде фольклорна програма до Дня святого Миколая, яку ми щоразу трохи оновлюємо", - розповіла Орислава Довженко.

Також вона повідомила, що глядачі хочуть подивитись концерт Jazz&Folк, який показали тільки два рази. Це спільний проєкт «Запорожців» та Диксиленду артистів академічного симфонічного оркестру, в якій цікаво поєднали класичний джаз та фолк. За словами Орислави Овксентіївни, Jazz&Folк, можливо, покажуть у наступному році.

Реагують позитивно і діти, і їх батьки

А Юлій Гаврилов розповів про музичні програми для дітей, у яких він бере участь як ведучий і як артист:

- Філармонія має унікальну можливість підвищувати музичний рівень не тільки дорослих, а й маленьких слухачів. Над цим працює наш проєкт "Філармонія -дітям", який багато років користується популярністю не лише у дітей, а і у їх батьків.

Коли я веду концерт, бачу як позитивно вони реагують на те, що відбувається на сцені. Можливо тому, що кожен дорослий в душі - дитина.

Сезон ми розпочали 7 вересня минулорічною прем'єрою "Пес Патрон і К" (Юлій у виставі грає роль Патрона. - Ред.). Що тоді, що зараз вона пройшла з великим успіхом. Після закінчення вистави діти з великим задоволенням фотографувалися з героями казки. І було таке відчуття, що цей контакт необхідний як дітям, так і нам, артистам. Це дуже важливо!

У рамках проєкту "Філармонія - дітям" покажемо програму "Захоплива подорож Україною". У цьому проєкті, присвяченому українським композиторам, величезна кількість цікавинок, прихованих перлів, які для українців будь-якого віку будуть приємними відкриттями.

Джаз-бенд "Music man" підготував нову програму "Disney у стилі джаз", у якій прозвучать саундтреки до популярних мультфільмів цієї студії. Вона стане логічним продовженням програми "Jazz man", але буде зовсім інше рішення. Те, як діти сприймають джаз - це неймовірно! І діти, і дорослі сприймають потужно, бо це музика вільних!

Звичайно, повторимо і улюблені програми юними  глядачами програми: «Історії Скрипкового Ключа», «Про Її Величність Музику» та «Музичні професії», програми з особливого циклу "Пори року". Так, "Пори року. Осінь" можна послухати вже в цю неділю -15 вересня.

На завершення зустрічі журналістка з Енергодару, майстриня Алла Шамрай, яка представляла Центр журналістської солідарності Запоріжжя, подарувала колективу філармонії в особі Ірини Конарєвої ляльку-мотанку на знак підтримки, поваги та дружби між артистами й медійниками.

Справжнім сюрпризом для медійників стала можливість побувати на здачі програми GRAND CONCERT, якою у філармонії 13 вересня відкриють 85-й концертний сезон. Буде багато яскравих прем’єр! Приходьте отримати позитивні емоції!

Фото авторки та з ФБ-сторінки Запорізької обласної філармонії