1 травня у Запоріжжі розпочав свою роботу реабілітаційний простір для ветеранів/ветеранок Українського війська "Блокпост".

Тут захисники та захисниці, а також члени їхніх родин можуть отримати комплексну допомогу по чотирьох напрямках: це - фізична та психологічна реабілітація, юридичні консультації, допомога у працевлаштуванні. За цей час фахівці надали вже близько 300 різноманітних послуг. Всі вони - безоплатні.

Проєкт реалізували громадська організація "Лабораторія Військово-політичних Досліджень та Реконструкції"; в партнерстві з Фундацією "Відкрита Литва"; за спільної підтримки Євросоюзу та МЗС Литви. "Блокпост" активно співпрацює з Данською групою соціальної підтримки ветеранів.

Реабілітаційний простір створений, аби надавати комплексну допомогу ветеранам, ветеранкам, членам їхніх родин, а це фактично половина нашого суспільства.

"Ми стоїмо перед викликами допомоги вже зараз родинам військових, і допомоги тим людям, які будуть повертатися після Перемоги. 2022 рік показав, що, не дивлячись на те, що в державі є система соціального захисту, громадські організації, з таким великим обсягом роботи вони не справляються. Тому такі простори вкрай необхідні", - підкреслив журналістам керівник "Блокпосту" Владислав Мороко.

А голова програм у Фонді "Відкрита Литва", очільниця проєкту CHECKPOINT з литовської сторони Агнєте Кауфман під час прямого включення розповіла, чому Литва підтримала і стала партнеркою в реалізаціє проєкту, як допомагає йому бути видимим в Європі.

На початку повномасштабного вторгнення тодішній директор департаменту культури та інформаційної політики ЗОДА Владислав Мороко координував роботу гуманітарного хабу у Козак-Палаці по прийому переселенців з окупованих територій та населених пунктів, які знаходяться під постійним ворожим обстрілом. І безпосередньо займався вирішенням питань ВПО, які в одну мить опинилися далеко від рідних домівок.

Владі і волонтерам треба було максимально швидко стабілізувати велику кількість людей (у березні 2022 року, бувало, що в місто, щоденно приїздило понад 1000 осіб), яких першим зустрічало Запоріжжя.

Тоді ж, як зазначають у "Блокпості", з'явилося усвідомлення, що ветеранів російсько-української війни чекають такі ж проблеми, як і вимушених переселенців - пошук нового місця в житті, ресоціалізація. Багато проблем, пов'язаних з війною, є й в родинах захисників/захисниць.

"Блокпост" має два простори - для фізичної реабілітації з тренажерним залом і кімнатою для занять з реабілітологом, та основний, де можна отримати консультацію юриста та психолога. Тут також облаштували кімнату для проведення занять з дітьми військовослужбовців у віці від 4 до 17 років.

Один з важливих напрямків - психологічна реабілітація. Наразі тут розробляють нову методику, розраховану спеціально на військових, які повертаються до цивільного життя, зокрема, на тих, хто отримав поранення, переніс ампутації та має інвалідність.

"Прийти до психолога завжди важко, і коли людина на це наважується, це вже половина терапії. Ми зустрічаємо наших військових, ветеранів, членів їхніх родин, заповнюємо реєстраційну форму, яка дає можливість поспілкуватися, познайомитися, налагодити більш тісні зв'язки. Після цього вже працюємо".

Ми працюємо в команді, тож психологічна підтримка йде у парі з фізичною реабілітацією. На початку проводимо оцінку первинного стану людини, а потім, після реабілітації, дивимося, наскільки змінився стан людини, і чи потрібно продовжувати роботу", - розповіла психологиня Ірина Талько.

Один з тих, хто відвідує "Блокпост" - співробітник ДСНС Андрій Мураткін. До початку повномасштабного вторгнення він працював у Василівці, і кілька місяців після окупації продовжував допомагати мешканцям захоплених росіянами територій.

"Я сам із Запоріжжя, але працював у Василівці, 24 лютого побачив у небі ворожі літаки і зрозумів, що почалася війна. Поїхав на роботу, зібрав особовий склад, і ми перебували у готовності. У Василівці був до 27 квітня, виїжджав вже під час окупації.

Через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення був перший обстріл Василівки, по цивільному населенню, будинках. Ми звільняли людей з-під завалів, гасили пожежі. Потім вивозили вагітних, коли обстріли зруйнували центральну василівську лікарню. Виїжджали на розмінування, бо потрібно було людям допомагати і показувати, що поруч знаходяться представники української влади.

Був такий випадок, коли виїхали у село Верхня Криниця, і там в однієї жіночки у дворі були розсипані касетні боєприпаси. Так вона до останнього не хотіла нас впускати, бо думала, що це росіяни. А коли показали свої шеврони, прапори, поспілкувалися з нею українською мовою, вона дуже раділа, каже: "Та це ж наші хлопці, заходьте", - згадує начальник 15 ДПРЧ 6 ДПРЗ Головного управління ДСНС в Запорізькій області Андрій Мураткін.

Після виїзду з Василівки Андрій був прикомандирований до пожежної частини у Степногірську. Разом з колегами працював на "дорозі життя", якою виїздили з окупації мешканці не тільки Запорізької області, а й Маріуполя та Херсонщини.

Робота під обстрілами та в умовах війни не пройшла безслідно, тому Андрій і звернувся до спеціалістів реабілітаційного простору.

"Потрібна була допомога психологічного характеру. Через деякий час лікарі поставили мені діагноз "посттравматичний синдром", сни були тривожні. Хлопці порадили сюди звернутися, сказали, що тут дуже допомагають. Тож, зараз працюю тут із психологом, і одночасно ще вирішую деякі юридичні питання. Можу сказати, що це дійсно допомагає, і я бачу результат", - поділився Андрій, зазначивши, що йому є з чим порівнювати.

Наразі Андрій Мураткін знаходиться у відпустці, по закінченню якої піде служити у ЗСУ, оскільки його підрозділ у результаті реформування скоротили.

А з добровольцем Денисом Биковченком журналісти поспілкувалися у тренажерному залі. "З початку повномасштабного вторгнення я вступив у громадське формування, і зараз досі там. Другий тиждень ходжу сюди на заняття, знайомий підказав цей реабілітаційний центр, приїхав, мені сподобалося - так і почав займатися.

Враження доволі непогані, тренер подобається, видно, що знає свою справу. Такі центри потрібні, їх потрібно відкривати, потрібно допомагати військовим, ветеранам, бо дуже багато поранених хлопців, а допомоги їм майже немає. А тут допомагають і психологічно, і фізично", - поділився Денис Биковченко.

Для фізичної реабілітації облаштована спортивна зала з тренажерами та зонами для різного виду активностей. Тут з військовими працюють тренер та реабілітолог.

"Дуже багато військових, які приходять, мають якісь нюанси зі здоров'ям. І наша головна функція - не нашкодити людині. Тому у нас є реабілітолог, спочатку ми спілкуємося втрьох: я, реабілітолог та людина, виявляємо якісь проблеми. Якщо вони гострі, то тут працює реабілітолог, якщо реабілітолог дає дозвіл, ми працюємо із людиною разом у спортзалі.

Я складаю людині персональний план тренування, харчування, якщо в цьому є потреба. Близько місяця виставляю техніку виконання вправ, якщо все добре, то далі людина може продовжувати займатися вже самостійно.

Тобто, я все одно знаходжуся в залі, займаюся з кимось персонально, і людина сама працює, але в будь-який момент може до мене звернутися", - розповів тренер Дмитро Білов.

Реабілітолог Ірина Горобець працює кілька тижнів. Масового напливу у неї ще немає. Зараз фахівчиня проводить заняття з сестрою військовослужбовця, яка пів року тому перенесла операцію і зараз у неї триває відновлювальний період.

За словами Владислава Мороко, на їх базі військові частини будуть проводити спортивну реабілітацію своїх поранених. Така домовленість вже є, зокрема, з частиною 3029 Національної гвардії, бійці якої боронять нашу країну на Запорізькому напрямку. Роботу по співпраці з частинами ЗСУ та Нацгвардії у просторі продовжуватимуть.

"Після консультації з військовими ми замовили обладнання, яке необхідне для реабілітації", - розповів Владислав Мороко.

Реабілітаційний простір "Блокпост" - це пілотний всеукраїнський проєкт, тому звертатися до його фахівців за допомогою можуть не тільки мешканці Запоріжжя Звернутися до реабілітаційного простору можна за телефоном 0971054522, або ж написати його працівникам на фейсбуці.