Таку назву має новий вишиваний проєкт, який презентували в Центрі журналістської солідарності Запоріжжя членкині ГО "Запорозькі берегині". В унікальній колекції 130 вишитих писанок, 23 з них присвячені окупованим та наближеним до фронту містам і селам Запорізької області. На кожній писанці - відповідний символ. Людмила Гармаш, яка створила 57 писанок, каже, що майстрині вишивали свої асоціації.


- Ось ця писанка - Вільнянськ. У 2022 році ракета влучила у пологовий будинок. Загинув новонароджений хлопчик. Я створила для Вільнянська дитячу вишиванку, щоб вона захищала усіх їхніх дітей. І вишила на писанці "І буде син, і буде мати, і будуть люди на землі".
Людмила Гармаш створила писанку, що символізує дороге для неї Гуляйполе. Вона вважає його своїм місцем сили. Там пройшло її дитинство. Писанку прикрашають зелені поля, річка Гайчур, маки і мальви на бабусиному подвір'ї. І надпис "Земля Гуляйполя - це слава і воля". Ще одна робота Людмили - писанка, що стала символом незламного міцного горішка - Оріхова. Це місто завдяки героїзму наших військових тримає оборону Запорізького краю.
Тетяна Соловйова представила писанку із символом Михайлівки - старовинним млином. А Ганна Мартенс вразила присутніх повним кошиком писанок, у кожної з яких своя історія.


Запоріжжя в цій колекції впізнається великими писанками сталевого кольору із зображенням козацького хреста і Хортиці. На писанці, що символізує Приморськ, грає блакитним кольором небо і бірюзою - море. Червоні черешні прикрашають писанку Мелітополя.
Крім уже названих майстринь, у виготовленні нової колекції взяли участь Віра Лобач, Лариса Середа, Тетяна Дем'янова. Кожна з них вклала у символи Великодня творчу фантазію і часточку своєї душі.


Начальник управління департаменту культури і туризму Запорізької міськради Олексій Максименко надає "Запорозьким берегиням" всіляку підтримку в реалізації іхніх проєктів. 
- В кожну писанку вкладена своя історія. Це дуже важливо для наших дітей. Вони повинні знати своє коріння. А ми готові підтримувати ініціативи "Запорозьких берегинь", тому що цей проєкт масштабний, він об'єднує не тільки запорізьких майстринь, а й з інших регіонів.
Голова громадської організації "Запорозькі берегині" Олена Шевчук, яку майстрині називають ініціаторкою багатьох починань, пояснила, що цього року її колектив вирішив показати якомога більшій кількості людей створену ним красу.
- Ми хочемо, щоб запоріжці знали, що ми не втрачаємо віру в перемогу. 20 квітня об 11-ій годині в бібліотеці на майдані Маяковського ми відкриваємо свою виставку. 28 квітня плануємо на цьому майдані поставити прикрашене Великоднє дерево. Всі бажаючі зможуть помилуватися ним. А 16 травня ми відвідаємо перинатальний центр, де подаруємо писанки мамам, які в цей день народять дітей.

Ніна Деркач

Фото Дар'ї Зирянової