За перший тиждень літа у  Запорізькій області зареєстровано 41 випадок гострої кишкової інфекції.

Як зазначає Запорізький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України, у літній період небезпека у вигляді гострих кишкових інфекцій (ГКІ) може багато де очікувати на нас – у морепродуктах, немитих овочах і фруктах або у забруднених водоймах.

Фахівці закликають запоріжців не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі. Адже продукти, які можна там купити, не проходять необхідні перевірки на якість. Як результат їхнє споживання може призвести до харчових отруєнь та серйозних захворювань.

Шкода здоров’ю є найнебезпечнішим наслідком стихійної торгівлі. Саме неякісні продукти, куплені у несанкціонованих місцях - головна причина харчових отруєнь. Безпечні покупці, нехтуючи власним здоров’ям та здоров’ям своїх близьких і рідних людей, споживають товари сумнівної якості, куплені на стихійних ринках. Як наслідок – мають харчові отруєння та змушені витрачати чималі кошти на медикаменти.

З настанням весняно-літнього періоду зазвичай зростає кількість місць стихійної торгівлі. Допомогти подолати стихійну торгівлю може власна відповідальність покупців за вибір місця купівлі продуктів. Крім того, відповідальне ставлення - це запорука збереження здоров’я і профілактики цілої низки захворювань, пов’язаних із вживанням неякісних продуктів.

Зазвичай ГКІ проявляються:

  • Підвищенням температури тіла;
  • Слабкістю;
  • Болем у животі;
  • Блювотою та діареєю.

Фахівці Запорізького обласного центру контролю і профілактики хвороб нагадують, як можна убезпечитись від кишкових інфекцій у всього 5 кроках:

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

За перших симптомів ГКІ негайно звертайтеся до лікаря!