У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї працює виставка "Духовна міць народу", яку присвятили Дню Української Державності.

Два роки поспіль свято, яке символізує тисячолітню історію державотворення України, коріння якого сягають глибини віків, відзначали 28 липня, у День хрещення Київської Русі. А з переходом України на навоюліанський календар цьогоріч воно вперше відзначається 15 липня.

На відкритті були присутні представники Бердянської, Софіївської, Осипенківської, Кирилівської, Пологівської, Гуляйпільської, Веселівської, Роздольської та Широківської громад Запорізької області.

Захід відкрився хвилиною мовчання в пам'ять про загиблих героїв, які поклали свої життя в боротьбі за незалежність і свободу України. Серце просто розривалося на шматки, коли колектив творчого об'єднання працівників культури тимчасово окупованих територій (керівник Іван Ємець) виконував пісню "Пливе кача".

"Виставка розповідає про нашу державність, про нашу духовність, про нашу міць, яку ми тримаємо завдяки нашим хлопцям, нашим Збройним силам України, - зазначила, відкриваючи захід, заступниця директора обласного краєзнавчого музею Вікторія Водоп'ян.

В експозиції майже 150 експонатів. Вони розповідають про церковну та світську історію України. Зокрема, у залі виставлені понад 40 ікон із колекції музею.

"Найстаріша представлена ікона датується 17 століттям. Ми не часто їх виставляємо, але до Дня хрещення Київської Русі хочемо детальніше розповісти про духовність українського народу та її символи, - підкреслила Вікторія Водоп'ян.

Заступник директора - начальник управління міжнаціональних відносин та охорони культурної спадщини департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА Павло Мяло презентував буклет "Символи української держави".

"Невід'ємними атрибутами України є державні символи - Герб, Гімн, Прапор. Саме ці символи мають тисячолітню історію. Незважаючи на російські наративи, що Україна - це квазі-держава, - підкреслив Павло Мяло.

А перша заступниця голови Бердянської РВА, депутатка Запорізької обласної ради Ірина Півень під час свого виступу ще раз акцентувала увагу на те, що знання історії- потужна сила проти московських інформаційних маніпуляцій.

"Сьогодні у залі представники громад, які нині окуповані ворогом.

Ми люди, обпечені війною. У нас забрали домівки, ворог потрощив наше попереднє життя. Але ми не здаємося, ми боремося. У Запоріжжі ми вже третій рік. Разом з запорожцями ми стали єдиною родиною.

Ми знаємо, що люди на окупованих територіях чекають коли ми повернемося. Воїни на лінії бойового зіткнення проторюють нам шлях додому. Ми хочемо повернутися, але повернутися на українську територію", - підкреслила Ірина Півень.

Про історичне значення Української державності говорила кандидат історичних наук, доцент кафедри джерелознавчих студій та суспільних комунікації ЗНУ Юлія Головко.

Після закінчення офіційної частини старший науковий співробітник музею Ольга Чайка провела для бажаючих дуже цікаву екскурсію.

На виставці представлені експонати з церковної та світської історії України. Це предмети різних періодів з колекції музею, які розповідають про духовний світ народу України.

У залі розміщені понад 40 ікон XVII – початку XX ст. На них зображені Свята Трійця, Образи Пресвятої Богородиці, Покров Пресвятої Богородиці та ін.

Привертають увагу відвідувачів ікони "Спас Нерукотворний", а також з зображеннями сцен Різдва Христового, Хрещення Господня, Стрітення Господня. На інших іконах зображені святі, яких шанує Православна церква України – Іоанн Златоуст, Свята Параскева, Святі Василь Великий, Григорій Богослов, Святий Миколай, Свята Княгиня Ольга та ін.

Більшість ікон виконана в традиційному стилі, в деяких зустрічаються зображення з елементами українського народного живопису.

Цікаві різьблені сцени біблійної міфології на перламутрових мушлях, литі ікони і хрести XVI – XIX ст., церковні речі, що використовуються для проведення обрядів.

На виставці представлені також знакові для нашого народу книги: "Кобзар" Тараса Шевченка, виданий у 1840 р., "Вибране" Василя Стуса та "Маруся Чурай" Ліни Костенко.

Відвідувачі побачать народну картину "Козак Мамай", живописне полотно 2012 р. "Слава війську козацькому" запорізької художниці Галини Сапегіної, яке авторка подарувала музею, скульптурну композицію "Тарас Шевченко" роботи Владлена Дубініна, рушник 1915 року з вишивкою - генетичним кодом нації, український народний музичний інструмент - бандуру тощо.

Окремо представлені Державні символи України - Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Завершився захід виступом хору працівників культури ТОТ Запорізької області, який заспівав життєстверджуючу пісню про Україну.

Довідково

Працюватиме виставкаа протягом двох місяців, відвідати її можна в четвер, п'ятницю, суботу з 9-00 до 15-00. Каса припиняє роботу за годину до закриття.