За перший тиждень літа у Запорізькій області зареєстровано 41 випадок гострої кишкової інфекції.
Як зазначає Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України, у літній період небезпека у вигляді гострих кишкових інфекцій (ГКІ) може багато де очікувати на нас – у морепродуктах, немитих овочах і фруктах або у забруднених водоймах.
Фахівці закликають запоріжців не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі. Адже продукти, які можна там купити, не проходять необхідні перевірки на якість. Як результат їхнє споживання може призвести до харчових отруєнь та серйозних захворювань.
Шкода здоров’ю є найнебезпечнішим наслідком стихійної торгівлі. Саме неякісні продукти, куплені у несанкціонованих місцях - головна причина харчових отруєнь. Безпечні покупці, нехтуючи власним здоров’ям та здоров’ям своїх близьких і рідних людей, споживають товари сумнівної якості, куплені на стихійних ринках. Як наслідок – мають харчові отруєння та змушені витрачати чималі кошти на медикаменти.
З настанням весняно-літнього періоду зазвичай зростає кількість місць стихійної торгівлі. Допомогти подолати стихійну торгівлю може власна відповідальність покупців за вибір місця купівлі продуктів. Крім того, відповідальне ставлення - це запорука збереження здоров’я і профілактики цілої низки захворювань, пов’язаних із вживанням неякісних продуктів.
Зазвичай ГКІ проявляються:
- Підвищенням температури тіла;
- Слабкістю;
- Болем у животі;
- Блювотою та діареєю.
Фахівці Запорізького обласного центру контролю і профілактики хвороб нагадують, як можна убезпечитись від кишкових інфекцій у всього 5 кроках:
1. Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової.
3. Ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.
За перших симптомів ГКІ негайно звертайтеся до лікаря!